Свържи се с нас

Новини

Габровка се класира за световното по банкрутно право в Сингапур

снимка: Личен архив

Бившата възпитаничка на Априловска гимназия Мирела Венкова е сред финалистите, достигнали до последния кръг на световното състезание по банкрутно право, което тази година ще се проведе в Сингапур в края на март 2019 г.

Тя, заедно със съотборничката й от Австрия, са първият европейски отбор, достигнал толкова напред в престижното международно състезание.

Мирела е на 25 години, от шест години живее в Австрия и изучава корпоративно право в Икономически университет Виена.

Световното състезание по банкрутно право се провежда под формата на съдебни преговори, като в рамките на три дни всеки отбор трябва да представи аргументи на ищец и ответник по даден случай от международното банкрутно право.

Случаят и цялото състезание се основават на Англосаксонската правна система, което е и причината до сега до финалите да са достигали единствено отбори от англоворорящи държави, като изключение прави отбор от Китай през миналата година. В предишни години финалистите са били от Америка, Австралия, Сингапур, Канада, Индия.

Специално за „Габрово Нюз” Мирела Венкова сподели, че се притеснява за участието си в състезанието, не само защото е натоварена с отговорната задача да представи достойно Университета си и Европа, но и защото тя и съотборничката й ще са единствените, които са изучавали Континентална правна система, а ще спорят върху Англосаксонската правна система.

Освен това те учат на немски език, а ще спорят на английски. За всички останали отбори, достигнали до Сингапур, английският ще е роден език.

Мирела има три месеца за подготовка, но дотогава ще се прибере в родно Габрово и ще прекара Коледните и новогодишни празници със семейството си.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

4 коментара

4 Comments

 1. Име (задължително)

  10.12.2018 at 18:22

  Ум, трудолюбие, красота, ама със сбъркани гени. Ако иска да се котира в Еврогея, не е зле да си пусне брада като Кончита Вюрст 🙂

 2. Ели Василева

  11.12.2018 at 9:38

  Браво на Мирела! Нека такива новини да ни носят децата и да ни радват! Зад този успех се крие много труд, упоритост, воля… Пример за подражание!!!

 3. Найденов

  11.12.2018 at 9:53

  Това е добра и мотивираща новина за всички млади хора. Нека да са като това момиче – успешни и амбициозни! Успех!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Двудневен детски мотокрос лагер този уикенд на Ябълка

За втора поредна година в Габрово ще се проведе двудневен детски мотокрос лагер. Той се организира от M6 YAMAHA RACING TEAM, които канят всички любители на спорта да наблюдават тренировките този уикенд на мотополигон Ябълка.

Тридесет са записаните участници в мотокрос лагера, като най-малкият е едва на 4 години. Най-възрастният е на 51 години и е част от Клас Оупън – любители, които искат да получат професионални напътствия.

Целта на мероприятието е децата, които имат амбициите да се развиват в този спорт, да получат полезни знания за тяхното израстване като професионални спортисти. В неделя, след 11 часа, участниците ще могат да приложат наученото и в състезание.

снимка: Община Габрово

Програма: Събота, 17 август
11:00-11:20 свободна тренировка MX65 и MX85
11:30-11:50 свободна тренировка MX2
12:30-13:00 тренировка по елементи MX65 и MX85
13:10-13:40 тренировка по елементи MX2
15:00-15:30 тренировка по елементи MX65 и MX85
15:40-16:10 тренировка по елементи MX2

Неделя, 18 август
9:00-9:15 свободна тренировка MX65 и MX85
9:25-9:45 свободна тренировка MX2
11:00 1-ви манш MX65 и MX85 20 мин+2 об
11:30 1-ви манш MX2 15 мин + 2 об
13:00 2-ри манш MX65 и MX85 20+ 2 об 13:30 2 манш MX2 15+ 2 об

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровци дариха 1 700 лева за кампания „С усмивка на училище“

На големия християнски празник „Успение на Света Богородица“ за пета поредна година доброволци на Български младежки Червен кръст – Габрово организираха благотворителна кампания „С усмивка на училище“ за подпомагане на деца за първия учебен ден.

снимка: БЧК – Габрово

Пред два от православните храмове в Габрово, благодарение на щедростта на жителите и гостите на града бяха събрани 1700 лева.

снимка: БЧК – Габрово

Със средствата ще бъдат закупени ваучери за учебни пособия и помагала на стойност 50 лв. за 34 деца, потребители на услугите на Дневен център за деца и младежи с увреждания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Динозавърско шоу за децата в Габрово

Първото по рода си Динозавърско шоу за деца пристига на 25 август в Габрово. То ще се проведе следващата неделя от 10.00 ч., 12.00 ч. и 14.00 ч. в голямата конферентна зала на хотела, намиращ се на бул. „Трети март“ и представлява един нов фестивал на науката за деца – Палеонтоложко шоу!

Записването става предварително на телефон: 0885869029. В рамките на 60 минути децата ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Програмата се провежда в групи по 25 деца.

Щура лаборатория и новият член на екипа, току що излюпилият се Тиранозавър, ще зарадват всички любознателни дечица!

Всички участници ще имат възможността да проследят историята на Юрския период чрез специално подбрани експерименти. С помощта на опитни инструктори децата ще сглобят скелет на динозавър.

Динозавърско шоу за деца пристига в Габрово на 25 август

Ще хапнат любимата храна на Тиранозавъра – Захарен памук. Рекс ще „нахлуе” сред децата, ще танцува, ще ръмжи, ще надава вой и със сигурност ще впечатли малките любопитковци.

Всяко дете ще получи научен подарък – юрски червеи, които може да си вземе вкъщи.

Таксата за участие е 15 лева. След уникалния урок можете да закупите научни епруветки за домашни експерименти.

За всяко дете, влизащо на шоуто се заплаща такса. Всяко дете може да бъде придружено от не повече от един възрастен. Всеки допълнителен възрастен заплаща такса, споделят организаторите на събитието.

Препоръчителна възраст на участниците е 4 – 12 години. Деца под 3 години не се допускат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица