Свържи се с нас

Новини

Априловската гимназия отбеляза 184 години от първото светско училище

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес, 14 януари, бе отбелязана 184-та годишнина от основаването на първото светско новобългарско взаимно училище у нас, чиито продължител е Националната Априловска гимназия в Габрово. Патронният празник се проведе пред паметника на Васил Априлов, където бяха поднесени цветя и се състояха част от празничните събития.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В тържествената церемония на Национална Априловска гимназия се включиха ученици от габровското елитно училище, които припомниха дейността на човека, седящ в основата на светското образование в България, габровецът Васил Априлов.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С емоционално слово директорът на гимназията г-жа Снежана Рачевиц приветства настоящи и бивши ученици, преподаватели и гости на събитието. „Благодаря Ви, че заедно споделяме празника на нашето училище, символ на съвременното българско образование, институция на нравствения потенциал на българина“, заяви ръководителят на НАГ.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Снежа Рачевиц акцентира върху това, че патронният празник на Априловска гимназия е многократна реплика на едно събитие, което преди 184 години променя и преобръща историческия път на нашия народ.

„Априлов и до днес е символ на българската просвета. За него училището е нов дом, в който дошлите и от край света трябва да се учат според последната мода в Европа, и това образование да бъде безплатно. Летвата е вдигната високо от самото начало. За това днес учениците и учителите на нашето училище всеки ден са изправени пред предизвикателството да отговорят на високите изисквания и доверието на благодетеля и неговите съмишленици.

Национална Априловска гимназия е начало, минало, настояще и бъдеще на българското образование. Нашите възпитаници са навсякъде и всеки от тях е Априловец! Да бъдеш част от съдбата на това училище е дълг и отговорност, призвание и амбиция, и най-вече чест! Честта да създаваш с усилие, търпение и много обич историята на българската образованост, историята на своя народ. Честит празник училище! Честит празник Априловци!“,  каза още пред присъстващите г-жа Рачевиц.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Официалното събитие пред паметника на Априлов бе уважено от началника на Регионалното управление на образованието в Габрово Георги Маринов, бивши и настоящи възпитаници и преподаватели.

снимка: Стефка Бурмова

Празничната програма започна още в 10.00 ч. в Актовата зала на НАГ, където бе даден стартът на интелектуалната игра „Шифърът на Априлов“, в която участваха четири отбора, съставени от по петима ученици от 8, 9, 10, 11 и 12 клас.

Идеята бе учениците да открият посланието, което Васил Априлов оставя до своите потомци. Победител в семиотичното състезание стана отборът на „Зелените“, с ръководител Младен Александров – преподавател по Философия в НАГ.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Паралелно с играта „Шифърът на Априлов“, протичаща на територията на цялото училище, отново в Актовата зала на гимназията се проведе награждаване на презентации на ученици от 8 клас, които трябваше да подготвят представяне за всеки патрон, чието име носят учебните зали в НАГ.

Жури, в чиито състав бяха ученици от историческата паралелка от 9 клас и преподавателите Албена Велчева, Силвия Стоянова и Стефка Костадинова, определи победителите сред представянията на осмокласниците.

снимка: Стефка Бурмова

Първо място бе присъдено на отбора на 8 „а“ клас, с класен ръководител Елвира Христова, втори се класираха 8 „д“ клас, с ръководител Катя Михайлова, трети стана тимът на 8 „в“ клас, с ръководител Илиян Недялков, четвърто място зае 8 „г“ – с ръководител Паолина Мартинова, а пети, с ръководител Милена Тодорова, остана 8 „б“ клас.

Всички деца бяха наградени с книги и флашки, на които да записват историята на своя клас, докато завършат.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В рамките на днешния празник още, ученици от 12 клас се срещнаха с техни съученици от 10-те класове и им разказаха за историята на Гимназията, преживяните емоции и осмислянето на живота като ученици първото светско новобългарско училище у нас.

Патронният празник на Гимназията завърши в 13.00 часа в Актовата зала, където бе представена книга на бившия възпитаник на НАГ Ангел Иванов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

 1. Инфо

  14.01.2019 at 17:13

  Да, Свиньо, а Туркия се отказа от Пейтриота, щоту докът фръкни, и ойлюва се скрил в храстити.

  Шорош Акбар, Кратунко аббар!!!

 2. Бялото

  16.01.2019 at 16:18

  Стоплете децата в тва АГ, че хваната бяло течение…

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Двудневен детски мотокрос лагер този уикенд на Ябълка

За втора поредна година в Габрово ще се проведе двудневен детски мотокрос лагер. Той се организира от M6 YAMAHA RACING TEAM, които канят всички любители на спорта да наблюдават тренировките този уикенд на мотополигон Ябълка.

Тридесет са записаните участници в мотокрос лагера, като най-малкият е едва на 4 години. Най-възрастният е на 51 години и е част от Клас Оупън – любители, които искат да получат професионални напътствия.

Целта на мероприятието е децата, които имат амбициите да се развиват в този спорт, да получат полезни знания за тяхното израстване като професионални спортисти. В неделя, след 11 часа, участниците ще могат да приложат наученото и в състезание.

снимка: Община Габрово

Програма: Събота, 17 август
11:00-11:20 свободна тренировка MX65 и MX85
11:30-11:50 свободна тренировка MX2
12:30-13:00 тренировка по елементи MX65 и MX85
13:10-13:40 тренировка по елементи MX2
15:00-15:30 тренировка по елементи MX65 и MX85
15:40-16:10 тренировка по елементи MX2

Неделя, 18 август
9:00-9:15 свободна тренировка MX65 и MX85
9:25-9:45 свободна тренировка MX2
11:00 1-ви манш MX65 и MX85 20 мин+2 об
11:30 1-ви манш MX2 15 мин + 2 об
13:00 2-ри манш MX65 и MX85 20+ 2 об 13:30 2 манш MX2 15+ 2 об

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровци дариха 1 700 лева за кампания „С усмивка на училище“

На големия християнски празник „Успение на Света Богородица“ за пета поредна година доброволци на Български младежки Червен кръст – Габрово организираха благотворителна кампания „С усмивка на училище“ за подпомагане на деца за първия учебен ден.

снимка: БЧК – Габрово

Пред два от православните храмове в Габрово, благодарение на щедростта на жителите и гостите на града бяха събрани 1700 лева.

снимка: БЧК – Габрово

Със средствата ще бъдат закупени ваучери за учебни пособия и помагала на стойност 50 лв. за 34 деца, потребители на услугите на Дневен център за деца и младежи с увреждания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Динозавърско шоу за децата в Габрово

Първото по рода си Динозавърско шоу за деца пристига на 25 август в Габрово. То ще се проведе следващата неделя от 10.00 ч., 12.00 ч. и 14.00 ч. в голямата конферентна зала на хотела, намиращ се на бул. „Трети март“ и представлява един нов фестивал на науката за деца – Палеонтоложко шоу!

Записването става предварително на телефон: 0885869029. В рамките на 60 минути децата ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Програмата се провежда в групи по 25 деца.

Щура лаборатория и новият член на екипа, току що излюпилият се Тиранозавър, ще зарадват всички любознателни дечица!

Всички участници ще имат възможността да проследят историята на Юрския период чрез специално подбрани експерименти. С помощта на опитни инструктори децата ще сглобят скелет на динозавър.

Динозавърско шоу за деца пристига в Габрово на 25 август

Ще хапнат любимата храна на Тиранозавъра – Захарен памук. Рекс ще „нахлуе” сред децата, ще танцува, ще ръмжи, ще надава вой и със сигурност ще впечатли малките любопитковци.

Всяко дете ще получи научен подарък – юрски червеи, които може да си вземе вкъщи.

Таксата за участие е 15 лева. След уникалния урок можете да закупите научни епруветки за домашни експерименти.

За всяко дете, влизащо на шоуто се заплаща такса. Всяко дете може да бъде придружено от не повече от един възрастен. Всеки допълнителен възрастен заплаща такса, споделят организаторите на събитието.

Препоръчителна възраст на участниците е 4 – 12 години. Деца под 3 години не се допускат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица