Икономика, Новини|10.01.2019 14:12

От днес стартира данъчно – осигурителната кампания

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От офиса на НАП в Габрово информират жителите на областта, че от днес стартира данъчно – осигурителната кампания, в която трябва да декларират доходите си от 2018 година. За първи път кампанията започва от 10 януари, а не както преди от началото на годината.

Също за първи път, тази година данъчното облекчение за деца ще може да се използва сумарно и от двамата родители. И тази година ще можем да използваме отстъпка от данъка за довнасяне. Тя остава 5% от сумата за довнасяне, но за да се възползваме от тази възможност, трябва да декларираме доходите си онлайн до 31 януари и да нямаме задължения към хазната.

Директорът на офиса на НАП – Габрово Драгомир Кунев уточни, че в тази кампания има някой промени, с цел улеснение на данъкоплатците. Така например отпадат стотинките в данъка за довнасяне. Вече се закръгля на цял пълен лев.

Има и някой промени, по отношение на паричните и предметни награди, като при изплащането и при връчването на тези награди вече платецът на дохода трябва да удържи данък. Ако спечелим предметна награда, ще трябва да предоставим паричната сума на данъка преди да я получим.

Възможността двамата родители да използват данъчното облекчение за дете е, ако при нито един от тях доходът не е достатъчен, за да може да се приспадне цялата сума от данъчната основа. Тогава оставащата част е на другия родител.

За едно дете може да се използва 200 лева намаляване на данъчната основа, което фактически прави 20 лева по-малко данък.

Младите семейства ще трябва да подават по-малко документи, за да използват и данъчното облекчение за ипотека.

Самоосигуряващите се лица задължително ще подават декларации онлайн. Очакванията на експертите от НАП – Габрово, че може би половината от данъчните декларации за физически лица да се подадат по интернет.

За повече информация гражданите могат да звънят на национален телефон 0700 18 700, както и на място в салона за обслужване на клиенти на ул. „Радецка“ 11 в центъра на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • Специализираната прокуратура повдигна обвинение на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов по разследването, известно като „Суджекгейт”, съобщи бТВ. Той е обвинен за изнудване, за което е предвиден затвор от 5 до 15 години, глоба от 5000 до 10 хил. лв. и конфискация на имущество.

Напиши коментар