Свържи се с нас

Новини

Коледните внучета украсиха домовете на самотни възрастни

снимка: Община Габрово

Доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества посетиха самотно живеещи възрастни хора в Габрово, за да украсят домовете им и да внесат коледен дух в тяхното ежедневие. Те нарекоха себе си Коледни внучета и гостуваха на баби и дядовци като им занесоха коледни сладки, украсени живи елхички и много настроение.

снимка: Община Габрово

Доброто им дело беше предшествано от мащабна кампания в габровските училища, където в специално поставени кутии, учениците можеха да дарят коледна украса. След това тя беше разпределена така, че да зарадва възможно най-много хора.

снимка: Община Габрово

Благодарение на събраните коледни сувенири и на средствата от благотворителния концерт „Ангелски сърца“, организиран от ученическите съвети на Габрово, до момента с коледни дарове бяха зарадвани потребителите на социални услуги за възрастни хора – Център за социална интеграция и рехабилитация, Клуб на пенсионера, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Клуб на инвалида, Дневен център за стари хора.

снимка: Община Габрово

Със съдействието на DP Support Ltd, Домашен социален патронаж и БЧК, Коледни внучета посетиха в домовете им и 25 възрастни жители.

снимка: Община Габрово

Внимание от децата и младежите на Габрово получиха и баби от читалищата в някои габровски села – Поповци, Враниловци, Новаковци, които бяха активни участници в приключилата наскоро кампания „Изплети топлина“. Изплетените от тях шалове, шапки и ръкавици вече топлят бездомни хора в цялата страна.

снимка: Община Габрово

Гостуванията на Коледните внучета и техните помощници от Община Габрово ще продължат до края на седмицата. Предстоят посещения в село Армените, в Дома за пълнолетни лица с физически увреждания, жива коледна елхичка и играчки ще бъдат дарени и на Дневния център за деца и младежи с увреждания.

снимка: Община Габрово

Коледните внучета отделиха от времето си и за хората, които са настанени в Общинското помещение за временно настаняване на бездомни хора от Габрово. Обитателите му също получиха украсена елхичка и коледни сладки.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Бивши директори на „Етъра“ възнегодуваха срещу проект за асансьори (видео)

Според настоящият директор Светла Димитрова такива ще има само в хотелската част.

Бивши директори на единствения музей на открито – „Етъра” в Габрово – против европроект. Управлявали те музея пет десетилетия историци смятат, че автентичният облик може да бъде компрометиран с планираните асансьори, колибки за туристи и стъклени капаци в лъчите-паметници на културата.

Директорите излязоха с открито писмо, в което настояват за повече яснота, около проекта за 10 милиона лева.

„Някои текстове в проекта „Етъра – музей за креативен туризъм” възбудиха неразбиране. Народно-техническите съоръжения в този музей са най-ценните неща в него. Има такива, които са единици. Не държим да не се пипат, а да се реставрират, така както реално показват историческото време. Подразни ни, че в проекта е записано да се осигури допълнително осветление на музея”, каза в ефира на сутрешния блок „Здравей, България“ по Нова ТВ Пенка Колева, бивш директор на културната институция.

Тя допълни, че на среща с кмета на града Таня Христова им е обяснено, че има такива практики в музеите на открито в Европа.

Настоящият директор на „Етъра“ професор Светла Димитрова обясни, че въпросният проект е преминал през няколко обществени обсъждания в Габрово и в столицата. „По него ще се реставрират, консервират и реновират над 16 обекта, сред които хотел и едно голямо училище, което е предоставено на музея. Ще бъдат реновирани и пещи за глина. Ще има асансьор в хотела. Стъклени подове няма да има в къщите. Няма да има виртуална реалност”, успокои тя.

Димитрова разказа, че в музея няма да има виртуална реалност. В администрацията му ще има център за работа на различни публики. Ще има и детски център.

Източник: Нова ТВ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Коледен подарък за Ели и Митко“

Благотворителен концерт „Коледен подарък за Ели и Митко“ организират дейните момичета на InteractClub Gabrovo.

Събитието ще се проведе на 16 декември, понеделник, в зала „Възраждане“ от 18:00ч., като за доброто настроение ще се погрижат талантливи деца от различни танцови и певчески формации.

Водещ на концерта ще бъде любимият на всички влогър Илко Христов, дванадесетокласник в Национална Априловска гимназия.

16 декември, 18.00 часа, зала „Възраждане“

Всички събрани средства ще бъдат дарени на 7-годишните близначета Елеонора и Димитър, които ежемесечно посещават рехабилитация, тъй като са диагностицирани с ДЦП квадрипареза.

Автор: Мартина Митева, 11 клас, Национална Априловска гимназия, Клуб по „Журналистика“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

В Габрово може да закупите живо коледно дръвче по Кампания „Посади надежда“

Всеки гражданин, който пожелае да се включи в благотворителна кампания за закупуване на живи елхи, под надслов „Посади надежда“ на Министерство на земеделието, храните и горите ще има възможност да го направи на 38 места в страната, сред които и в Габрово.

снимка: МЗХ

Кампанията се провежда за трети път, като тази година тя ще се реализира в партньорство с Фондация „Искам бебе“ и има за цел да се подпомогнат двойки с репродуктивни проблеми.

Продажбата на живи елхички ще продължи от 9 декември до навечерието на Коледните празници – 23 декември.

снимка: МЗХ

В Габрово живи коледни дръвчета ще се продават всеки делничен ден от 09.00 до 18.00 часа в двора на Държавното горско стопанство, ул. „Минзухар“ 1, които предоставят обикновен смърч.

По пет лева от продажбата на всяка елхичка ще бъде дарена за каузата. В рамките на кампанията Държавните горски предприятия ще предоставят над 10 000 елхички.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица