Новини, Общество|09.01.2019 17:29

Все повече млади лекари предпочитат МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Все повече млади лекари предпочитат да практикуват в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово. Това заяви пред „Габрово Нюз“ изпълнителният директор на габровската болница д-р Нели Савчева, която коментира различни теми, касаещи здравното заведение.

„Най-радостното за мен е това, че в болницата вече има много млади лекари, които са много надеждни, мотивирани и с голямо желание за работа. Отчитам положителния факт, че в много от отделенията се върнаха и колеги специалисти, които бяха напуснали“, каза д-р Савчева.

Според нея това са все добри новини, защото един лекар, за да избере да работи някъде на първо място трябва да хареса болницата и възможностите си за развитие в нея, а на следващо – да хареса апаратурата и базата на лечебното заведение и на трето място – да му допадне града.

По думите на д-р Нели Савчева Община Габрово също подпомага процеса за привличане на млади лекари, като им предоставя жилища, което според директора на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ също е важно, за да бъдат запасени младите специалисти по места. „А не да ги обучим, да вземат специалност и да тръгнат да работят в някоя западноевропейска страна“, добави д-р Савчева.

Към момента в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ специализират трима млади лекари във Вътрешно отделение, двама в Кардиологията, двама в Неврология, един в Онкология, един Урология, по 1 в Очно отделение и Педиатрия, информира изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

„Все повече млади лекари и лекари с възможности предпочитат лечебното заведение. От няколко години ние вече даваме възможност дори на специализиращите лекари да ходят на обучение в Белгия за месец, което представлява допълнителна възможност тези хора да бъдат обучени на най-високо ниво“, поясни още д-р Савчева.

От казаното стана известно още, че останалите хубави новини са свързани с обновяване на апаратурата в габровската болница, като в момента се работи по Инвестиционната програма, която трябва да бъде предадена в Министерството на здравеопазването.

В рамките на следващите месеци ще бъдат закупени още три апарата за диализно лечение, като по този начин всички апарати в Отделението по хемодиализа ще бъдат нови. В същото отделение ще бъде обновена и водоочистваща система, която е част от компонентите за диализното лечение. „Надявам се, че в следващите 10-на години да нямаме проблеми с апаратурата и закупуването допълнително на диализни апарати“, сподели още д-р Савчева.

По отношение на материалната база на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ изпълнителният директор информира, че съвсем скоро предстои ремонт на едно от най-натоварените отделения – това по Неврология, където лежат много тежко болни пациенти, а натоварването на персонала е много голямо.

„В момента тече обществената поръчка и се надявам през следващите месеци да имаме избран изпълнител, за да стартираме ремонта“, съобщи д-р Нели Савчева, която изрази надежда, че до края на това лято ремонтните дейности ще бъдат завършени.

Ръководството на болницата търси и среща подкрепа в лицето на габровския бизнес, който да подпомогне ремонта чрез оборудване, закупувайки нови легла, шкафчета и гардероби, които да бъдат позиционирани в обновеното отделение.

През тази година се очаква да започне ремонтът и обновяването на Отделението по акушерство и гинекология, стана ясно още от думите на д-р Савчева. Заложените средства за ремонта ще дойдат от продажбата на бившото Инфекциозно отделение.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар