Новини, Общество|20.02.2019 11:32

Габровско подкрепя протеста на фармацевтите в страната


Над 27 аптеки в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна се включиха и подкрепиха масовия протест на фармацевтите от цялата страната. Те протестират за въвеждане на четири електронни системи – за верификация на лекарствата, за проследяване на лекарствата от Позитивната листа, електронната рецепта и системата на НАП. Аптекарите считат за нормално въвеждането им да стане с помощта на специален финансов инструмент, а не за тяхна сметка.


За да не остават пациенти без лекарства, в Габрово и областта не всички аптеки са затворили, но напълно подкрепят исканията на колегите си в страната. В знак на протест фармацевтите в аптеките посрещат пациентите си не с бели престилки, а с жълти жилетки.


„Важно е всички да разберат, че проблемът не е при фармацевтите, не е у аптеките, а е в натрупаните с годините грешки, за чието поправяне протестираме вече две седмици. Протестът не е политически“, заявиха за „Габрово Нюз“ фармацевти от региона, подкрепящи националния протест.


Фармацевтите настояват за национална лекарствена политика. Те искат въвеждане на електронна рецепта и електронно досие на пациента.


От камарата настояват още и за създаване на финансови инструменти, чрез които аптеките да могат да въведат електронните системи, които се изискват от тях.


Предлагат и единни държавни цени на лекарствата, отпечатани от производителя върху опаковката на всяко лекарство.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар