Свържи се с нас

Култура

Коледен концерт на Оркестър Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

Оркестър Габрово кани всички свои почитатели в зала „Възраждане“ тази вечер, 12 декември, от 18.00 часа.

След прекрасните изпълнения на оркестъра, които прозвучаха в празничната вечер на 10-ти декември от откритата сцена на площада пред Общината, маестро Николай Венков и неговите оркестранти са готови с още по-впечатляващ репертоар за коледния си концерт.

Музика, която създава настроение, инструменталисти, които ни възхищават с виртуозното си майсторство, вокалисти, чиито гласове ще помним дълго – това очаквайте от Оркестър Габрово.

Входът за концерта е свободен, денят е сряда – 12-ти декември, а мястото – познато, уютно и топло – зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерията представя творчеството на Иван Христов – Грога

Published

on

В своята традиционна рубрика „Акцент на месеца“ Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово представя творчеството на един от най-емблематичните съвременни творци – Иван Христов – Грога, с когото габровската общественост се раздели преди броени дни. Вечна да е паметта му!

Творчеството на Иван Христов-Грога е пример за тънкия психологизъм в представянето на природата. Художникът успява да улови нейните състояния и нюанси, сякаш граничещи с магия.

Класическата живописна техника – маслени бои върху платно, заедно с характерната почти графична прецизност на образа в произведенията му веднага са разпознаваеми и са се превърнали в почерк на майстора, подобно на запазена марка.

От картините на Иван Христов-Грога се излъчва спокойствие, граничещо на моменти с меланхолия, съзвучни с вътрешната природа на самия художник. Някои от платната му имат сюрреалистично излъчване, представяйки природните състояния като тайнството, достъпно само за тези, които са способни не само да гледат, а и да видят отвъд видимото, да чувстват природата.

В своите интервюта, художникът подчертава, че никога не търси специално тези изброени ефекти, за да привлича зрителя, напротив те са се получавали от само себе си, и идват от вътрешните преживявания на автора. Художникът харесва особено много да рисува зимни пейзажи, дори и през лятото.

В неговите зимни вечери и нощи ние се срещаме с особено състояние, внушаващо светъл размисъл за битието. Природното начало в тях преобладава, за човешкото, напротив, художника отделя само намек подчертавайки реда.

По този начин, Иван Христов-Грога изпраща негромкото си послание към зрителя за реда, който трябва да спазваме за да се доближим до хармония с заобикалящия ни свят.

Автор: Станислав Гончаров.

Зареди още

Култура

Отлично представяне на ДФА „Габровче“ на конкурса „Песенна дъга над Кутев“

Аплодисменти за отличното представяне на всички пеещи и свирещи габровчета!

Published

on

Отлично представяне на възпитаниците на ДФА „Габровче“, участвали в XVI-ти Национален конкурс „Песенна дъга над Кутев“, организиран от НУФИ „Филип Кутев“ и провеждан под патронажа на Министерството на културата в град Котел.

В двата конкурсни дни участваха над 800 деца и младежи от цялата страна. В журито бяха творци като Ташо Барулов, Петър Аркалиев, Вероника Тодорова, Тодор Петров.

Участниците бяха разпределени в четири раздела и пет възрастови групи. С награди в първа възрастова група, Раздел Индивидуално изпълнение, се завърна Рада Даскалова на 6 години, с народно пеене.

Във втора възрастова група, в същия раздел с първо място бяха отличени Филип Църов с изпълнение на кавал, Деница Деянова на тамбура, а Борислава Димитрова и Йоана Дечева бяха наградени с приза за народно пеене.

Виктор Спасов се класира втори с изпълнения на тамбура, а след много добро представяне Сияна Станева се класира на същата позиция за народно пеене.

В раздел „Камерни вокални състави“ Вокален квинтет, в състав: Борислава Димитрова, Цветомира Цанева, Сияна Станева, Геримира Начева и Йоана Дечева извоюва второ място.

Зареди още

Култура

Габрово се превръща в столицата на мира с карнавала

Published

on

Габрово се превръща в столицата на мира с карнавала под мотото „Make Карнавал, not war“. Конкурсът за карнавална картина е с награден фонд от 10 000 лв. Желаещите могат да се включат до 22 април.

Организаторите от Община Габрово призовават града да се превърне в столица на мира, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата. Най-старият и пищен карнавал в България ще се проведе по традиция в третия уикенд на май.

Пъстроцветни костюми, маски, танци и музика ще завладеят града за три дни – от 17 до 19 май 2024г, а кулминацията е карнавалното шествие, което ще се проведе в събота, 18 май.

Около 90 карнавални картини и 40 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор. Отделните сцени, изработвани в продължение на няколко месеца от художници, артисти, шивачи и доброволци, представят сатиричен поглед върху политически и обществени теми и личности от България и света.

Организаторите от Община Габрово обявяват отворен конкурс за участници с картина в карнавалното шествие от цяла България. Срокът за кандидатстване е до 22 април, а наградният фонд е 10 000 лева.

Желаещите да участват могат да проявят креативност с идеи и таланти в различни категории като сатира, политика, икономика, музика, танцови изпълнения и други, съобразени с тазгодишната тема на карнавала „Make Карнавал, not war“.

Повече информация как можете да се включите в надпреварата може да откриете тук: Конкурс за карнавална картина 2024.

Габровският карнавал е не просто празник, а символ на свободния дух, на смеха и на хумора. Той е отворена платформа за изява на творчеството, за иронизиране на действителността и за единение в името на мира.

Посланието към участниците и зрителите е да се включат активно, да изразят себе си, да се насладят на карнавалния дух и да станат съавтори на неповторимото събитие.

В карнавалното шествие традиционно се включват групи от цяла България, както и чуждестранни гости. Организаторите са предвидили богата програма от съпътстващи събития, концерти, изложби и ателиета.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица