Свържи се с нас

Любопитно

Ивелина Елмазова: „Свобода е да знаеш, щастие е да си здрав!“

Published

on

През почивните дни в края на тази седмица, 26 и 27 януари (събота и неделя), в Габрово предстои да се проведе третото издание на фестивала „Здравей, Здраве“, популяризиращ здравословния начин на живот. Любезен домакин на събитието, чиито вход и през двата дни е свободен, ще бъде Художествената галерия „Христо Цокев“, която ще отвори врати и ще даде сцена на лектори от цялата страна да споделят с габровци своите знания, в сферата на познанието и достигането на духовно и физическо здраве. Това е и поводът да разговаряме с Ивелина Елмазова, организатор на фестивала, която сподели повече за него.

– Каква е историята за възникването и провеждането на фестивала „Здравей, Здраве“, кое провокира неговото създаване?

– Фестивалът е роден в Пловдив през 2010 година от група приятели, които искаха да направят нещо извън матрицата, като модел. И не само че го направиха, но към днешна дата този модел се налага и сбъдва в 15 града.

Той е изцяло доброволчески и самата му концепция няма аналог. Казвам това като човек, който работи в сферата на организирането на събития.

Аз лично, благодарение на този опит, съм безкрайно благодарна, че съм част от екипа в Габрово, сбъдващ нещо, което е част от бъдещето, а не от настоящето, като модел. И фактът, че този фестивал се развива навсякъде – пръснат от вятъра на хора, които виждат в него възможност и вярват в неговата смисленост – изгражда отношения и път, който е вдъхновяващ и усмихващ живота ми.

– Защо избрахте точно първият месец на годината – януари, за провеждането му?

– Защото ние, габровци, обичаме да сме първи. Фестивалът ежегодно се реализира в града, а за трета година ще се случи в Габрово.

Освен това, в рамките на събитието се провежда и базар, а нашите производители, които вземат участие в него, са свободни именно в началото на годината. След това вече те имат своите ангажименти, свързани с продукцията, която произвеждат. Тази година в базара ще се включат над 30 изложители.

Друг аргумент е фактът, че през януари не се случва почти нищо в сферата на събитията, затова и ние имаме шанса не само да поканим, но и да споделим с гостите на събитието изложители с изключителни предложения, свързани със здравословния начин на живот, употребата на биопродукти за хранене, грижа за тялото и езотерична литература на някои издателства.

Това важи и за лекторите. През януари всички са по-свободни като ангажименти и с радост приемат поканата да бъдат част от това смислено събитие в Габрово.

Фестивалът е събитие, в което всички практики и лекции са свободни, безплатни и споделени. Той събира на едно място хора, от които можеш да избереш и научиш много нови неща. Фестивалът е събитие, в което всички работят доброволно и се случва всеки път по-добре, давайки ни важен урок – урок по добротворчество.

 – Има ли аналог габровския фестивал в страната?

– В течение на няколко години, вдъхновени от пловдивския фестивал „Здравей, Здраве!“, в страната се провеждат фестивали и в градовете: Троян, Казанлък, Търговище, Варна, Добрич, Ямбол, Кърджали, Габрово, Тетевен, Панагюрище, Стара Загора, София, Благоевград, Петрич.

Всички ние, които организираме фестивалите в отделните градове, се водим от древната максима „Здрав дух в здраво тяло“, но всяко издание на Фестивала има акцент, собствено мото и облик.
Фестивалът е осъществяване на идеята да се популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве.

Събитието цели да създаде информираност и да провокира интереса на хората към здравословния начин на живот, да представи широка гама от естествени начини за възстановяване на здравето и за предотвратяване на заболявания, да стимулира използването на здравословни стоки и услуги, както и да насърчи специалисти и експерти да представят методи с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение.

Фестивалът е трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти,хора, занимаващи се с психологична помощ, треньори на лечебни двигателни техники, които представят един впечатляващ и завладяващ свят в полза за здравето.

 – Габровската общественост проявява ли интерес към провеждането на този фестивал?

– Да, защото в него можеш да намериш нещо за себе си при всички условия. Всеки иска да е здрав. Ако не си здрав, животът ти се превръща в битка, която струва много скъпо на всички нива.
За това и в програмата ни тази година има различни предложения от доказали се имена, като това на Емил Елмазов, който ще представи лекция на тема: „Народни лечебни техники, технологии и обряди, надживели времето“.

Доктор Екатерина Радоилска от Националния център по обществено здраве пък ще гостува на фестивала с лекция на тема: „Живите пробиотици – здраве, храна, лекарство за всеки. Лечение и профилактика на хронични заболявания“.

Хомеопатът доктор Иван Джеджев ще беседва с присъстващите на тема: „Закони на здравето“. И това са само част от лекциите и хората, които, в рамките на два дни, ще предоставят безплатно на габровци своите знания, опит и умения.

Интересна ще е темата на лекцията на Снежана Георгиева – „Астрология на практика“, както и представянето на първия у нас, а и на Балканския полуостров колеж по биодинамика, които ще гостуват с лекция „храната е здраве, живата храна е пътят.


– Какво е характерно за неговото тазгодишно, трето поред издание?

– Търсили сме да има за всеки вкус по нещо. Интересно е, че тази година във фестивала се вплита българската нишка – защото ще играем български народни хора, ще учим за българските билки и техните лечебни свойства, ще разберем за българския метод на образование, наречен „Слънчева педагогика“, който вече работи и се налага. По този повод в събота в 12:30 ч. ще ни гостува училище „Изгрев“ и детска школа „Бялото кокиче“, за да представят слънчевия модел на българското възпитание.

В събота в 14:30 ч. ще реализираме и кръжок по правене на свещи с Калоян Гичев. В неделя пък Спас Мавров ще представи лекция „Българите и митът за Леда и лебеда“.

Презентация и творческа работилница, на тема “Развиващите интелекта играчки” с Рали Манолова от „Училище за родители – гр. Габрово“, също е нещо интересно, което вярваме, че ще е полезно за посетителите на фестивала, както и работилничка “Сръчко”. Те са предвидени за 27 януари (неделя), от 12:30 до 14:30 часа; 2 ет. на ХГ „Христо Цокев”, 3-та зала.

В двата дни, за доброто настроение на посетителите, от 11 до 14 ч., на първия етаж в ХГ „Христо Цокев“, ще се погрижат възпитаниците на музикален клуб „Весела“, с ръководител Весела Пенева.

 – Кои от проявите по време на фестивала бихте препоръчали горещо на габровци?

– Както казах, каузата на фестивал „Здравей, Здраве“ е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физически, емоционален,ментален и духовен.

Мисля, че всеки може да намери правилната лекция или практика, която ще го изненада, в зависимост от търсеното му по темата, която го вълнува.

Аз лично с удоволствие ще слушам нещо, което живо ме интересува и знам, че ще науча много от лекцията на Аида Марковска за силата на името и практиката й по темата за родовата прошка и благословие.

Искам да споделя, че тази година голяма част от лекциите и практиките са от габровци.
Анелия Атанасова гостува с тема „Здравословна промяна“. Николай Сираков ще представи лекция на тема „Кармичен мениджмънт“, а заедно с Марина Великова ще ни поднесат звукова практика, нарече „Живи звуци от Хималаите“.

Освен с лекция, Емил Елмазов ще представи и практика, по темата „Народни лечебни техники, технологии, обряди, надживели времето“. Велина Кръстинкова пък е подготвила лекция на тема: „Как незавършените ситуации от нашето минало влияят върху настоящето ни. Начини за справяне.“

С практика „Да се хванем на хорото с танцов клуб „Пендара“ се включва и Галя Стойчева. Велина Русева пък ще реализира практика „Йога за деца“, а Мария Спасова – „Кундалини йога“.

Мисля, че в мотото на фестивала „Свобода е да знаеш, щастие е да си здрав“ се съдържа неговия смисъл. Посланието е за всички, които искат да има избор, знаейки и можейки.

Събитието се организира от клуб „Озарение“, Йога Център, Национална образователна програма „Билкария“. Медийни партньори на събитието са вестник „100 вести“, радио „Бумеранг“, информационният сайт „Габрово Нюз“ и рекламна агенция „Елмазови“.

Началото на фестивала е на 26 януари /събота/ в 10.30 ч., когато е неговото официално откриване. Съботният ден ще завърши с концерт-спектакъл на Поли Паскова, наречен „Молитва за България“ с начален час 18.30 ч. в зала „Възраждане“.

Между другото, певицата ще вземе участие и в лекционната и практическа част на събитието. В 14:30 ч. в събота започва лекцията й, на тема: „Лечебната сила на българския фолклор“, а в 15:30 ч. в същия ден е практиката й, която тя е нарекла „Лечение със звук и вибрации. Самолечение“.

В неделя фестивалът ще продължи отново в 10:30 ч. в духа на свободата и знанието. За тези, които не желаят да се включат в лекциите и практиките, моята покана е да заповядат да пием заедно по чаша хубав чай или малиново вино.

Може да доведете децата си на работилничките, които сме организирали, а докато те творят, Вие може се потопите в зоната на биопродуктите, интересните четива и приятните събеседници.

И не забравяйте – входът е свободен и всички сте поканени!

Автор на интервюто, публикувано във Вестник „100 Вести“, е Стефка Бурмова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Как да преобразим балкона в оазис?

Published

on

Терасата е може да бъде най-вълшебното място в един дом, а в същото време и най-подценяваното. Много от нас изобщо не я разглеждат като част от жилището, а я използват само за сушене на прането, като склад за ненужни вещи или „гараж“ за колелото.

Всъщност, това е място, където винаги може да се насладите на свежия въздух и слънчевите лъчи с чаша ароматно кафе в ръка, без да напускате дома си. Място за романтична вечеря на свещи, кътче за почивка с книга в ръка или градина-оазис, която ви приканва да откраднете минути за себе си с глътка домашна лимонада или защо не да споделите коктейл с любим приятел. За целта обаче тя трябва да е приятно и уютно обзаведена.

Ситуацията, пред която света се изправи през 2020 г., ни накара да променим начина си на живот и да прекараме най-красивия сезон – пролетта затворени в домовете си. Това ни припомни колко силна е нуждата да бъдем навън и да вдишаме кислород извън четирите стени. Пандемията провокира много хора да развихрят въображението си и да преобразят своите малки балкони в истински райски кътчета, където да се радват на външния свят.

Изпращайки летните жеги, навлизаме в един от най-подходящите сезони за приятни мигове на балкона – есента. С помощта на добра идея, малко изобретателност и повече упорита работа, може да превърнете балкона в любимо място за разпускане и забавление и то със съвсем бюджетни решения. Не са ви нужни скъпи мебели или пък основен ремонт, доверете се на изобретателността си. Преобразяването се дели на два етапа – ремонтна дейност и декориране.

Ремонтирането може и да не е належащо, ако имате здрава настилка и по-важното – безпроблемно отводняване. Ако нямате този късмет обаче, добре е да коригирате малките недостатъци, за да се наслаждавате след това безпроблемно на резултата – заслужава си. Полезни инструкции ще намерите тук. Разбира се, би било добре да освежите стените или парапетите с нова боя. Всичко това не е задължително неприятна част. Бъдете креативни и го превърнете в приятно изживяване – извикайте приятел да ви помогне с плочките, въвлечете децата в боядисването. Ще се изненадате колко весело може да прекарате това време, когато е споделено с любими хора.

И най-важната част от този етап – безопасността. За да не превърнете забавата „от играчка в плачка“, погрижете се всички участници да бъдат оборудвани с ръкавици, предпазни очила и маски при къртенето, наколенки при смяната на плочките, а защо не и с работен гащеризон, за да запазите дрехите си. Всички това може да намерите на достъпни цени в новооткрития магазин за работно облекло, предпазна екипировка и аксесоари “Mazalat”.

После идва ред и на втория етап. Декорирането на терасата може да се окаже предизвикателство, но след като веднъж намерите подходящия дизайн, всички вкъщи ще я заобичат. А най-хубавото е, че може да избирате сред най-различни възможности за обзавеждане, всяко от които ще придаде съвсем различен вид на терасата ви. Ето някои идеи:

Използвайте палети, за да си направите мебели. Нужни са ви само няколко възглавници и малко въображение.

Лампичките отдавна не са само за Коледа. Светлините предават романтичен и приказен вид на помещението. Може да намерите широко разнообрази на пазара – с батерии или соларно зареждане, на изненадващо ниски цени.

Килимчетата и пътеките не са само за вкъщи. Нещо повече – именно те ще предадат това усещане за уют, което ви е нужно за вълшебно прекарано време.

Цветя и растения в саксии – нашият начин да вкараме природата вкъщи. Е, всеки има нужда да се порадва на зеленина, все пак е заложено в човешката ни природа.

И не на последно място – възглавнички, възглавнички и пак възглавнички!

Дайте воля на своето въображение. Впрегнете семейството си или приятели в процеса на трансформация. И нека тези редове ви послужат като вдъхновение и съвсем скоро да имате кътче от рая там, където най-малко сте очаквали – на терасата ви.

Зареди още

Любопитно

Готови са указателните табели за забележителностите в Дряново

Published

on

Указателните табели за забележителностите в Дряново са готови, съобщиха от местната общинска администрация.

Предстои пребоядисване на стълбовете и монтаж. Използван е вече познатият от клиповете шрифт, като надписите са на български и на английски език.

Има силен контраст между фона и буквите, за да бъдат лесни за разчитане. Цветовете са съобразени и с вече съществуващи табели, които предоставят информация за имената на улиците в града.

Целта е да има съгласуваност между визиите – както печатните, така и дигиталните.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба „160 години Габрово в картини“ – част I

Published

on

Цветна, пъстра, ефирна, нежна! Такава е изложбата, която ще бъде открита на 22 септември в двора на Интерактивния музей на индустрията в Габрово.

Експозицията представя над 20 картини – дело на малките художници от Школата за приложни изкуства – Ива Пенчева, които с много старание, прецизност и финес, пренасят върху копринени платна емблематични за Габрово сгради като Дечковата къща, Априловската гимназия, храм „Успение на Пресвета Богородица“, РБ „Априлов-Палаузов“, храм „Света Троица“ и др.

Събитието е част от проекта „160 години Габрово в картини“, финансиран по Програма Култура на Община Габрово, който предвижда създаване на художествени експозиции и арт-инсталации в градска среда, които да представят Габрово, неговата култура, история и дух пред местни, регионални, национални и международни публики.

Организаторите на изложбата предвиждат атрактивни демонстрации на техниката „рисуване върху коприна“, а всички, които проявяват интерес към това изящно изкуство, ще имат възможност да участват в творческо ателие на открито.

„Очакваме ви на 22 септември, в 11.00 ч., в двора на Интерактивен музей на индустрията!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица