Свържи се с нас

Новини

В ДГ „Явор“ прилагат технологиите във възпитателния процес на децата

снимка: Тодорка Мирчева

В габровската детска градина „Явор“ активно намират приложение на информационните и комуникационни технологии в образователно-възпитателния процес на малчуганите.

Уличното движение е тема, която ежедневно е актуална и учителките в градината запознават децата с правилата и задълженията ни по пътя. Помагат на децата да научат пътните знаци и да знаят тяхното указание, да разбират какво трябва да е поведението ни като пешеходци, водачи и пътници.

снимка: Тодорка Мирчева

Чрез използване на иновативни образователни технологии, софтуерна платформа, интерактивен дисплей, децата развиват умения за работа с интерактивно съдържание, като приемственост между детската градина и училището.

Чрез този подход учителките Емилия Борисова и Делфина Петрова, целят децата да познават правилата по безопасност на движението, да се научат да мислят, да действат и вземат решения като участници в движението.

снимка: Тодорка Мирчева

За всичко това малчуганите са имали предварителна подготовка, чрез екскурзия с влак, като са били в ролята на пасажери и пешеходци. За да могат по-лесно да се интегрират в образователни направления като математика, български език, те свързват по форма обекти от околната среда и познати геометрични фигури, използват пространствени термини за посоки и местоположения.

Разпознават и назовават графични знаци на някои печатни букви, свързани с наименования на предмети, определят звук в началото на думата. Децата, заедно със своите учителки посочват пътни знаци на кръстовище и обясняват норми за безопасно придвижване по пътната маркировка.

снимка: Тодорка Мирчева

В работни тетрадки „На улицата“ и „Внимание, на улицата съм“ са включени игри с интерактивно съдържание, провокирано от личните преживявания на децата, като участници в движението. Има персонални упражнения, казуси, които децата бивайки на улицата, трябва да предвидят и да решат.

Чрез примерни маршрути бъдещите първокласници имат за задача да изберат най-краткия и безопасен път за придвижване до училище.

снимка: Тодорка Мирчева

Усилията на педагозите от детска градина „Явор“ продължават, защото това е правилната посока да възпитат разумни участници в движението ни по пътищата на страната, а чрез тези познания децата да са коректив на своите родители, които случайно или нарочно нарушават Закона за движение по пътищата и правилата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Акция срещу говорещи по телефона шофьори

Започна специализирана полицейска операция за контрол на използването на мобилни телефони от водачите на МПС, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От днес, 17 септември, до 22 септември на територията България, както и във всички страни членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, ще бъде извършван засилен контрол за незаконосъобразното използването на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства.

Целта на операцията е да се припомнят още веднъж последствията от пренебрегването на забраната за използване на мобилни устройства. По време на шофиране те силно разконцентрират вниманието на водача, което може да се окаже фатално.

Според Закона за движение по пътищата на водачите е забранено да използват мобилни телефони по време на движение, освен чрез устройство, позволяващо това да става без участието на ръцете. Санкцията за подобно нарушение, предвидена в Закона, е глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Наркотиците костваха книжките на двама

Двама мъже, на 29 години от Сухиндол и 31-годишен севлиевец, се простиха с шофьорските си книжки, след като бяха хванати да шофират под въздействието на наркотични вещества.

Това става ясно от информация, оповестена днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово, по отношение на проведена на 16 септември специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотици.

Вчера, около 14.10 часа. в района на пътен възел „Детелина“ край Севлиево, полицейски служители спрели лек автомобил с великотърновска регистрация, управляван от 29-годишния жител на Сухиндол.

При извършена проверка с техническо средство бил отчетен положителен резултат за употреба на „амфетамин“. Против водача бил съставен акт за установяване на административно нарушение, като вече е образувано бързо производство под наблюдение на районната прокуратура в Севлиево.

Малко по-късно, около 15.50 часа, до входа на парк „Казармите“, служители на севлиевската полиция спрели лек автомобил, управляван от 31-годишния местен жител. При извършена проверка с техническо средство бил отчетен положителен резултат за „тетрахидроканабинол“.

На водача също бил съставен акт за установяване на административното нарушение и срещу него е образувано бързо производство под наблюдение на районната прокуратура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Задържаха габровец, участвал в престъпна група за измами в Гърция

„Задържане под стража“ за мъж от Габрово, издирван с Европейска заповед за арест

С определение от 13 септември т.г., на основание чл.43, ал.3 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, състав на Окръжен съд – Габрово взе мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на В.С. от Габрово, с цел осигуряване участието му в производство по изпълнение на Европейска заповед за арест.

Заповедта е издадена от компетентните съдебни власти в Република Гърция, във връзка с разследване за извършени престъпления на територията на същата държава – участие в организирана престъпна група за извършване на измами.

С оглед доказателствата по делото Окръжният съд в Габрово счете, че спрямо В.С. следва да се вземе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, като по този начин ще се гарантира участието на лицето в производството за разглеждане по същество на издадената Европейска заповед за арест.

Определението на Габровски окръжен съд подлежи на обжалване или протестиране в 3-дневен срок пред Апелативен съд – Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица