Новини, Общество|15.02.2019 16:30

РЗИ – Габрово призова: Имунизирайте децата си срещу морбили!

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От началото на месец февруари в югозападна България 17 човека – деца и възрастни, са заболели от морбили.

Някои родители може би ще кажат: „Просто шарка. По-добре да преболедува!“. Това мислене е погрешно и излага децата на риск от: пневмония, менингит (възпаление на мозъчната обвивка), миелит (възпаление на гръбначния мозък) и други неприятни усложнения, някои от които водят до трайни увреждания.

Тук е важно да обърнем специално внимание на още две възможни последствия от преболедуването от морбили:
– Морбилозният енцефалит (възпаление на мозъка) е усложнение, което се явява обикновено около от 8-14-ия ден от началото на болестта и протича тежко с картината на мозъчен оток, церебрална кома и най-често – смъртен изход.
– Склерозиращ морбилозен паненцефалит – заболяването се развива след преболедуване от морбили. Морбилния вирус остава в мозъчните клетки и продължава да се възпроизвежда. Това активира автоимуннен отговор и води до смърт на невроните. Какъв е резултата от този процес?

Снимката е илюстративна

Епилептични припадъци, нарушения на координацията на движенията, нарушения на говора, нарушения на писането. Развива се бързопрогресираща дименция – нивото на интелигентност намалява, загубата на памет напредва.

Страшно е, нали? Решението е много просто! Нарича се имунизация! Тя е безболезнена, понася се леко и е безплатна!

Според действащия Имунизационен календар в Република България, имунизация срещу морбили се прави с трикомпонентна ваксина (срещу морбили, паротит и рубеола) на децата навършили 13 месеца и ре-имунизация на 12 годишните.

Достатъчно е само да се отзовете на поканата на личния лекар за имунизация! Бъдете отговорни!

Проверете имунизационния статус на детето си при личния му лекар. Ако е навършило възрастта за имунизация или ре-имунизация и по някаква причина ваксината не е поставена, незабавно заведете детето за поставянето й.

Родители, не рискувайте здравето и живота на децата си!

Автор: Тони Колева, РЗИ – Габрово.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар