Новини, Общество|27.11.2018 10:46

В ДГ „Явор“ прилагат технологиите във възпитателния процес на децата

снимка: Тодорка Мирчева

В габровската детска градина „Явор“ активно намират приложение на информационните и комуникационни технологии в образователно-възпитателния процес на малчуганите.

Уличното движение е тема, която ежедневно е актуална и учителките в градината запознават децата с правилата и задълженията ни по пътя. Помагат на децата да научат пътните знаци и да знаят тяхното указание, да разбират какво трябва да е поведението ни като пешеходци, водачи и пътници.

снимка: Тодорка Мирчева

Чрез използване на иновативни образователни технологии, софтуерна платформа, интерактивен дисплей, децата развиват умения за работа с интерактивно съдържание, като приемственост между детската градина и училището.

Чрез този подход учителките Емилия Борисова и Делфина Петрова, целят децата да познават правилата по безопасност на движението, да се научат да мислят, да действат и вземат решения като участници в движението.

снимка: Тодорка Мирчева

За всичко това малчуганите са имали предварителна подготовка, чрез екскурзия с влак, като са били в ролята на пасажери и пешеходци. За да могат по-лесно да се интегрират в образователни направления като математика, български език, те свързват по форма обекти от околната среда и познати геометрични фигури, използват пространствени термини за посоки и местоположения.

Разпознават и назовават графични знаци на някои печатни букви, свързани с наименования на предмети, определят звук в началото на думата. Децата, заедно със своите учителки посочват пътни знаци на кръстовище и обясняват норми за безопасно придвижване по пътната маркировка.

снимка: Тодорка Мирчева

В работни тетрадки „На улицата“ и „Внимание, на улицата съм“ са включени игри с интерактивно съдържание, провокирано от личните преживявания на децата, като участници в движението. Има персонални упражнения, казуси, които децата бивайки на улицата, трябва да предвидят и да решат.

Чрез примерни маршрути бъдещите първокласници имат за задача да изберат най-краткия и безопасен път за придвижване до училище.

снимка: Тодорка Мирчева

Усилията на педагозите от детска градина „Явор“ продължават, защото това е правилната посока да възпитат разумни участници в движението ни по пътищата на страната, а чрез тези познания децата да са коректив на своите родители, които случайно или нарочно нарушават Закона за движение по пътищата и правилата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар