Свържи се с нас

Новини

Габрово модерна европейска община

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габрово модерна европейска община. Това е мотото на миналогодишния бюджет, което остава същото и през настоящата 2019-та. Предстои Бюджет 2019 да бъде гласуван от Общински съвет – Габрово на 31 януари по време на следващата редовната си сесия на местния парламент.

Проектобюджетът на Габрово бе подробно представен вчера (15 януари) пред представителите на местните медии от кмета Таня Христова и нейния екип, а снощи бе неговото обществено обсъждане.

Бюджетът за тази година е разработен в съответствие основните стратегически документи, с които Община Габрово се е ангажирала и всички законови изисквания, информира Таня Христова. Неговата финансова рамка е 51 854 793 лева, с които ще бъде финансирано превръщането на Габрово в модерна европейска община.

„Дали този Бюджет ще отговори на всичките високи цели? Едва ли! Нямаме промяна в рамката и източниците на финансиране. Само един единствен данък ще бъде променен, съобразно решенията, които бяха взети в парламента по отношение на данъка за превозните средства и новата методика, която се прилага“, заяви Таня Христова.

Пред медиите габровският кмет сподели, че не се предвижда увеличение на местните данъци и такси. Според Таня Христова данъците и таксите, които се събират на местно ниво, като параметри няма как да се очаква, че могат да бъдат значително по-големи.

„Ангажираме се с многообразие от инициативи, които считаме, че до голяма степен изразяват характера на Габрово“, каза още кметът. През тази година предстои да бъдат завършени много проекти, с които да ще се модернизира градската среда в Габрово, съобщи още Таня Христова.

Площадът пред гарата в Габрово

Реконструкцията на предгаровия площад ще бъде извършена, ще бъдат завършени улични артерии и благоустрояване на междублокови пространства в кв. Младост.

Предвижда се още да започне и приключи в рамките на тази година ремонтът на кръстовището до спортна зала „Орловец“, ул.“Орловска“ и ул.“Д-р Никола Василиади“, което да стане кръгово.

През 2019 година ще стартира мащабна инвестиция за нов гробищен парк в местността Колева ливада, чието изграждане ще се осъществи поетапно. Първоначално бъде направена ограда, водопровод и канализационна система. Сумата, която ще бъде вложена в етап I е 100 000 лв.

В Бюджет 2019 са предвидени близо 450 000 лева за рехабилитация на пътните настилки от община Габрово.

По отношение на градската среда ще бъдат изградени две нови площадки за игра, спорт и отдих за 124 000 лв. Ще бъде завършено преустройството на съществуваща автобусна спирка „Рачо Ковача“ в „джоб“.

Подлезът пред Дома на хумора и сатирата

Дейностите по възстановяване, ремонт и модернизация на пешеходните подлези до автогарата и пред Дома на хумора и сатирата също се очаква да бъдат завършени.

Близо 600 000 лв са заделени за подобряване организацията на движение на пет от най – натоварените кръстовища в Габрово.

Кръговото кръстовище в района на Шиваров мост

60 000 лв са заложените в Бюджета инвестиционните разходи по изграждането на зони за платено паркиране и въвеждането на ефективен контрол при неправилно паркиране чрез репатриране на автомобилите на нарушителите.

През 2019 година ще бъде завършена реконструкцията на съществуващия водопровод за захранване на населените места: кв. Войново, с. Поповци, с. Рачевци, с. Гергини, с. Янковци, мах. Николчевци, мах. Божковци, с. Стоевци, с.Михайловци, с. Райновци, с. Новаковци, с. Враниловци, с. Драгановци, с. Смиловци, с. Драгиевци и с. Гъбене.

Сто хиляди лева е сумата, която ще бъде използвана за ремонт на улици по селата в община Габрово.

В Габрово ще бъдат облагородени градската градина до храма „Успение Богородично“, както и зелената площ на входа на града, откъм София.

Борбата с незаконните сметища ще продължи. Четирима служители от Общинския инспекторат ще бъдат пряко ангажирани да отговарят за разделното събиране на отпадъците.


Ще бъде закупена нова механизация и транспортни средства за повишаване качеството и ефективността на услугите по управление на отпадъците. Пилотно ще бъдат изградени подземни площадки за разделно събиране на битови отпадъци.

Кампаниите и инициативите за ангажиране на населението за разделно събиране на отпадъците ще продължат и през настоящата година.

Уличното осветление на Габрово ще бъде обновено с LED лампи и иновативни системи за
дистанционно управление и контрол. Ще бъде изградено улично осветление на ул. „Мека ливада“.


В Бюджет 2019 е заложена доставката на нови 14 екологични автобуси – електрически и на метан, както и изпълнение на информационно – комуникационни технологии за модернизиране на градския транспорт в Габрово, на обща стойност 10 046 504 лв.

500 000 лева ще отидат за компенсации на загубите, генерирани при прилагане на по-ниски цени на превозите на пътници в градския транспорт.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

9 коментара

9 Comments

 1. Габровоу – модерен Педро – Гейски град от цигански тип!!!

 2. Секс, лъжи и видео

  16.01.2019 at 13:28

  „Дейностите по възстановяване, ремонт и модернизация на пешеходните подлези до автогарата и пред Дома на хумора и сатирата също се очаква да бъдат завършени.“

  А от кого зависи туй ма, Како?
  Нали още ноември пишеше, че ще отворите подлезите?

  А за Парк Жаботея имаш ли също увереност, че ще го завършите?
  Или само ще го довършите?

  Той и Вилъжерчо е сигурен, че тая година ще свали Путин и ще фалира рублата, ама надали.

  😄

 3. Ceвepнaтa зoнa oбxвaщa тepитopиятa oĸoлo eзepoтo, ĸoeтo ocтaвa ocнoвнa пapĸoвa aтpaĸция – c pecтaвpиpaния ĸeй зa лoдĸи и фapa, c „гъpбaвитe“ мocтoвe, c ocтpoвa – япoнcĸa гpaдинa, c мeтaлнитe пepгoли – зoни зa oтдиx c шиpoĸ пoглeд ĸъм вoдaтa. Tyĸ ca paзпoлoжeни и нeoбxoдимитe oбcлyжвaщи и cĸлaдoви cгpaди – пoлyвĸoпaни в тepeнa, cъc „зeлeни“ пoĸpиви.B цeнтpaлнaтa зoнa, зaĸaчeни зa пapĸoвия „гpъбнaĸ“, ca paзпoлoжeни пapĸoвaтa „днeвнa“ – зoнa зa oтдиx и изяви нa oтĸpитo, зacтлaнa c „чepгa“ oт paзлични нacтилĸи, цвeтни лexи, тpeвни плoщи, и дeтcĸaтa cтaя – „ĸoшapa“ зa нaй-мaлĸитe пapĸoви oбитaтeли. Южнaтa зoнa oбxвaщa вcичĸи cпopтни дeйнocти и вĸлючвa плoщaдĸи зa игpa, фитнec нa oтĸpитo, плoщaдĸa зa eĸcтpeмaлни cпopтoвe.Πpoeĸтът пpeдлaгa и блaгoycтpoявaнe нa тepитopиятa oĸoлo aвтoбycнa cпиpĸa, чeшмa и пeшexoдeн пoдxoд ĸъм близĸoтo yчилищe. Paзpaбoтĸaтa зaлaгa нa нacтилĸи и eлeмeнти нa пapĸoвo oбзaвeждaнe, в ĸoитo ce изпoлзвaт ecтecтвeни тpaйни мaтepиaли – ĸaмъĸ и дъpвo. B цялaтa тepитopия e пpoeĸтиpaнo пapĸoвo ocвeтлeниe, ĸaĸтo и xyдoжecтвeнo и eфeĸтнo ocвeтлeниe нa ĸлючoви ĸoмпoзициoнни eлeмeнти.

 4. :-)))

  16.01.2019 at 14:55

  Бетонът около Спортната, детонсе е накъдрил като юфка, и той ли е в пИрфектно състояние, Свиньо???

  Чуйш ли ме долу в трапа при Джон МакКейн????

 5. Фабриката за сладолед във Варна на швейцарско-британската компания Froneri, собственост на Nestle и британската R&R, напуска България. От 1 март без работа ще останат 72 души, съобщава „Офнюз“. Компанията е вторият по големина производител на сладолед в Европа и третият в света.

 6. ;-)

  16.01.2019 at 18:46

  Таварищ Решетников е накарал агента на Путин таварищ Доган да влезе в коаналиция с ГЕРП и МВРО за закупуване на хамерикански ютии Ф-16.

  К’ва стана тя, Свиньо????

  А вещицата Тереза получи сметката за Скрипалите и за Белите каски.

  Други въпроси, малоумнико?

 7. nqkoi si

  18.01.2019 at 0:20

  Напрайхте едно кръгово,и вече модерен град 😀

 8. Az

  18.01.2019 at 7:53

  A koga shte vuzstanovite ikonomikata i dohodite na gabrovci? V Gabrovo sa edni ot naj-niskite zaplati v Bulgaria i tuk horata rabotiat masovo za minimalnata rz. Zavod Buria se razrushi, ciganite go razfaovaha. Naroda biaga ot bezrabotitsata i mizeriata v Gabrovo, zaselva se s cigani. Za tiah li gi stroite tia gradinki i krugovi?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Внимание: Новите светофари в Габрово заработиха!

Новите светофарни уредби, изградени и монтирани съвсем скоро на кръстовището на ул.“Юрий Венелин“ с ул.“Априловска“ и това на бул.“Априлов“ с ул. „Райчо Каролев“ (Козирката) в Габрово, заработиха.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

За щастие те не успяха да предизвикат транспортен хаос, но работата им далеч не започна по най-добрия и безопасен начин.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Оказа, че много от участниците в движението, както автомобилисти, така и пешеходци, изобщо не се съобразяват със светлинната сигнализация, вероятно поради изградените си с годините навици на преминаване през посочените места, което крие опасности.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Това видя репортер на „Габрово Нюз“, извършил проверка на място след читателски сигнал. Свирене с клаксон и подвиквания от отворените прозорци на колите, с призив към някой водач да потегля, често пъти съпровождаха днешната работа на въведените в експлоатация нови светофари в Габрово.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Тези, изградени в района на Двата моста, регулиращи автомобилния трафик и потока от пешеходци, предизвикаха далеч повече ситуации и на моменти напрежение.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Често пъти се случваше шофьорите по ул. „Юрий Венелин“ да стоят неподвижни при „зелен“ сигнал на светофара, давайки предимство на чакащите да пресекат пешеходци по „Априловска“, за които при този режим на работа на уредбата не е разрешено преминаването.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Други водачи пък, вероятно не следящи пътната обстановка, направо си преминаваха на „червен“ светофар през кръстовището, оглеждайки се за пресичащи хора. Неправилно пресичащи пешеходци също не липсваха.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Не такава бе ситуацията на кръстовището между бул.“Априлов“ и ул.“Райчо Каролев“, по-известно за габровци като кръстовището пред Козирката. Тъй като булевардът е широк и видимостта е добра, водачите далеч по-стриктно спазваха подаваните от светофарите сигнали и се съобразяваха с тях.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Мненията за двата нови светофара в Габрово са двуполюсни сред местните. Едни подкрепят осигурената необходима безопасност на движение, с цел предотвратяване на конфликтни ситуации, а други считат, че чрез светофарните уредби ще бъде допълнително натоварен автомобилният трафик в града.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Какъвто и имидж занапред да си изградят двете нови придобивки за нашия град, призоваваме участниците в движението да спазват правилата и да се предвижват с повишено внимание, с цел не допускане на опасни ситуации с материални и нематериални щети.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Припомняме, че изграждането на новите светофарни уредби и осъвременяването на съществуващите се извършва в изпълнение на проекта за развитие на устойчив градски транспорт на град Габрово. По него бяха подменени светофарите и на кръстовището, свързващо улиците „Юрий Венелин“, „Скобелевска“ и „Брянска“, в района на моста Игото.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Правителството даде съгласие за новата болница в Габрово

Правителството прие Решение, с което одобрява създаването на „МБАЛ Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД. Това е първото лечебно заведение за болнична помощ, което се създава с Решение на Министерски съвет, в съответствие с промените в Закона за лечебните заведения.

Тригодишният бизнес план за развитие на „МБАЛ Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД предвижда лечебно заведение да разполага със 107 легла и да изпълнява медицински дейности в обхвата на медицинските специалности по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, гастроентерология, нефрология, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика.

Съгласно оценката на потребностите, изготвена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ въз основа на Националната здравна карта, в област Габрово напълно са изчерпани възможностите за разкриване на нови легла по специалностите гастроентерология, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести, както и непрофилирани вътрешни легла, а за нови легла по специалностите кардиология, нефрология, пневмология и фтизиатрия, физикална и рехабилитационна медицина в областта, са ограничени.

В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от НЗОК, според което е нецелесъобразно увеличаване финансирането на лечебните заведения за болнична помощ в област Габрово за заплащане на дейности, които се изпълняват от съществуващите лечебни заведения.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg, Архив

С оглед това Министерският съвет реши да одобри създаването на „МБАЛ Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД, която да осъществява медицински дейности по следните специалности, за които е установена потребност съгласно Националната здравна карта: вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, нефрология, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика.

Съгласно нормативните изисквания с решението е определен срок от три месеца, в който управителят на дружеството да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение по чл. 47 от Закона за лечебните заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Невнимателен шофьор блъсна баба

85-годишна жена пострада при пътнотранспортно произшествие. Тя е получила контузна рана на подбедрицата и е била настанена за лечение в общинската болница в Севлиево, след като невнимателен шофьор я блъсна в село Шумата.

Пътният инцидент се е случил вчера сутринта, около 07.55 часа, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Пристигналият на мястото на произшествието автопатрулен екип на „Пътна полиция“ установил, че при извършване на маневра „завиване на ляво“, водачът на лек автомобил – мъж на 41 години от Севлиево, ударил с предна дясна част на автомобила движещата се по пътното платно 85-годишна пешеходка.

В резултат от удара, жената получила разкъсно – контузна рана на подбедрицата. Тя е била транспортирана и настанена за лечение в общинската болница, за щастие без опасност за живота.

Водачът на автомобила бил проверен за употреба на алкохол с техническо средство, като пробата му била отрицателна. Издаден му е акт за установяване на административно нарушение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица