Избраха лого на „Габрово – град на занаятите и народните изкуства“

снимка: Община Габрово

Проектът на Илиян Начев и Христо Христов спечели публичния конкурс за лого на Габрово като град на занаятите и народните изкуства. Това отсъди журито на конкурса по време на обсъждането на допуснатите проекти, проведено на 7 февруари, информираха от местната общинска администрация.

Изображението на спечелилия проект синтезира най-важните послания, които характеризират Габрово като център на занаяти и народни изкуства: гайтанът като традиционен орнамент и поминък, дал началото на промишленото развитие на града; спиралата – като препратка към развитие от миналото през съвременността към бъдещето и първите букви в името на града, на кирилица и латиница.

Последната характеристика напомня декоративна бита буква в илюстриран средновековен ръкопис, пренесена техника и във възрожденските ни ръкописи и книги – разпознаваема връзка с просветните традиции на Габрово.

Рисунъкът е изчистен и характерен, като дава възможност да бъде интерпретиран по много и различни начини в бъдеще. Типографията е съобразена с основната графика на символа и намесата в някои от знаците я прави специфична и запомняща се. Проектът позволява различни цветови интерпретации, което го прави гъвкав при употреба.

снимка: Община Габрово

Журито присъди поощрителна награда на проекта на Гжегож Арашевски. Изображението интерпретира темата смело и неочаквано, с художествен вкус и професионализъм, които правят дизайна необичаен и интересен. Проектът се отличава от останалите и заслужава да бъде награден.

Журито присъди поощрителна награда на проекта на Митко Митев. Проектът е един от малкото, които се опитват да тълкуват едновременно темата за традиционните занаяти, която е основна за този конкурс и хумора, с който е известен градът. Посланието, свързано с хумора, е доминиращо и традиционните занаяти остават на заден план, но проектът заслужава да бъде отличен, заради опита да бъде намерен синтез между посланията.

снимка: Община Габрово

В състава на журито участваха Нела Рачевиц – заместник-кмет в Община Габрово, проф. Светла Димитрова – директор на ЕМО „Етър“, проф. Георги Янков – директор на филиал Бургас в НХА, Мариана Проданова от сдружение „Фабриката“, Емил Михов – продуцент, фотограф и историк, Кирил Златков – графичен дизайнер и Борил Караиванов – графичен дизайнер.

През 2017 г. Габрово бе избран от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) за творчески град на занаятите и народните изкуства. Мрежата е създадена през 2004 г. с цел да подкрепя сътрудничеството между градове, които са идентифицирали творчеството като стратегически фактор за устойчивото си развитие. В нея членуват 180 града от 72 държави, които работят заедно, за да поставят творчеството и културните индустрии в центъра на плановете си за развитие на местно, регионално и международно ниво.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

  • В с.Гербово най обичаме да практикуваме традицинния герберски занаят „У(при)свояване на еврофондове“, и изкуството да замазваме всеки провал, като падналата тераска, саморазграждащия се щампован бетон пред спортната зала, или лодките-невидимки за няколко милиона в парк Жаботея.

  • Това лого ще е привлекателно за очакваното прииждане на 5000 роми от Карловския регион.Заповед от ГОРЕ!!!Не подлежи на обжалване.За хумора ще се увеличи чувствително населението.Има ли някой представа-5000нови заселници.Политика за интеграция и демография

  • Вървя из родният ми град /вече превърнат в село/ и ме боли …Тъжно ми е,че една никаквица дошла от плевенските колиби превърна Габрово в клоака.Заради едните пари … Продължават да се секат липи /от Шел посока герберското безумие на бившия гаров площад/,преименува училище трето във „Васил Левски“ / първото ми училище:(/,навсякъде цигани/геброизбиратели/ ,подлеза на автогарата е потресаващата гледка,която посреща всеки НЕгабровец слязъл от автобуса,убиват кучета в приюта от глад…Господ да въздаде според делата им на нея и на останалите самозабравили се от алчност човекоподобни !

Напиши коментар