Свържи се с нас

Новини

Априловската гимназия отбеляза 184 години от първото светско училище

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес, 14 януари, бе отбелязана 184-та годишнина от основаването на първото светско новобългарско взаимно училище у нас, чиито продължител е Националната Априловска гимназия в Габрово. Патронният празник се проведе пред паметника на Васил Априлов, където бяха поднесени цветя и се състояха част от празничните събития.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В тържествената церемония на Национална Априловска гимназия се включиха ученици от габровското елитно училище, които припомниха дейността на човека, седящ в основата на светското образование в България, габровецът Васил Априлов.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С емоционално слово директорът на гимназията г-жа Снежана Рачевиц приветства настоящи и бивши ученици, преподаватели и гости на събитието. „Благодаря Ви, че заедно споделяме празника на нашето училище, символ на съвременното българско образование, институция на нравствения потенциал на българина“, заяви ръководителят на НАГ.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Снежа Рачевиц акцентира върху това, че патронният празник на Априловска гимназия е многократна реплика на едно събитие, което преди 184 години променя и преобръща историческия път на нашия народ.

„Априлов и до днес е символ на българската просвета. За него училището е нов дом, в който дошлите и от край света трябва да се учат според последната мода в Европа, и това образование да бъде безплатно. Летвата е вдигната високо от самото начало. За това днес учениците и учителите на нашето училище всеки ден са изправени пред предизвикателството да отговорят на високите изисквания и доверието на благодетеля и неговите съмишленици.

Национална Априловска гимназия е начало, минало, настояще и бъдеще на българското образование. Нашите възпитаници са навсякъде и всеки от тях е Априловец! Да бъдеш част от съдбата на това училище е дълг и отговорност, призвание и амбиция, и най-вече чест! Честта да създаваш с усилие, търпение и много обич историята на българската образованост, историята на своя народ. Честит празник училище! Честит празник Априловци!“,  каза още пред присъстващите г-жа Рачевиц.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Официалното събитие пред паметника на Априлов бе уважено от началника на Регионалното управление на образованието в Габрово Георги Маринов, бивши и настоящи възпитаници и преподаватели.

снимка: Стефка Бурмова

Празничната програма започна още в 10.00 ч. в Актовата зала на НАГ, където бе даден стартът на интелектуалната игра „Шифърът на Априлов“, в която участваха четири отбора, съставени от по петима ученици от 8, 9, 10, 11 и 12 клас.

Идеята бе учениците да открият посланието, което Васил Априлов оставя до своите потомци. Победител в семиотичното състезание стана отборът на „Зелените“, с ръководител Младен Александров – преподавател по Философия в НАГ.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Паралелно с играта „Шифърът на Априлов“, протичаща на територията на цялото училище, отново в Актовата зала на гимназията се проведе награждаване на презентации на ученици от 8 клас, които трябваше да подготвят представяне за всеки патрон, чието име носят учебните зали в НАГ.

Жури, в чиито състав бяха ученици от историческата паралелка от 9 клас и преподавателите Албена Велчева, Силвия Стоянова и Стефка Костадинова, определи победителите сред представянията на осмокласниците.

снимка: Стефка Бурмова

Първо място бе присъдено на отбора на 8 „а“ клас, с класен ръководител Елвира Христова, втори се класираха 8 „д“ клас, с ръководител Катя Михайлова, трети стана тимът на 8 „в“ клас, с ръководител Илиян Недялков, четвърто място зае 8 „г“ – с ръководител Паолина Мартинова, а пети, с ръководител Милена Тодорова, остана 8 „б“ клас.

Всички деца бяха наградени с книги и флашки, на които да записват историята на своя клас, докато завършат.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В рамките на днешния празник още, ученици от 12 клас се срещнаха с техни съученици от 10-те класове и им разказаха за историята на Гимназията, преживяните емоции и осмислянето на живота като ученици първото светско новобългарско училище у нас.

Патронният празник на Гимназията завърши в 13.00 часа в Актовата зала, където бе представена книга на бившия възпитаник на НАГ Ангел Иванов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

 1. Инфо

  14.01.2019 at 17:13

  Да, Свиньо, а Туркия се отказа от Пейтриота, щоту докът фръкни, и ойлюва се скрил в храстити.

  Шорош Акбар, Кратунко аббар!!!

 2. Бялото

  16.01.2019 at 16:18

  Стоплете децата в тва АГ, че хваната бяло течение…

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица