Свържи се с нас

Любопитно

Ивелина Елмазова: „Свобода е да знаеш, щастие е да си здрав!“

Published

on

През почивните дни в края на тази седмица, 26 и 27 януари (събота и неделя), в Габрово предстои да се проведе третото издание на фестивала „Здравей, Здраве“, популяризиращ здравословния начин на живот. Любезен домакин на събитието, чиито вход и през двата дни е свободен, ще бъде Художествената галерия „Христо Цокев“, която ще отвори врати и ще даде сцена на лектори от цялата страна да споделят с габровци своите знания, в сферата на познанието и достигането на духовно и физическо здраве. Това е и поводът да разговаряме с Ивелина Елмазова, организатор на фестивала, която сподели повече за него.

– Каква е историята за възникването и провеждането на фестивала „Здравей, Здраве“, кое провокира неговото създаване?

– Фестивалът е роден в Пловдив през 2010 година от група приятели, които искаха да направят нещо извън матрицата, като модел. И не само че го направиха, но към днешна дата този модел се налага и сбъдва в 15 града.

Той е изцяло доброволчески и самата му концепция няма аналог. Казвам това като човек, който работи в сферата на организирането на събития.

Аз лично, благодарение на този опит, съм безкрайно благодарна, че съм част от екипа в Габрово, сбъдващ нещо, което е част от бъдещето, а не от настоящето, като модел. И фактът, че този фестивал се развива навсякъде – пръснат от вятъра на хора, които виждат в него възможност и вярват в неговата смисленост – изгражда отношения и път, който е вдъхновяващ и усмихващ живота ми.

– Защо избрахте точно първият месец на годината – януари, за провеждането му?

– Защото ние, габровци, обичаме да сме първи. Фестивалът ежегодно се реализира в града, а за трета година ще се случи в Габрово.

Освен това, в рамките на събитието се провежда и базар, а нашите производители, които вземат участие в него, са свободни именно в началото на годината. След това вече те имат своите ангажименти, свързани с продукцията, която произвеждат. Тази година в базара ще се включат над 30 изложители.

Друг аргумент е фактът, че през януари не се случва почти нищо в сферата на събитията, затова и ние имаме шанса не само да поканим, но и да споделим с гостите на събитието изложители с изключителни предложения, свързани със здравословния начин на живот, употребата на биопродукти за хранене, грижа за тялото и езотерична литература на някои издателства.

Това важи и за лекторите. През януари всички са по-свободни като ангажименти и с радост приемат поканата да бъдат част от това смислено събитие в Габрово.

Фестивалът е събитие, в което всички практики и лекции са свободни, безплатни и споделени. Той събира на едно място хора, от които можеш да избереш и научиш много нови неща. Фестивалът е събитие, в което всички работят доброволно и се случва всеки път по-добре, давайки ни важен урок – урок по добротворчество.

 – Има ли аналог габровския фестивал в страната?

– В течение на няколко години, вдъхновени от пловдивския фестивал „Здравей, Здраве!“, в страната се провеждат фестивали и в градовете: Троян, Казанлък, Търговище, Варна, Добрич, Ямбол, Кърджали, Габрово, Тетевен, Панагюрище, Стара Загора, София, Благоевград, Петрич.

Всички ние, които организираме фестивалите в отделните градове, се водим от древната максима „Здрав дух в здраво тяло“, но всяко издание на Фестивала има акцент, собствено мото и облик.
Фестивалът е осъществяване на идеята да се популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве.

Събитието цели да създаде информираност и да провокира интереса на хората към здравословния начин на живот, да представи широка гама от естествени начини за възстановяване на здравето и за предотвратяване на заболявания, да стимулира използването на здравословни стоки и услуги, както и да насърчи специалисти и експерти да представят методи с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение.

Фестивалът е трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти,хора, занимаващи се с психологична помощ, треньори на лечебни двигателни техники, които представят един впечатляващ и завладяващ свят в полза за здравето.

 – Габровската общественост проявява ли интерес към провеждането на този фестивал?

– Да, защото в него можеш да намериш нещо за себе си при всички условия. Всеки иска да е здрав. Ако не си здрав, животът ти се превръща в битка, която струва много скъпо на всички нива.
За това и в програмата ни тази година има различни предложения от доказали се имена, като това на Емил Елмазов, който ще представи лекция на тема: „Народни лечебни техники, технологии и обряди, надживели времето“.

Доктор Екатерина Радоилска от Националния център по обществено здраве пък ще гостува на фестивала с лекция на тема: „Живите пробиотици – здраве, храна, лекарство за всеки. Лечение и профилактика на хронични заболявания“.

Хомеопатът доктор Иван Джеджев ще беседва с присъстващите на тема: „Закони на здравето“. И това са само част от лекциите и хората, които, в рамките на два дни, ще предоставят безплатно на габровци своите знания, опит и умения.

Интересна ще е темата на лекцията на Снежана Георгиева – „Астрология на практика“, както и представянето на първия у нас, а и на Балканския полуостров колеж по биодинамика, които ще гостуват с лекция „храната е здраве, живата храна е пътят.


– Какво е характерно за неговото тазгодишно, трето поред издание?

– Търсили сме да има за всеки вкус по нещо. Интересно е, че тази година във фестивала се вплита българската нишка – защото ще играем български народни хора, ще учим за българските билки и техните лечебни свойства, ще разберем за българския метод на образование, наречен „Слънчева педагогика“, който вече работи и се налага. По този повод в събота в 12:30 ч. ще ни гостува училище „Изгрев“ и детска школа „Бялото кокиче“, за да представят слънчевия модел на българското възпитание.

В събота в 14:30 ч. ще реализираме и кръжок по правене на свещи с Калоян Гичев. В неделя пък Спас Мавров ще представи лекция „Българите и митът за Леда и лебеда“.

Презентация и творческа работилница, на тема “Развиващите интелекта играчки” с Рали Манолова от „Училище за родители – гр. Габрово“, също е нещо интересно, което вярваме, че ще е полезно за посетителите на фестивала, както и работилничка “Сръчко”. Те са предвидени за 27 януари (неделя), от 12:30 до 14:30 часа; 2 ет. на ХГ „Христо Цокев”, 3-та зала.

В двата дни, за доброто настроение на посетителите, от 11 до 14 ч., на първия етаж в ХГ „Христо Цокев“, ще се погрижат възпитаниците на музикален клуб „Весела“, с ръководител Весела Пенева.

 – Кои от проявите по време на фестивала бихте препоръчали горещо на габровци?

– Както казах, каузата на фестивал „Здравей, Здраве“ е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физически, емоционален,ментален и духовен.

Мисля, че всеки може да намери правилната лекция или практика, която ще го изненада, в зависимост от търсеното му по темата, която го вълнува.

Аз лично с удоволствие ще слушам нещо, което живо ме интересува и знам, че ще науча много от лекцията на Аида Марковска за силата на името и практиката й по темата за родовата прошка и благословие.

Искам да споделя, че тази година голяма част от лекциите и практиките са от габровци.
Анелия Атанасова гостува с тема „Здравословна промяна“. Николай Сираков ще представи лекция на тема „Кармичен мениджмънт“, а заедно с Марина Великова ще ни поднесат звукова практика, нарече „Живи звуци от Хималаите“.

Освен с лекция, Емил Елмазов ще представи и практика, по темата „Народни лечебни техники, технологии, обряди, надживели времето“. Велина Кръстинкова пък е подготвила лекция на тема: „Как незавършените ситуации от нашето минало влияят върху настоящето ни. Начини за справяне.“

С практика „Да се хванем на хорото с танцов клуб „Пендара“ се включва и Галя Стойчева. Велина Русева пък ще реализира практика „Йога за деца“, а Мария Спасова – „Кундалини йога“.

Мисля, че в мотото на фестивала „Свобода е да знаеш, щастие е да си здрав“ се съдържа неговия смисъл. Посланието е за всички, които искат да има избор, знаейки и можейки.

Събитието се организира от клуб „Озарение“, Йога Център, Национална образователна програма „Билкария“. Медийни партньори на събитието са вестник „100 вести“, радио „Бумеранг“, информационният сайт „Габрово Нюз“ и рекламна агенция „Елмазови“.

Началото на фестивала е на 26 януари /събота/ в 10.30 ч., когато е неговото официално откриване. Съботният ден ще завърши с концерт-спектакъл на Поли Паскова, наречен „Молитва за България“ с начален час 18.30 ч. в зала „Възраждане“.

Между другото, певицата ще вземе участие и в лекционната и практическа част на събитието. В 14:30 ч. в събота започва лекцията й, на тема: „Лечебната сила на българския фолклор“, а в 15:30 ч. в същия ден е практиката й, която тя е нарекла „Лечение със звук и вибрации. Самолечение“.

В неделя фестивалът ще продължи отново в 10:30 ч. в духа на свободата и знанието. За тези, които не желаят да се включат в лекциите и практиките, моята покана е да заповядат да пием заедно по чаша хубав чай или малиново вино.

Може да доведете децата си на работилничките, които сме организирали, а докато те творят, Вие може се потопите в зоната на биопродуктите, интересните четива и приятните събеседници.

И не забравяйте – входът е свободен и всички сте поканени!

Автор на интервюто, публикувано във Вестник „100 Вести“, е Стефка Бурмова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Музей „Етър“ показва сабята револвер на Стефан Караджа

Само на 3 март музей „Етър“ показва сабята револвер на Стефан Караджа

Published

on

С тази сабя един млад мъж иска да освободи България. Само на 3 март музей „Етър“ показва на посетителите си оръжието на легендарния Стефан Караджа. Сабята на войводата ще бъде изложена в Сакова къща, заедно със „Златното евангелие”, дарено на жителите на опожарения Омуртаг от руския воин Николай Благово, интендант на 11 пехотна дивизия.

снимка: РЕМО „Етър“

За Стефан Караджа сме свикнали да мислим извън времето, както е с повечето от героите, пренесли себе си в жертва на идеята за свободна и независима България. Рядко си даваме сметка, че става въпрос за хора, които днес бихме определили като младежи. Когато загива, Стефан Караджа е само на 28 години. Историята му е известна. Роден през 1840 година, революционер и войвода на чета, участник в Първата и Втората легии, организирани от Раковски в Белград. През 1868 година, заедно с Хаджи Димитър, предвожда легендарната чета, която на българска територия влиза в сражения с войски на официалната османска власт. При Канлъдере Стефан Караджа е ранен, умира от раните си в затвора в Русе.

Сабята револвер остава в Мидхат паша. През този период големият политически реформатор е валия на Дунавския вилает и прибягва до специални правомощия, за да се справи с четата на двамата български войводи. По време на войната, при опожаряването на турския конак, револверната сабя е предадена на околийския управител Димитър Мантов. През 1988 година оръжието на Стефан Караджа е дарено на Историческия музей в Русе и става част от експозицията на къща музей „Баба Тонка”.

снимка: РЕМО „Етър“

Сабята с револвер на Стефан Караджа, която музей „Етър“ представя само на 3 март, е произведена от австрийската фирма „Анри Гуссен и синове”. Патентована е през 1865 година. Острието е леко завито и едностранно заточено. Сабята е вторично никелирана, което скрива гравировката на клина. Ако се демонтира, на нейно място остава цев на револвер. Зареждането с патрони, на това вече огнестрелно оръжие, става чрез дръжката. Револверът е френска система „Лефуше“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не преминавайте „транзит“ през Младежкия театър

Габровският театър представя „Транзит“ в Младежкия театър.

Published

on

Габровският драматичен театър ще представи в Младежки театър „Николай Бинев“ в София постановката „Транзит“ на режисьорката Валерия Минева. Събитието ще се състои на 28 февруари, четвъртък, от 19.00 часа на голямата сцена.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Спектакълът, чиято премиера беше на 17 април 2019 г., е реализиран с подкрепата на програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“ и Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Автор на драматургичния текст е Валерия Минева, която е отличена с него в конкурса на Театър „София“ за съвременна българска пиеса.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Представлението ще ви потопи в познатата тема за имиграцията и младите, отчуждението в семейството, пътуванията. Ще видите, че при срещите с непознати, често откриваме хора със сходни съдби. Ще станете свидетели на обрат в семейните отношения, когато настъпи загубата на най-близкия човек. „Транзит“ е разказ, описание, снимка на времето, в което живеем, но и пътуване към себе си, преоткриване на дома, който сме напуснали и към който се завръщаме. Не очаквайте история, пропита с трагизъм, а разговор за нещата около нас, близък и докосващ, забавен и остроумен. Зрители и актьори заедно ще търсят отговорите на въпросите „кои сме и какви искахме да станем“.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Участват актьорите от габровската трупа Силвия Боева и Любен Попов, младите гост-актьори Християна Йотова, Елена Замяркова, Божидар Георгиев, Найден Банчевски и Валерия Минева. Силвия Боева и Любен Попов са познати лица на театралната публика от много спектакли. Последната им изява е в най-новия спектакъл „Òрото ламя е“ на режисьора Васил Дуев, а преди това участваха в друго негово представление „Начало на спектакъла“, играят в „Чешити“ на реж. Невена Митева. Любен Попов има много изяви в различни телевизионни продукции, последната от които е „Пътят на честта“.

Младата актриса Елена Замяркова участва във втория пълнометражен игрален филм „Сестра“ на реж. Светла Цоцоркова, селектиран в конкурсната програма „Нови режисьори“ на фестивала в Сан Себастиан. Филмът спечели специалната награда на журито. През март тази година публиката ще има възможност да види Елена Замяркова на големия екран, когато ще се състои българската премиера на „Сестра“ по време на 24-я Международен София филм фест. Филмът е включен в конкурсната програма на феста.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

В постановъчния екип на „Транзит“ влизат сценографката Славка Георгиева, художничката на картините Иванка Димитрова и художникът на плаката Христо Георгиев. Мултимедийните ефекти са създадени от Веселин Гърков. Автор на музиката е известният театрален композитор Ян Руменин, който е работил с режисьора Петринел Гочев за седем негови представления, поставени в Габровския театър, Народен театър „Иван Вазов“, Малък градски театър „Зад канала“ и Столичен куклен театър. Той е писал музиката за постановки на Иван Налбантов, режисьорите Димитър Стефанов и Димитър Кабаков.

Не преминавайте транзит през Младежки театър „Николай Бинев“ на 28 февруари, защото с постановката „Транзит“ на ДТ „Рачо Стоянов“ ще се завърнете при себе си и близките ви хора, ще се приберете „у дома“. Билети може да закупите на касата на Младежкия театър.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Световни любовни дуети в Севлиево

Коцето Калки и съпругата му Мартина Табакова ще ни разчувстват с изпълнение на вечни хитове за любовта

Published

on

В месеца на любовта една изключителна двойка на сцената и в живота идва в Севлиево, за да зарадва почитателите на любовните балади.

На 20 февруари, четвъртък, от 19.00 часа в Дом на културата „Мара Белчева“ ще видим “Световни любовни дуети” на “Симфониета” – Видин, изпълнени от Коцето Калки и неговата съпруга Мартина Табакова.

Те ще пресъздадат някои от вечните любовни хитове на Селин Дион, Кайли Миноуг и Ник Кейв, Франк Синатра, а сред песните, които ще чуят севлиевци, са: „I want to spend my lifetime“, „Time of My Life“, „Where The Wild Roses Grow“, „Summer Nights“, „Къде отива любовта“ и още много други.

Диригент е Петър Димитров. Билети можете да намерите на касата на Дома на културата и на телефон 0675/32729.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица