Свържи се с нас

Култура

Започна конкурсът „Събитие на Габрово в областта на културата“ за 2018 годинa

До 8 февруари се събират предложения за най-добрите събития, докоснали сърцето на габровци

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Спектакълът „За първото Българско царство. Отшелника“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, с режисьор Петринел Гочев, Литературен конкурс „Бъди вдъхновението“и Летен концерт на „Хор на габровските момчета“ към Ротари Клуб – Габрово, концертът за деца на музикален клуб „Весела“ в рамките на „Дни на камерната музика“, инициативата на Фондация „Габрово – преди и сега“ да почистят и превърнат ел.табла в Габрово в произведения на изкуството вече са номинирани в тазгодишния конкурс „Събитие на Габрово в областта на културата 2018″.


Той се организира за пореден път от Клуба на Будителите към Народно читалище „Будителите 2017“ – Габрово и ще завърши с връчването на награда за събитието, събрало най-висока подкрепа от публиката и журито, което ще се ръководи от критериите: художествена стойност; актуалност; новаторски подход в замисъла; привличане на публика; синтез на изкуствата; осмисляна на градската среда; популяризиране; използване на нови технологии; социален ефект; насърчава свободни творчески инициативи и доброволчество в областта на културата и изкуствата. Освен това ще отчете дали събитието развива партньорства и има трайни резултати и продължително въздействие, дали подобрява културните компетенции на местната общност и популяризира марката Габрово.

До 8 февруари се набират предложения. Номинирането на събития става с предложение, което всеки може да изпрати на e-mail: buditelite@mail.bg, или във Фейсбук на страницата на Народно Читалище „Будителите 2017и Клуб на будителите. Както и в кутиите за гласуване, поставени в културните институти на Габрово, сред които Регионална библиотека „Априлов Палаузов“ , Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Художествена галерия „Христо Цокев“ Книжарница „Том Първи“, Библиотеката на НЧ „Хр.Смирненски 1949“ кв. Русевци и др.


След като бъдат събрани предложенията, номинираните събития ще бъдат обявени и ще започне гласуването. То ще продължи от 11 до 28 февруари. Всеки ще може да подкрепи едно събитие, затова е важно то да бъде в списъка на предложенията.

Повече от 100 събития, състояли се от 2014 до 2017 година бяха номинирани от габровци за наградата от 500 лева, връчвана от Клуба на будителите. В предишните издания на конкурса за събития на Габрово в областта на културата бяха наградени проектът на Радослав Първанов „Аз съм българка“ /за 2017 г./, документалният филм за Иван Хаджиберов „Дързостта да бъдеш пръв“ на Емил Михов, Милен Василев и Красимира Христова /за 2016/, изложбата „Паралели“ на Росина Пенчева от НЧ „Христо Смирненски 1949“/за 2015 г./ Танцивоят спектакъл „В нощта срещу Еньовден“ на Сдружение „Фабриката“ и ТА „Сивек“/за 2014/.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. ;))

    27.01.2019 at 9:23

    „Събитие на Габрово в областта на културата“ за 2018 годинa Е „КУЛТУРАТА“ НА НОВО ЗАСЕЛЕНИТЕ ЦИГАНИ В ГАБРОВО И „КУЛТУРНОТО“ ПРЕВОЗВАНЕ НА ГАБРОВЦИ С 20 ГОДИШНИТЕ ДАРАЦИ ОТ СОФИЯ!!! На изборите „КУЛТУРНО“ ще се отнесем и ние!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Малчугани и родители учиха английски със Сара Уолър

Published

on

Днес, 14 февруари, в арт-залата за събития в Детския отдел на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, бе първата сбирка на оформящата се група „Английски за малките“ в Габрово.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Групата е водена от Сара Уолър от САЩ, която, подпомагана от съпруга си Кейлъб и заедно с две от децата им – 10-месечната Елизабет и 2-годишният Бенджамин, проведе първото забавно обучение за деца до 5-годишна възраст и техните родители на английски език.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Сара е доброволка, детски педагог, двамата с Кейлъб живеят в България от 2015 година и много добре владеят български език. Семейството се е установило в града и инициативата на Сара да обучава малчугани по английски език е напълно безплатна за участниците.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Габровската регионална библиотека е домакин и партньор в тези обучения със стихчета, приказки, песнички, разговори и много игри. Те ще се провеждат и в бъдеще в библиотеката по програма, която Кейлъб и Сара ще предоставят.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Днешното весело занимание бе съсредоточено върху цветовете около нас и техните английски наименования. Сара Уолър е разработила обучителна програма и използва детски книжки и мелодии, адекватни на търсения ефект за усвояване на английските думи и правилното им произношение от децата.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

В изключително приятна обстановка и с активното участие на родители и деца от 1 до 4 години първото обучение на групата „Английски за малките“ в Детски отдел на библиотеката стана факт.

Малчуганите и техните родители заявиха, че с голямо нетърпение ще очакват следващата среща със Сара Уолър и нейната обучителна програма по английски за най-малките.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габрово привлече интерес на „Ваканция и СПА Експо 2020“

Published

on

снимка: Община Габрово

За поредна година Община Габрово участва в едно от най-важните събития в календара на туристическата индустрия в България – „Ваканция и СПА Експо 2020“.

37-то издание на най-голямата международна туристическа борса у нас се провежда в Интер Експо център – София и предлага на посетителите огромно разнообразие от туристически продукти.

На изложението Община Габрово участва като Творчески град на занаятите и народните изкуства към ЮНЕСКО, разкривайки специфичните традиции за нашия регион и многообразието от възможности за развитие на креативен туризъм.

В сътрудничество с културните институти в града – Музей ДХС, РИМ, РЕМО Етър, Боженци, и в партньорство с туристическия бранш, бяха представени основните туристически забележителности и събития от културния календар на Габрово, както и възможностите за настаняване в общината.

снимка: Община Габрово

Най-голям интерес от страна на посетителите предизвика „габровският шоколад“.

Уникалният продукт се оказа изключително харесван, което гарантира на Габрово нов поток от туристи, на които няма да се спестят приятни и интересни преживявания в Столицата на хумора.

На щанда на „Ваканция и СПА Експо 2020“ Община Габрово участва в партньорство с Трявна и допълни представянето си с възможностите на регионалните туристически продукти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музиканти от Симфониета Враца се срещнаха с габровски ученици

Published

on

В рамките на образователната програма „Фортисимо в клас“ Наташа Узунова /флейта/ и Петко Тотев /обой/ гостуваха на четвъртокласните от ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Неофит Рилски“, НУ „Васил Левски“ и СУ „Райчо Каролев“.

снимка: Община Габрово

С много топлина и всеотдайност двамата музиканти запознаха децата със специфичните особености на дървените духови инструменти – флейта, блокфлейта, обой и английски рог.

снимка: Община Габрово

Изящните мелодии, които звучаха в класните стаи, любопитните факти за произхода на инструментите, легендите за божества, нимфи и вълшебства, превърнаха учебните часове в истински празник на музикалното изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица