Свържи се с нас

Новини

Габровка се класира за световното по банкрутно право в Сингапур

Published

on

снимка: Личен архив

Бившата възпитаничка на Априловска гимназия Мирела Венкова е сред финалистите, достигнали до последния кръг на световното състезание по банкрутно право, което тази година ще се проведе в Сингапур в края на март 2019 г.

Тя, заедно със съотборничката й от Австрия, са първият европейски отбор, достигнал толкова напред в престижното международно състезание.

Мирела е на 25 години, от шест години живее в Австрия и изучава корпоративно право в Икономически университет Виена.

Световното състезание по банкрутно право се провежда под формата на съдебни преговори, като в рамките на три дни всеки отбор трябва да представи аргументи на ищец и ответник по даден случай от международното банкрутно право.

Случаят и цялото състезание се основават на Англосаксонската правна система, което е и причината до сега до финалите да са достигали единствено отбори от англоворорящи държави, като изключение прави отбор от Китай през миналата година. В предишни години финалистите са били от Америка, Австралия, Сингапур, Канада, Индия.

Специално за „Габрово Нюз” Мирела Венкова сподели, че се притеснява за участието си в състезанието, не само защото е натоварена с отговорната задача да представи достойно Университета си и Европа, но и защото тя и съотборничката й ще са единствените, които са изучавали Континентална правна система, а ще спорят върху Англосаксонската правна система.

Освен това те учат на немски език, а ще спорят на английски. За всички останали отбори, достигнали до Сингапур, английският ще е роден език.

Мирела има три месеца за подготовка, но дотогава ще се прибере в родно Габрово и ще прекара Коледните и новогодишни празници със семейството си.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

4 коментара

4 Comments

 1. Име (задължително)

  10.12.2018 at 18:22

  Ум, трудолюбие, красота, ама със сбъркани гени. Ако иска да се котира в Еврогея, не е зле да си пусне брада като Кончита Вюрст 🙂

 2. Ели Василева

  11.12.2018 at 9:38

  Браво на Мирела! Нека такива новини да ни носят децата и да ни радват! Зад този успех се крие много труд, упоритост, воля… Пример за подражание!!!

 3. Найденов

  11.12.2018 at 9:53

  Това е добра и мотивираща новина за всички млади хора. Нека да са като това момиче – успешни и амбициозни! Успех!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Почетен караул пред Паметната морена на Васил Левски в Габрово

Published

on

За шеста поредна година ученици, членове на Клуб „Млади възрожденци“ към Национална Априловска гимназия, с преподавателите по история Пенка Петрова и Силвия Стоянова, участваха в отбелязването на 147-годишнина от гибелта на Васил Левски.

© Copyright 2020 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Заедно с представители на габровския клон на НД „Традиция“, априловци организираха през днешния 19-ти февруари почетен караул пред Паметната морена в двора, където някога е бил Женският метох, в който убежище е намирал българският Апостол на Свободата.

© Copyright 2020 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Чрез инициативата Почетен караул членовете на Клуб „Млади възрожденци“ към НАГ изразяват почитта си към националния герой, чиито завети следват и продължават и днес.

снимка: Илина Таскова
снимка: Илина Таскова
снимка: Илина Таскова
снимка: Илина Таскова
снимка: Илина Таскова

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Крадците на катализатори остават в ареста

Published

on

Районната прокуратура в Габрово задържа за 72 часа тримата мъже, извършители на серия кражби на катализатори, за което разкрито престъпление днес, 19 февруари, ви информирахме.

Доказателствата по делото сочат, че по отношение на задържаните е налице опасност същите да се укрият или да извършат друго престъпление, поради което прокуратурата ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.

Тримата са привлечени като обвиняеми за тежко умишлено престъпление – множество кражби на катализатори от леки автомобили, извършени на територията на Габрово. За извършеното престъпление Законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до десет години.

М.И. е осъждан многократно за тежки умишлени престъпления, като е изтърпявал и ефективни наказания лишаване от свобода. Настоящото деяние е било извършено в изпитателния срок на последното осъждане, като деянието се явява извършено при условията на опасен рецидив.

Л.М. е осъждан многократно. Последното му осъждане е за тежко умишлено престъпление /кражба/, като му е наложено наказание 8 месеца лишаване от свобода, в изпитателния срок на което е извършил последното деяние, което е в условията на повторост.

В.И. за кратък период от време е извършил няколко деяния, всяко от които осъществява признаците на престъплението, за което му е повдигнато обвинение – кражба.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Севлиевци сведоха глава пред Апостола

Published

on

Жители и гости на града, представители на местната власт и общественици се събраха на мястото на някогашния конак в Севлиево, за да отдадат почит на Васил Левски, жертвал живота си за Отечеството на този ден преди 147 години.

снимка: Община Севлиево

Мястото е ключово в историята на революционера, защото именно севлиевският конак е първата спирка на Апостола по път за София след залавянето му.

снимка: Община Севлиево

Десетки хора поднесоха цветя пред бюст-паметника на Апостола. От името на Община Севлиево венец поднесоха зам.-кметът Красимира Йорданова и председателят на Общинския съвет Здравка Лалева.

снимка: Община Севлиево

„Той е геният на националната ни революция, защото пръв осъзна необходимостта от масовата саможертва“, обърна се към присъстващите директорът на Историческия музей в Севлиево Найден Петров.

снимка: Община Севлиево

Всички отдадоха почит на Апостола на Свободата с едноминутно мълчание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица