Новини, Политика|16.01.2019 12:21

Габрово модерна европейска община

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габрово модерна европейска община. Това е мотото на миналогодишния бюджет, което остава същото и през настоящата 2019-та. Предстои Бюджет 2019 да бъде гласуван от Общински съвет – Габрово на 31 януари по време на следващата редовната си сесия на местния парламент.

Проектобюджетът на Габрово бе подробно представен вчера (15 януари) пред представителите на местните медии от кмета Таня Христова и нейния екип, а снощи бе неговото обществено обсъждане.

Бюджетът за тази година е разработен в съответствие основните стратегически документи, с които Община Габрово се е ангажирала и всички законови изисквания, информира Таня Христова. Неговата финансова рамка е 51 854 793 лева, с които ще бъде финансирано превръщането на Габрово в модерна европейска община.

„Дали този Бюджет ще отговори на всичките високи цели? Едва ли! Нямаме промяна в рамката и източниците на финансиране. Само един единствен данък ще бъде променен, съобразно решенията, които бяха взети в парламента по отношение на данъка за превозните средства и новата методика, която се прилага“, заяви Таня Христова.

Пред медиите габровският кмет сподели, че не се предвижда увеличение на местните данъци и такси. Според Таня Христова данъците и таксите, които се събират на местно ниво, като параметри няма как да се очаква, че могат да бъдат значително по-големи.

„Ангажираме се с многообразие от инициативи, които считаме, че до голяма степен изразяват характера на Габрово“, каза още кметът. През тази година предстои да бъдат завършени много проекти, с които да ще се модернизира градската среда в Габрово, съобщи още Таня Христова.

Площадът пред гарата в Габрово

Реконструкцията на предгаровия площад ще бъде извършена, ще бъдат завършени улични артерии и благоустрояване на междублокови пространства в кв. Младост.

Предвижда се още да започне и приключи в рамките на тази година ремонтът на кръстовището до спортна зала „Орловец“, ул.“Орловска“ и ул.“Д-р Никола Василиади“, което да стане кръгово.

През 2019 година ще стартира мащабна инвестиция за нов гробищен парк в местността Колева ливада, чието изграждане ще се осъществи поетапно. Първоначално бъде направена ограда, водопровод и канализационна система. Сумата, която ще бъде вложена в етап I е 100 000 лв.

В Бюджет 2019 са предвидени близо 450 000 лева за рехабилитация на пътните настилки от община Габрово.

По отношение на градската среда ще бъдат изградени две нови площадки за игра, спорт и отдих за 124 000 лв. Ще бъде завършено преустройството на съществуваща автобусна спирка „Рачо Ковача“ в „джоб“.

Подлезът пред Дома на хумора и сатирата

Дейностите по възстановяване, ремонт и модернизация на пешеходните подлези до автогарата и пред Дома на хумора и сатирата също се очаква да бъдат завършени.

Близо 600 000 лв са заделени за подобряване организацията на движение на пет от най – натоварените кръстовища в Габрово.

Кръговото кръстовище в района на Шиваров мост

60 000 лв са заложените в Бюджета инвестиционните разходи по изграждането на зони за платено паркиране и въвеждането на ефективен контрол при неправилно паркиране чрез репатриране на автомобилите на нарушителите.

През 2019 година ще бъде завършена реконструкцията на съществуващия водопровод за захранване на населените места: кв. Войново, с. Поповци, с. Рачевци, с. Гергини, с. Янковци, мах. Николчевци, мах. Божковци, с. Стоевци, с.Михайловци, с. Райновци, с. Новаковци, с. Враниловци, с. Драгановци, с. Смиловци, с. Драгиевци и с. Гъбене.

Сто хиляди лева е сумата, която ще бъде използвана за ремонт на улици по селата в община Габрово.

В Габрово ще бъдат облагородени градската градина до храма „Успение Богородично“, както и зелената площ на входа на града, откъм София.

Борбата с незаконните сметища ще продължи. Четирима служители от Общинския инспекторат ще бъдат пряко ангажирани да отговарят за разделното събиране на отпадъците.


Ще бъде закупена нова механизация и транспортни средства за повишаване качеството и ефективността на услугите по управление на отпадъците. Пилотно ще бъдат изградени подземни площадки за разделно събиране на битови отпадъци.

Кампаниите и инициативите за ангажиране на населението за разделно събиране на отпадъците ще продължат и през настоящата година.

Уличното осветление на Габрово ще бъде обновено с LED лампи и иновативни системи за
дистанционно управление и контрол. Ще бъде изградено улично осветление на ул. „Мека ливада“.


В Бюджет 2019 е заложена доставката на нови 14 екологични автобуси – електрически и на метан, както и изпълнение на информационно – комуникационни технологии за модернизиране на градския транспорт в Габрово, на обща стойност 10 046 504 лв.

500 000 лева ще отидат за компенсации на загубите, генерирани при прилагане на по-ниски цени на превозите на пътници в градския транспорт.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

9 коментара

 • Габровоу – модерен Педро – Гейски град от цигански тип!!!

 • „Дейностите по възстановяване, ремонт и модернизация на пешеходните подлези до автогарата и пред Дома на хумора и сатирата също се очаква да бъдат завършени.“

  А от кого зависи туй ма, Како?
  Нали още ноември пишеше, че ще отворите подлезите?

  А за Парк Жаботея имаш ли също увереност, че ще го завършите?
  Или само ще го довършите?

  Той и Вилъжерчо е сигурен, че тая година ще свали Путин и ще фалира рублата, ама надали.

  😄

 • Ceвepнaтa зoнa oбxвaщa тepитopиятa oĸoлo eзepoтo, ĸoeтo ocтaвa ocнoвнa пapĸoвa aтpaĸция – c pecтaвpиpaния ĸeй зa лoдĸи и фapa, c „гъpбaвитe“ мocтoвe, c ocтpoвa – япoнcĸa гpaдинa, c мeтaлнитe пepгoли – зoни зa oтдиx c шиpoĸ пoглeд ĸъм вoдaтa. Tyĸ ca paзпoлoжeни и нeoбxoдимитe oбcлyжвaщи и cĸлaдoви cгpaди – пoлyвĸoпaни в тepeнa, cъc „зeлeни“ пoĸpиви.B цeнтpaлнaтa зoнa, зaĸaчeни зa пapĸoвия „гpъбнaĸ“, ca paзпoлoжeни пapĸoвaтa „днeвнa“ – зoнa зa oтдиx и изяви нa oтĸpитo, зacтлaнa c „чepгa“ oт paзлични нacтилĸи, цвeтни лexи, тpeвни плoщи, и дeтcĸaтa cтaя – „ĸoшapa“ зa нaй-мaлĸитe пapĸoви oбитaтeли. Южнaтa зoнa oбxвaщa вcичĸи cпopтни дeйнocти и вĸлючвa плoщaдĸи зa игpa, фитнec нa oтĸpитo, плoщaдĸa зa eĸcтpeмaлни cпopтoвe.Πpoeĸтът пpeдлaгa и блaгoycтpoявaнe нa тepитopиятa oĸoлo aвтoбycнa cпиpĸa, чeшмa и пeшexoдeн пoдxoд ĸъм близĸoтo yчилищe. Paзpaбoтĸaтa зaлaгa нa нacтилĸи и eлeмeнти нa пapĸoвo oбзaвeждaнe, в ĸoитo ce изпoлзвaт ecтecтвeни тpaйни мaтepиaли – ĸaмъĸ и дъpвo. B цялaтa тepитopия e пpoeĸтиpaнo пapĸoвo ocвeтлeниe, ĸaĸтo и xyдoжecтвeнo и eфeĸтнo ocвeтлeниe нa ĸлючoви ĸoмпoзициoнни eлeмeнти.

 • Бетонът около Спортната, детонсе е накъдрил като юфка, и той ли е в пИрфектно състояние, Свиньо???

  Чуйш ли ме долу в трапа при Джон МакКейн????

 • Фабриката за сладолед във Варна на швейцарско-британската компания Froneri, собственост на Nestle и британската R&R, напуска България. От 1 март без работа ще останат 72 души, съобщава „Офнюз“. Компанията е вторият по големина производител на сладолед в Европа и третият в света.

 • Таварищ Решетников е накарал агента на Путин таварищ Доган да влезе в коаналиция с ГЕРП и МВРО за закупуване на хамерикански ютии Ф-16.

  К’ва стана тя, Свиньо????

  А вещицата Тереза получи сметката за Скрипалите и за Белите каски.

  Други въпроси, малоумнико?

 • Напрайхте едно кръгово,и вече модерен град 😀

 • A koga shte vuzstanovite ikonomikata i dohodite na gabrovci? V Gabrovo sa edni ot naj-niskite zaplati v Bulgaria i tuk horata rabotiat masovo za minimalnata rz. Zavod Buria se razrushi, ciganite go razfaovaha. Naroda biaga ot bezrabotitsata i mizeriata v Gabrovo, zaselva se s cigani. Za tiah li gi stroite tia gradinki i krugovi?

Напиши коментар