Свържи се с нас

Култура

Приемат предложения за разработката на Програма Култура 2019

Published

on

снимка: Борис Петков – Щрък, фоторепортер на „Габрово Нюз“

Община Габрово публикува проект на обявление за Програма Култура 2019. Предложението включва съдържателен обхват на програмата, разработен на базата на идентифицирани потребности за себеизява на културните оператори от една страна и набелязаните цели и посоки на развитие в програмните документи на общината от друга.

Община Габрово приканва заинтересованите страни и бенeфициентите на Програма Култура да участват в разработката на съдържателния обхват като аргументирано изразят становище, дадат конкретни предложения за промени, допълнения на текстове, отпадане на такива или цялостно включване на нови приоритетни области.

„Очакваме аналитичен и принципен подход, концептуално виждане за развитие на програмата, коректно и отговорно отношение към предоставената възможност за участие в окончателния вариант на Обявлението“, споделят от администрацията на кмета.

Коментари и предложения можете да изпращате на адрес: kultura@gabrovo.bg в срок до 11-ти декември. Срещата по Програма Култура 2019 е насрочена за 12-ти декември, сряда, от 16 часа и ще се проведе в Ритуалната зала на Община Габрово.

„Очакваме заедно да създадем предпоставки за реализиране на истински стойностни проекти в сферата на изкуствата, както и най-добрите условия за протичане на всички процеси, съпътстващи изпълнението им“, допълват още от Община Габрово.

СЪДЪРЖАТЕЛЕН ОБХВАТ

Приоритетите в съдържателния обхват на Първата конкурсна сесия за проекти в областта на изкуството и културата за 2019 г. са:

Приоритет 1: ДИГИТАЛНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО: ТВОРЧЕСТВО, ВДЪХНОВЯВАЩО ПРОМЯНА

Творчеството неизменно променя начина, по който виждаме света около нас. Креативността и промяната са неразривно свързани, изкуството и културата владеят силата да трансформират човешкия живот, творческите идеи имат мощта да предизвикват и ускоряват промените. Днес културният сектор и изкуството се срещат с огромните възможности на информационните и комуникационни технологии – от нови приложения на цифровата технология до нововъзникващи форми на изкуството и нови бизнес модели.

Чрез този приоритет ще бъдат подкрепяни проекти, които:

– ползвайки инструментариума на дигиталните иновации в културния сектор и изкуството адресират общностна промяна и създават социални ползи: правят културата по-достъпна за всеки; вдъхновяват младите хора и насърчават развитието на активни общности;

– популяризират творческото разнообразие, културните традиции и постижения на Габрово в национален и международен план;

– прилагат иновативни модели и подходи, вкл. за разпространение, които: гарантират достъп до жанрово разнообразно изкуство, което да е отвъд познатите стереотипи; повишат присъствието и откриваемостта в международни и национални дигитални платформи на културни продукти, създадени и свързани с Габрово; насърчат видимостта на изкуството, създадено в общността;

– акцентират върху културно съдържание с европейско измерение и допринасят за достойното представяне на местните културни постижения в рамките на инициативата Европейска столица на културата Пловдив – 2019 г.

Приоритет 2: ГАБРОВО – ТВОРЧЕСКИ ГРАД НА ЮНЕСКО

Приоритетът цели да осигури възможност на творците и гражданите: чрез творчески идеи, подходи и интерпретации, включително по темите, свързани с общочовешките ценности, да представят постиженията, таланта и новаторските търсения, местната културна специфика и идентичност като част от европейската и световна култура и културно наследство; да се развива, интерпретира и популяризира културното, индустриално, архитектурно и художествено наследство и традиции на общината по начин, който е съвременен, атрактивен и въздействащ, утвърждавайки положителния й образ и дълготраен интерес към нейните ценности, както и да се активизира културното сътрудничество, пресъздаването или обмен на творчески опит и съвместни изяви.

Проектите трябва да са насочени към дейности и събития, целящи опазване, експониране и социализиране на материалното и духовно наследство, както и на съвременното изкуство и култура, насърчаване използването на иновативни и креативни подходи, методи, средства и техники при представянето и промотирането на културното многообразие. Възможни (но не задължителни) проектни теми могат да бъдат: Култура и екология (Културата като промоутър на нови идеи в сферата на зелените иновации), Култура и архитектура (нови елементи в градска среда, функционални скулптури); Култура и образование; Култура и бизнес; Култура и социално предприемачество; Старт за творчески индустрии, както и стартиране/ускоряване на културни процеси в посока децентрализация, изграждане на „културни мостове” с европейската култура и изкуство и насърчаване на проекти, които стимулират международното сътрудничество и изграждат продуктивни взаимоотношения с международни партньори.

Да популяризират постиженията в областта на културата и изкуството чрез партньорство на локално, национално и международно равнище за създаване на положителен ефект и върху други сектори, търсейки добавена стойност и възможности за развитие на туристическия потенциал в национален и международен план.

ФИНАНСИРАНЕ

Предвидените по съответните приоритети средства и съответните максимални суми, които могат да бъдат отпуснати на един проект за тази конкурсна сесия на Програма Култура, са следните:

по приоритет Дигитално предизвикателство: Творчество, вдъхновяващо промяна – обща прогнозна сума за приоритета: 40 000 (четиридесет хиляди) лв. Максимална сума, която може да бъде отпускана на един проект – до 20 000 (двадесет хиляди) лв.

по приоритет Габрово – Творчески град на ЮНЕСКО – обща прогнозна сума за приоритета: 60 000 (шестдесет хиляди) лв. Максимална сума, която може да бъде отпускана на един проект – до 15 000 (петнадесет хиляди) лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица