Култура, Новини|18.12.2018 11:26

Коледна изложба базар в Галерия „Видима“


Коледна изложба базар „Икони – изкуство и традиции” бе открита в галерия „Видима” – Севлиево. Представянето й съвпадна с 21-та годишнина на галерията. Свои творби подредиха шестима автори.

Пламен Малинов над 22 години работи като майстор иконописец в музей „Етър” и има основно участие в изографисването на четири параклиса в региона.


Родената в Севлиево Искра Кръстева завършва иконография във Великотърновския университет и е сред малкото местни творци, работещи професионално в своята област.

Стела Василева от Троян участва в реставрацията и изписването на множество храмове. През 2017 година тя стана носител на престижната награда „Сребърна хлопка”, която се дава на победителя в Майсторката надпревара – събитие от Международния панаир на традиционните занаяти в „Етър”-а.

Евгени Недев от Габрово е познат на публиката със своята живопис и градски пейзажи от Париж.


Гергана Рахнева от Русе живее и твори в Китай. Там работи в сферата на графиката и приложните изкуства, но използва много от похватите на иконописта.

Най-младият участник в изложбата е родената също в Русе Алина Пенчева. 19-годишната художничка печели първо място в Младежката секция от Майсторската надпревара по иконопис в „Етър”-а през 2017 г.

Изложбата базар „Икони – изкуство и традиции” гостува на галерия „Видима” – Севлиево в продължение на един месец.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар