Култура, Новини|26.01.2019 9:22

Започна конкурсът „Събитие на Габрово в областта на културата“ за 2018 годинa

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Спектакълът „За първото Българско царство. Отшелника“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, с режисьор Петринел Гочев, Литературен конкурс „Бъди вдъхновението“и Летен концерт на „Хор на габровските момчета“ към Ротари Клуб – Габрово, концертът за деца на музикален клуб „Весела“ в рамките на „Дни на камерната музика“, инициативата на Фондация „Габрово – преди и сега“ да почистят и превърнат ел.табла в Габрово в произведения на изкуството вече са номинирани в тазгодишния конкурс „Събитие на Габрово в областта на културата 2018″.


Той се организира за пореден път от Клуба на Будителите към Народно читалище „Будителите 2017“ – Габрово и ще завърши с връчването на награда за събитието, събрало най-висока подкрепа от публиката и журито, което ще се ръководи от критериите: художествена стойност; актуалност; новаторски подход в замисъла; привличане на публика; синтез на изкуствата; осмисляна на градската среда; популяризиране; използване на нови технологии; социален ефект; насърчава свободни творчески инициативи и доброволчество в областта на културата и изкуствата. Освен това ще отчете дали събитието развива партньорства и има трайни резултати и продължително въздействие, дали подобрява културните компетенции на местната общност и популяризира марката Габрово.

До 8 февруари се набират предложения. Номинирането на събития става с предложение, което всеки може да изпрати на e-mail: buditelite@mail.bg, или във Фейсбук на страницата на Народно Читалище „Будителите 2017и Клуб на будителите. Както и в кутиите за гласуване, поставени в културните институти на Габрово, сред които Регионална библиотека „Априлов Палаузов“ , Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Художествена галерия „Христо Цокев“ Книжарница „Том Първи“, Библиотеката на НЧ „Хр.Смирненски 1949“ кв. Русевци и др.


След като бъдат събрани предложенията, номинираните събития ще бъдат обявени и ще започне гласуването. То ще продължи от 11 до 28 февруари. Всеки ще може да подкрепи едно събитие, затова е важно то да бъде в списъка на предложенията.

Повече от 100 събития, състояли се от 2014 до 2017 година бяха номинирани от габровци за наградата от 500 лева, връчвана от Клуба на будителите. В предишните издания на конкурса за събития на Габрово в областта на културата бяха наградени проектът на Радослав Първанов „Аз съм българка“ /за 2017 г./, документалният филм за Иван Хаджиберов „Дързостта да бъдеш пръв“ на Емил Михов, Милен Василев и Красимира Христова /за 2016/, изложбата „Паралели“ на Росина Пенчева от НЧ „Христо Смирненски 1949“/за 2015 г./ Танцивоят спектакъл „В нощта срещу Еньовден“ на Сдружение „Фабриката“ и ТА „Сивек“/за 2014/.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • „Събитие на Габрово в областта на културата“ за 2018 годинa Е „КУЛТУРАТА“ НА НОВО ЗАСЕЛЕНИТЕ ЦИГАНИ В ГАБРОВО И „КУЛТУРНОТО“ ПРЕВОЗВАНЕ НА ГАБРОВЦИ С 20 ГОДИШНИТЕ ДАРАЦИ ОТ СОФИЯ!!! На изборите „КУЛТУРНО“ ще се отнесем и ние!

Напиши коментар