Свържи се с нас

Новини

Габрово модерна европейска община

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габрово модерна европейска община. Това е мотото на миналогодишния бюджет, което остава същото и през настоящата 2019-та. Предстои Бюджет 2019 да бъде гласуван от Общински съвет – Габрово на 31 януари по време на следващата редовната си сесия на местния парламент.

Проектобюджетът на Габрово бе подробно представен вчера (15 януари) пред представителите на местните медии от кмета Таня Христова и нейния екип, а снощи бе неговото обществено обсъждане.

Бюджетът за тази година е разработен в съответствие основните стратегически документи, с които Община Габрово се е ангажирала и всички законови изисквания, информира Таня Христова. Неговата финансова рамка е 51 854 793 лева, с които ще бъде финансирано превръщането на Габрово в модерна европейска община.

„Дали този Бюджет ще отговори на всичките високи цели? Едва ли! Нямаме промяна в рамката и източниците на финансиране. Само един единствен данък ще бъде променен, съобразно решенията, които бяха взети в парламента по отношение на данъка за превозните средства и новата методика, която се прилага“, заяви Таня Христова.

Пред медиите габровският кмет сподели, че не се предвижда увеличение на местните данъци и такси. Според Таня Христова данъците и таксите, които се събират на местно ниво, като параметри няма как да се очаква, че могат да бъдат значително по-големи.

„Ангажираме се с многообразие от инициативи, които считаме, че до голяма степен изразяват характера на Габрово“, каза още кметът. През тази година предстои да бъдат завършени много проекти, с които да ще се модернизира градската среда в Габрово, съобщи още Таня Христова.

Площадът пред гарата в Габрово

Реконструкцията на предгаровия площад ще бъде извършена, ще бъдат завършени улични артерии и благоустрояване на междублокови пространства в кв. Младост.

Предвижда се още да започне и приключи в рамките на тази година ремонтът на кръстовището до спортна зала „Орловец“, ул.“Орловска“ и ул.“Д-р Никола Василиади“, което да стане кръгово.

През 2019 година ще стартира мащабна инвестиция за нов гробищен парк в местността Колева ливада, чието изграждане ще се осъществи поетапно. Първоначално бъде направена ограда, водопровод и канализационна система. Сумата, която ще бъде вложена в етап I е 100 000 лв.

В Бюджет 2019 са предвидени близо 450 000 лева за рехабилитация на пътните настилки от община Габрово.

По отношение на градската среда ще бъдат изградени две нови площадки за игра, спорт и отдих за 124 000 лв. Ще бъде завършено преустройството на съществуваща автобусна спирка „Рачо Ковача“ в „джоб“.

Подлезът пред Дома на хумора и сатирата

Дейностите по възстановяване, ремонт и модернизация на пешеходните подлези до автогарата и пред Дома на хумора и сатирата също се очаква да бъдат завършени.

Близо 600 000 лв са заделени за подобряване организацията на движение на пет от най – натоварените кръстовища в Габрово.

Кръговото кръстовище в района на Шиваров мост

60 000 лв са заложените в Бюджета инвестиционните разходи по изграждането на зони за платено паркиране и въвеждането на ефективен контрол при неправилно паркиране чрез репатриране на автомобилите на нарушителите.

През 2019 година ще бъде завършена реконструкцията на съществуващия водопровод за захранване на населените места: кв. Войново, с. Поповци, с. Рачевци, с. Гергини, с. Янковци, мах. Николчевци, мах. Божковци, с. Стоевци, с.Михайловци, с. Райновци, с. Новаковци, с. Враниловци, с. Драгановци, с. Смиловци, с. Драгиевци и с. Гъбене.

Сто хиляди лева е сумата, която ще бъде използвана за ремонт на улици по селата в община Габрово.

В Габрово ще бъдат облагородени градската градина до храма „Успение Богородично“, както и зелената площ на входа на града, откъм София.

Борбата с незаконните сметища ще продължи. Четирима служители от Общинския инспекторат ще бъдат пряко ангажирани да отговарят за разделното събиране на отпадъците.


Ще бъде закупена нова механизация и транспортни средства за повишаване качеството и ефективността на услугите по управление на отпадъците. Пилотно ще бъдат изградени подземни площадки за разделно събиране на битови отпадъци.

Кампаниите и инициативите за ангажиране на населението за разделно събиране на отпадъците ще продължат и през настоящата година.

Уличното осветление на Габрово ще бъде обновено с LED лампи и иновативни системи за
дистанционно управление и контрол. Ще бъде изградено улично осветление на ул. „Мека ливада“.


В Бюджет 2019 е заложена доставката на нови 14 екологични автобуси – електрически и на метан, както и изпълнение на информационно – комуникационни технологии за модернизиране на градския транспорт в Габрово, на обща стойност 10 046 504 лв.

500 000 лева ще отидат за компенсации на загубите, генерирани при прилагане на по-ниски цени на превозите на пътници в градския транспорт.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

9 коментара

9 Comments

 1. Габровоу – модерен Педро – Гейски град от цигански тип!!!

 2. Секс, лъжи и видео

  16.01.2019 at 13:28

  „Дейностите по възстановяване, ремонт и модернизация на пешеходните подлези до автогарата и пред Дома на хумора и сатирата също се очаква да бъдат завършени.“

  А от кого зависи туй ма, Како?
  Нали още ноември пишеше, че ще отворите подлезите?

  А за Парк Жаботея имаш ли също увереност, че ще го завършите?
  Или само ще го довършите?

  Той и Вилъжерчо е сигурен, че тая година ще свали Путин и ще фалира рублата, ама надали.

  😄

 3. Ceвepнaтa зoнa oбxвaщa тepитopиятa oĸoлo eзepoтo, ĸoeтo ocтaвa ocнoвнa пapĸoвa aтpaĸция – c pecтaвpиpaния ĸeй зa лoдĸи и фapa, c „гъpбaвитe“ мocтoвe, c ocтpoвa – япoнcĸa гpaдинa, c мeтaлнитe пepгoли – зoни зa oтдиx c шиpoĸ пoглeд ĸъм вoдaтa. Tyĸ ca paзпoлoжeни и нeoбxoдимитe oбcлyжвaщи и cĸлaдoви cгpaди – пoлyвĸoпaни в тepeнa, cъc „зeлeни“ пoĸpиви.B цeнтpaлнaтa зoнa, зaĸaчeни зa пapĸoвия „гpъбнaĸ“, ca paзпoлoжeни пapĸoвaтa „днeвнa“ – зoнa зa oтдиx и изяви нa oтĸpитo, зacтлaнa c „чepгa“ oт paзлични нacтилĸи, цвeтни лexи, тpeвни плoщи, и дeтcĸaтa cтaя – „ĸoшapa“ зa нaй-мaлĸитe пapĸoви oбитaтeли. Южнaтa зoнa oбxвaщa вcичĸи cпopтни дeйнocти и вĸлючвa плoщaдĸи зa игpa, фитнec нa oтĸpитo, плoщaдĸa зa eĸcтpeмaлни cпopтoвe.Πpoeĸтът пpeдлaгa и блaгoycтpoявaнe нa тepитopиятa oĸoлo aвтoбycнa cпиpĸa, чeшмa и пeшexoдeн пoдxoд ĸъм близĸoтo yчилищe. Paзpaбoтĸaтa зaлaгa нa нacтилĸи и eлeмeнти нa пapĸoвo oбзaвeждaнe, в ĸoитo ce изпoлзвaт ecтecтвeни тpaйни мaтepиaли – ĸaмъĸ и дъpвo. B цялaтa тepитopия e пpoeĸтиpaнo пapĸoвo ocвeтлeниe, ĸaĸтo и xyдoжecтвeнo и eфeĸтнo ocвeтлeниe нa ĸлючoви ĸoмпoзициoнни eлeмeнти.

 4. :-)))

  16.01.2019 at 14:55

  Бетонът около Спортната, детонсе е накъдрил като юфка, и той ли е в пИрфектно състояние, Свиньо???

  Чуйш ли ме долу в трапа при Джон МакКейн????

 5. Фабриката за сладолед във Варна на швейцарско-британската компания Froneri, собственост на Nestle и британската R&R, напуска България. От 1 март без работа ще останат 72 души, съобщава „Офнюз“. Компанията е вторият по големина производител на сладолед в Европа и третият в света.

 6. ;-)

  16.01.2019 at 18:46

  Таварищ Решетников е накарал агента на Путин таварищ Доган да влезе в коаналиция с ГЕРП и МВРО за закупуване на хамерикански ютии Ф-16.

  К’ва стана тя, Свиньо????

  А вещицата Тереза получи сметката за Скрипалите и за Белите каски.

  Други въпроси, малоумнико?

 7. nqkoi si

  18.01.2019 at 0:20

  Напрайхте едно кръгово,и вече модерен град 😀

 8. Az

  18.01.2019 at 7:53

  A koga shte vuzstanovite ikonomikata i dohodite na gabrovci? V Gabrovo sa edni ot naj-niskite zaplati v Bulgaria i tuk horata rabotiat masovo za minimalnata rz. Zavod Buria se razrushi, ciganite go razfaovaha. Naroda biaga ot bezrabotitsata i mizeriata v Gabrovo, zaselva se s cigani. Za tiah li gi stroite tia gradinki i krugovi?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Габровски майки даряват надежда“ и БЧК в подкрепа на нуждаещи се

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

В края на месец май Български Червен кръст -Габрово, с подкрепата на доброволци от фейсбук група „Габровски майки даряват надежда”, осъществиха акция по предоставянето на хранителни продукти.

снимка: БЧК – Габрово

Храните са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане, на най-нуждаещите се лица на 240 уязвими граждани от Община Габрово, включени във втората допълнителна група на АСП (Агенция за социално подпомагане).

снимка: БЧК – Габрово

Доброволците от групата успяха за два дни да се организират в помощ на служителите от БЧК, като се включиха не само в разпределението и пакетирането на продуктите, а с личните си автомобили помогнаха за доставките им до домовете на нуждаещите се.

снимка: БЧК – Габрово

В рамките на кампанията бяха подготвени и раздадени хранителни пакети, които съдържат 16 вида продукти – брашно, спагети, говеждо в собствен сос, леща, гювеч, зелен фасул, лютеница, грах, домати консерва, говежди кюфтета в бял сос, херинга в доматен сос, пиле фрикасе, зрял фасул, конфитюр, олио и ориз.

Потребителите от различните групи получават различни като количество и видове хранителни продукти, определени от АСП.

снимка: БЧК – Габрово

В съответствие с указанията за противоепидемични мерки срещу коронавирус, изготвени от АСП, хранителните пакети се доставят до домовете на правоимащите лица или до социалните услуги и специализирани институции, в които те са настанени.

БЧК – Габрово изказа искрената си благодарност на групата „Габровски майки даряват надежда” и по-специално на всички дами и господа, които отделиха от времето си за да дарят надежда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изкуството е заразно, изложба в Галерия „Видима“

Published

on

Галерия Видима обяви, че възстановява официално изложбената си дейност. Тя ще стартира със закачливото заглавие „Изкуството е заразно”, една от най-важните изложби в културния календар, които всяка година организира, а именно ежегодната изложба на „Детски Арт Център Видима”, с преподавател Снежана Велчева.

По случай празника на детето 1-ви Юни, както повелява традицията, в галерия „Видима” ще бъдат изложени творбите на малките художници, рисувани през последната учебна година! Изкуството е заразно!

Заразни са ентусиазмът и усмивките, с които неуморно творят нашите талантливи деца! Заразна е неподправената доброта и алтруизъм, с които ни посрещат всеки ден! Заразна е светлината и ангелска чистота струяща от техните „платна”!

„Създалите се за всички нас неудобни обстоятелства, попречиха на плановете на школата да представи своите постоянно обновяващи се колекции от детски рисунки в други градове от страната и чужбина.

Сигурни сме, че тези пропуски ще бъдат наваксани във времето и отново ще имаме възможността да покоряваме сърцата на публиката по цялото земно кълбо. Въпреки ограниченията, които епидемичната обстановка ни беше наложила, нашите таланти развиваха своята дейност от вкъщи и имат много нови неща за показване!“, споделят от Галерия „Видима“.

Заповядайте на 3-ти юни, за да споделите радостта от тази изложба! Откриването на изложбата ще се случи под формата на вернисаж, за да бъде избегнато струпване на големи групи от хора. Това означава, че ще можете да разглеждате в периода от 14.00 ч. до 18.30 ч. в деня на откриването, както и всеки следващ работен ден в нормалното за галерията работно време.

Бъдете отговорни и спазвайте препоръчаните мерки за опазване на общественото здраве, призовават още от Галерията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Намалява броят на наетите през март

Published

on

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на март 2020 г. намаляват с 1.1 хил., или с 2.7%, спрямо края на декември 2019 г., като достигат 38.6 хиляди. Това сочат предварителните данни, оповестени днес от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Спрямо края на първото тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 27.2%, „Професионални дейности и научни изследвания“ – 15.3% и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – с 12.7%.

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическа дейност „Операции с недвижими имоти“ – с 31.2% и „Строителство“ – с 20.9%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.9% и 10.9%.

В края на март 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се намаляват с 0.2 хил., или с 0.6%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Професионални дейности и научни изследвания“ а най-голямо увеличение – в „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица