Свържи се с нас

Култура

Шипка въздейства изключително емоционално върху нас – българите

снимка: РИМ – Габрово

Когато от Регионален исторически музей – Габрово се обръщат към д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, с предложение за съвместна инициатива, която да бъде посветена на 3 март, той не се колебае. Предложението му е пред широката общественост в Габрово да бъде представена изложбата от Националния фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“.

Вчера, 12 февруари, тя бе открита в изложбената зала на РИМ – Габрово, в присъствието на много ценители на фотографското изкуство и на историята, между които многобройна група деца.

снимка: РИМ – Габрово

„Нямаше специален повод да се направи този конкурс”, разказва д-р Чавдар Ангелов и допълва, че целта е чрез съвременните визуални изкуства да се представи природата в националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” и историята, свързана с епопеята на историческия връх.

снимка: РИМ – Габрово

Възрастови ограничения няма, като идеята е да се поощри детското участие. Изискване за професионално направена фотография също не е поставяно.

Конкурсът е под патронажа на министъра на културата, а съорганизатор е Националната фотографска академия. В рамките на два месеца са получени повече от 150 фотографии, които през юли 2016 година са селектирани от жури. Най-добрите – 44 на брой, са включени в изложбата, а габровци могат да видят 42 от тях.

снимка: РИМ – Габрово

„Повечето участници се концентрират върху паметника на свободата, но има и такива, които показват природата през различните сезони. Добрият резултат ни дава увереност да организираме втори такъв конкурс. Шипка, епопеята, паметникът са важни за българите. От друга страна съвременната техника позволява да се правят добри фотографии. Ние имаме ангажимент да представяме българското културно-историческото наследство и от тази гледна точка насърчаваме творческите заложби на нашите сънародници”, казва още д-р Чавдар Ангелов.

снимка: РИМ – Габрово

Най-младият участник в конкурса е на 14 години, най-възрастният – вече покойник, на 81. От 2016 година досега изложбата е представяна в Казанлък, Карлово и сега – в Габрово.

снимка: РИМ – Габрово

„Плюс е, че може да бъде показана практически навсякъде – в изложбени зали, училища, читалища, в държавни и общински администрации. Където и да бъде представена, ще стои изключително добре”, смята д-р Ангелов, който споделя, че реакциите на хората са изключително положителни.

снимка: РИМ – Габрово

Той е забелязал, че за българите – особено за тези, които не виждат всеки ден паметника на Шипка, въздействието му е изключително силно. През последните години все по-мащабно се отбелязва Националния празник на България, а това място е естествен център, където можеш да изразиш националното си чувство.

снимка: РИМ – Габрово

Паметникът на свободата е един от обектите, към който фотографите проявяват особен интерес. Снимат го през различни часове от денонощието, съобразявайки моментната естествена светлина.

снимка: РИМ – Габрово

Габровци могат да разгледат изложбата от Националния фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“ в залата на ул. „Николаевска” №10, на първия етаж от Регионален исторически музей – Габрово. Фотографиите остават тук до 29 март.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

3 Comments

 1. Ман

  13.02.2019 at 11:47

  Здравната система наистина е болна. Само поглеждаш към коментарите в този сайт и веднага жълта книжка трябва да се дава.

 2. Име (задължително)

  13.02.2019 at 13:22

  В последните години застрашителни размери взе популярността на една абсолютна измислица, че граф Игнатиев бил виновен за смъртта на Левски, и че той лично е организирал процеса срещу него и обесването му. Тази лъжа се завъртя из Интернет от няколко платени соросоида, но абсурдното е, че много народ и вярва.

  Според нея, Игнатиев, представян като някакъв прото-образ на Дарт Вейдър, подтикнал турското правителство да съди Левски не като революционер, а като криминален престъпник. Защото за революционерство се наказвало само с каторга, а крими-контингентът отивал на бесилото.

  След това Игнатиев бил лично назначил съда, и българските мекерета вътре, които осъдили Апостола. Целта на Игнатиев била да предотврати това България сама да се освободи, за да има повод тук да дойде руският имперски ботуш.

  На първо място, по това време Русия изобщо не е готова за война, и никакви руски ботуши няма планирани на Балканите. Русия тъкмо е изгубила Кримската война, в икономическа катастрофа е, има сериозни вълнения в самата нея. Няма никакви планове за война, нито е сигурно, че ще я спечели. Апропо, трудният начин, по който печели после самата война, доказва тази и неподготвеност.

  На следващо място, шансът България сама да се освободи граничи с научната фантастика. След като руската армия с толкова много оръжие и войници, едва се справя, каква армия може да се създаде нелегално на турска територия? Тя би ли имало топове, флот, кавалерия, как би могла да се натренира?

  И на трето, но не последно място, Игнатиев, а и който и да било посланик, не са държани в течение с процеса срещу Левски, основно защото султанът се е страхувал някой чужденец да не се застъпи за него, и да поиска да го помилват. По това време Османската империя има гигантски дългове към всички Велики сили, и ако някой я притисне за нещо, обикновено отстъпва.

  Сведения за участие на Игнатиев в събитията около Левски, няма и в Османския архив, който по случайни стечения на обстоятелствата е в България – по времето на Ататюрк е продаден като вторични суровини. Въпреки всичко това, група соросоиди и грантаджии, измислиха версията за Игнатиев, и я разпространяват с русофобска цел.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Късо кино в Севлиево

За първи път в Севлиево гостува Кинематограф.BG. Платформата, създадена от Юлиян Спасов, интегрира в себе си сайта www.kinematograf.bg и позволява гледане, споделяне и подкрепа на най-добрите къси филми от света и България.

Проектът стартира през 2012 г. и бързо се превръща в най-големия сайт за късометражно кино на Балканския полуостров, а днес е сред ТОП 5 в света, предоставяйки над 1 200 филма, свободни за гледане. Представените държави са 64.

Зрителите ще се докоснат до по-малко популярния жанр в киното – късата форма – която обаче предлага много възможности, защото е по-динамична, по-експресивна и не на последно място по-достъпна.

В късото кино най-важна е идеята, историята, която искаш да разкажеш. Това е особено ценно за онези, които имат интерес в областта на киното.

Независимо, че са кратки, филмите, които ще бъдат показани са на световно ниво, носители са на престижни отличия и обещават, че ще провокират въображението ви. При бъдещите гостувания на Кинематограф.BG в Севлиево, ще имате възможността да се докоснете до практиката и да се срещнете с действащи кино активисти – режисьори, кино критици и актьори.

А за завършващите дванайсетокласници, които са избрали да продължат образованието си в София (не само режисура, кинознание и т.н., но и други (не)хуманитарни специалности), Кинематограф.BG може да предложи стаж/практика на онези от тях, които имат интерес в областта на киното.

Севлиевци ще видят 3 български филма и 4 заглавия от Норвегия, Нова Зеландия, Великобритания и Русия. Прожекцията е с вход свободен, а продължителността на събитието е 90 мин.

Галерия Арт-Зона – 3-ти етаж на Тренинг Център на Идеал Стандарт – Видима ви очаква на 29 януари от 18:00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката отличи най-активните си читатели за 2019 г.

В залата за срещи и събития вчера, 23 януари, директорът на Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“ Савина Цонева награди най-активните читатели за отминалата 2019 година.

Наградите „Читател на годината” в една от най-старите български библиотеки, основана през далечната 1861 година, се връчват традиционно и отбелязват началото на новата библиотечна година.

Те се определят на база безпристрастна актуална статистика за четенето чрез автоматизирана библиотечна система за заемане на книги за дома от фондовете на библиотеката – отдел Заемна за възрастни читатели и Детски отдел.

снимка: РБ „Априлов-Палаузов”

Наградите бяха връчени в три възрастови категории – от 6 до 10 г., от 11 до 15 г. и над 15 години. Третата възрастова категория е многобройна и в нея се дават три отличия „Читател на годината” – за първо, второ и трето място.

снимка: РБ „Априлов-Палаузов”

С радост и гордост екипът на Габровската библиотека поздрави своя най-млад читател на годината за 2019 г. – Кристиан Кънев, на 9 години, ученик в III клас на ОУ „Неофит Рилски“. Прочетените от него книги, заети от фонда на Детски отдел в библиотеката са 71 на брой.

Другият млад читател, също спечелил приза „Читател на 2019 година“ е Радост Ганчева, на 13 години, също възпитаник на ОУ „Неофит Рилски“, от VII клас. Заетите и прочетени от нея книги са 34.

снимка: РБ „Априлов-Палаузов”

Спечелилите първо, второ и трето място възрастни читатели са: Румен Стефанов – 269 книги, Иван Димитров – 265 книги и Пенка Станчева – 262 книги.

Разликата в броя прочетени книги за годината от тримата най-активни потребители е много малка, всеки от тях е заел и прочел по над 250 книги, с което са заслужили искрените поздравления на библиотечния екип за страстта им към книгите и четенето.

Те споделят, че Габровската библиотека за тях е едно от най-предпочитаните за пребиваване места в общността, харесват организацията на библиотечните дейности и оценяват високо разнообразните библиотечни услуги и богати библиотечни фондове, които са на разположение на габровци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровският театър с нова премиера през февруари

Предпремиерно представление на Габровския театър – Орото ламя е

Ден преди премиерата на спектакъла „Òрото ламя е“ Габровският драматичен театър ще отвори вратите си за най-нетърпеливите зрители и заклети театрални почитатели. Те отново ще имат възможност да присъстват на закрита генерална репетиция на най-новата постановка, да я видят преди всички, да изкажат мнението си, да видят изключителни моменти от работния процес по изграждането на спектакъла. Събитието е предвидено за 13 февруари 2020 г, четвъртък, от 19.00 часа, на сцената на театъра. Ще бъдат пуснати в продажба само 50 места.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Всеки, който си закупи билет, може да посети театъра час преди закритата репетиция. От ДТ „Рачо Стоянов“ ще очакват зрителите в 18.00 часа в горното фоайе, където са подготвили допълнителна изненада. Публиката ще се потопи във времето на старите театрални традиции, ще общува помежду си на чаша вино, ще се срещне с част от екипа, за да обсъдят спектакъла. От екипа ще отговарят на въпроси на зрителите.

„Òрото ламя е“ е третата постановка, която режисьорът Васил Дуев прави с габровската трупа. Зрителите добре познават предишните две – „Истината или се осмеляваш“ и „Начало на спектакъла“. Премиерата на най-новия му спектакъл ще бъде в петък, 14 февруари, от 19.00 часа на сцената на театъра. В постановъчния екип влизат художникът Даниела Николчова, която прави сценографията и костюмите, композиторът Стефан Здравески, хореографът Зоя Шопова, вокалният педагог Евгени Господинов и помощник-режисьорът Гинка Дичева. Автор на плаката е Яел Таиг.

Ролите се изпълняват от артистите на Драматичен театър „Рачо Стоянов“: Надежда Петкова, Магдалена Славчева, Тони Христова, Адриана Димова, Силвия Боева, Любен Попов, Димо Димов, Стоян Руменин, Стелиян Желязков и гост-актьорите Моника Иванова, Анатолий Ставрев и Петър Петров, със специалното участие на Валентин Петров и Неда Здравеска.

Драматизацията на спектакъла е на Васил Дуев и е по текстове от сборника „Фолклорен еротикон“ на проф. дфн Флорентина Бадаланова-Гелър. Събраните истории в сборника са предавани от уста на уста на различните поколения и са известни като „блажен фолклор“. Често биват определяни като „еротичен фолклор“ и дълго време остават неизследвана част от българското народно творчество. В тях прозира опитът на българина да си обясни космичните закони за устройството на света чрез това, което познава най-добре – живота, плодородието, кръговрата в природата, обредността и празниците си. Сборникът излиза в два тома през 1993 г. и 1995 г.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Проф. дфн Флорентина Бадаланова-Гелър е почетен научен сътрудник на University College в Лондон, ръководител е на отдел „Славянски бази данни“ в Кралския антропологически институт, Лондон, професор в Свободния университет (Freie Universität) и член на екипа на Центъра за научни изследвания „Topoi Excellence Cluster“ в Берлин. Проф. дфн Бадаланова-Гелър е филолог, антрополог, културен теоретик, теолог, фолклорист и изследовател на фолклорните версии на Писанието (Библията и Корана).

Нейните научноизследователски интереси се фокусират върху паметниците на средновековната славянска и балканска литература и иконография. Работила е със знакови учени от областта на семиотиката и етнолингвистиката като Юрий Лотман, Борис Успенски, Никита Толстой, с известния антрополог и семиотик Елеазар Мелетински. Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

Следващото представление на „Òрото ламя е“ ще бъде на 16 февруари, неделя, от 19.00 часа на сцената на Габровския театър.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица