Новини, Политика|18.02.2019 15:02

Министър Вълчев: Важно е ранното кариерно ориентиране на учениците!

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Изключително важно е ранното кариерно ориентиране за учениците! Това заяви в Габрово министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време работна среща на ръководителите на регионалните управления на образованието, която се проведе в сградата на Областна администрация.

Недостигът на специалисти е предизвикателство, за чието преодоляване трябва да работим всички. Затова ранното кариерно ориентиране е много важно, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

снимка: МОН

По време на форума бе представена образователната програма на областта за професионално и кариерно насочване на учениците. Инициативата, подкрепена от институциите и реализирана съвместно с бизнеса в града, представя пред учениците възможностите за избор на професия, включително с посещения в предприятия, организации, лечебни заведения и др.

Като положителна тенденция от изпълнението на програмата беше посочен засиленият интерес от страна на учениците към продължаване на обучението в различни специалности.

Трябва да насочим повече деца чрез ранно кариерно ориентиране към направления във висшето образование, за които се очаква недостиг на пазара на труда, апелира министър Вълчев.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Заедно с началниците на регионалните структури той обсъди възможността за разработване на програми за кариерно ориентиране на общинско ниво, които биха допринесли и за осигуряване на необходимите кадри и специалисти в съответните населени места.

Посещението на министър Вълчев включва още среща с кмета на Община Габрово Таня Христова, с директори на образователни институции и социални партньори в общините Габрово и Севлиево.

През деня образователният министър ще проведе работна среща с директори на училища и детски градини от Севлиево, в която ще участват и представители на местната власт и синдикалните структури в системата на образованието.

Министърът ще посети и ПГМЕТ “Ген. Иван Бъчваров“ в града, информираха от пресцентъра на ведомството.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар