Новини, Общество|30.11.2018 7:27

1 Декември – Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

снимка: Община Габрово, Архив

На 1 декември отбелязваме 30-та годишнина на Световния ден за борба със СПИН.

Кампанията през тази година ще премине под надслов „Узнай своя статус!”.

През 1988г. СЗО, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на
ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората,
живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

Кампанията цели насърчаване и обединяване на усилията на различни институции и организации за разширяване на обхвата на тестване, повишаване на осведомеността на хората, относно предимството на изследването за ХИВ и хепатити, ранното откриване на заразените лица и своевременното им насочване към лечение.

Инициативите дават възможност на хората да направят своя избор за превенция на ХИВ и хепатити, за да защитят себе си и своите близки.

Последните данни за СПИН в България показват, че България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. От началото на тази година до 9 май 2018 г. са открити нови 95 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица.

Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже /жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53 % при хомо/бисексуален контакт и 5,3% – при инжекционна употреба на наркотици.

Всеки желаещ може да провери своя ХИВ-статус безплатно и анонимно в лабораторията на РЗИ – Габрово, ул. Райчо Каролев №2.

В периода на кампанията на училищата в област Габрово ще се предоставят здравно-промотивни материали, ще бъдат разигравани викторини по темата и представяне на презентация.

На 30.11.2018 в централна градска част ще се раздават кондоми и информационни материали на гражданите.

Дирекция „Обществено здраве“, РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар