Свържи се с нас

Новини

ОИЦ – Габрово и студенти в „Мисията е възможна“

Published

on

снимка: Областен информационен център – Габрово

Студенти от специалността „Социални дейности“ на габровския Технически университет посетиха Областния информационен център, за да се запознаят с възможностите, които предоставя ОП „Развитие на човешките ресурси“ в сферата на изучаваната от тях професия.

Неслучайно представената пред тях презентация беше озаглавена „Мисията е възможна“ в отговор на едноименната национална кампания на оперативната програма. Целта беше да се акцентира върху значимостта на работата на социалните работници, която им предстои след завършване на образованието им.

Пред студентите бяха разяснени отделните приоритетни оси на програмата, като фокусът беше насочен към проекти по Приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“.

Реализирането на такива проекти подобрява достъпа до различни социални услуги и повишава качеството на живот на уязвими групи чрез замяна на институционалния модел на грижа със социални услуги в общността.

Споделени бяха добри практики от реализираните до момента с европейски средства социални проекти в община Габрово – за домашни помощници, лични и социални асистенти, за деинституционализацията на деца от социалните институции, за приемна грижа, за разкритите множество центрове за социални услуги, насочени към различни уязвими групи.

Обърнато беше внимание на одобрения по ОП „Региони в растеж“ проект за изграждане на два центъра за възрастни хора с увреждания, които ще се помещават в бившия Дом за медико-социални грижи за деца в Габрово.

Представено беше предстоящото кандидатстване с проектно предложение за патронажна грижа за възрастни и лица с увреждания, което е в процес на разработване от Община Габрово. Обсъдени бяха още няколко предстоящи процедури по ОП „Развитие на човешките ресурси“ – „Умения“, „Родители в заетост“, „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания“, „Социални предприятия за лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения“.

Студентите споделиха личните си впечатления от посещението на различни социални институции в града, предоставяните в тях грижи и идеи за нови иновативни социални услуги. Част от тях ще продължат работата си с Областен информационен център – Габрово чрез подготовката на курсови работи по представените теми.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица