Свържи се с нас

Култура

Започна конкурсът „Събитие на Габрово в областта на културата“ за 2018 годинa

До 8 февруари се събират предложения за най-добрите събития, докоснали сърцето на габровци

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Спектакълът „За първото Българско царство. Отшелника“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, с режисьор Петринел Гочев, Литературен конкурс „Бъди вдъхновението“и Летен концерт на „Хор на габровските момчета“ към Ротари Клуб – Габрово, концертът за деца на музикален клуб „Весела“ в рамките на „Дни на камерната музика“, инициативата на Фондация „Габрово – преди и сега“ да почистят и превърнат ел.табла в Габрово в произведения на изкуството вече са номинирани в тазгодишния конкурс „Събитие на Габрово в областта на културата 2018″.


Той се организира за пореден път от Клуба на Будителите към Народно читалище „Будителите 2017“ – Габрово и ще завърши с връчването на награда за събитието, събрало най-висока подкрепа от публиката и журито, което ще се ръководи от критериите: художествена стойност; актуалност; новаторски подход в замисъла; привличане на публика; синтез на изкуствата; осмисляна на градската среда; популяризиране; използване на нови технологии; социален ефект; насърчава свободни творчески инициативи и доброволчество в областта на културата и изкуствата. Освен това ще отчете дали събитието развива партньорства и има трайни резултати и продължително въздействие, дали подобрява културните компетенции на местната общност и популяризира марката Габрово.

До 8 февруари се набират предложения. Номинирането на събития става с предложение, което всеки може да изпрати на e-mail: buditelite@mail.bg, или във Фейсбук на страницата на Народно Читалище „Будителите 2017и Клуб на будителите. Както и в кутиите за гласуване, поставени в културните институти на Габрово, сред които Регионална библиотека „Априлов Палаузов“ , Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Художествена галерия „Христо Цокев“ Книжарница „Том Първи“, Библиотеката на НЧ „Хр.Смирненски 1949“ кв. Русевци и др.


След като бъдат събрани предложенията, номинираните събития ще бъдат обявени и ще започне гласуването. То ще продължи от 11 до 28 февруари. Всеки ще може да подкрепи едно събитие, затова е важно то да бъде в списъка на предложенията.

Повече от 100 събития, състояли се от 2014 до 2017 година бяха номинирани от габровци за наградата от 500 лева, връчвана от Клуба на будителите. В предишните издания на конкурса за събития на Габрово в областта на културата бяха наградени проектът на Радослав Първанов „Аз съм българка“ /за 2017 г./, документалният филм за Иван Хаджиберов „Дързостта да бъдеш пръв“ на Емил Михов, Милен Василев и Красимира Христова /за 2016/, изложбата „Паралели“ на Росина Пенчева от НЧ „Христо Смирненски 1949“/за 2015 г./ Танцивоят спектакъл „В нощта срещу Еньовден“ на Сдружение „Фабриката“ и ТА „Сивек“/за 2014/.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица