Свържи се с нас

Новини

Д-р Иван Иванов спечели приза „Кмет на годината“

Д-р Иван Иванов с приз „Кмет на годината“ в сектор „Младежки дейности и спорт“. Той посвети наградата на младите хора в Севлиево.

Published

on

снимка: Община Севлиево

Престижната титла „Кмет на годината“, която присъжда най-важното жури – гражданите, тази година в сектор „Младежки дейности и спорт” за средна Община печели кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Авторитетната надпревара се организира за шеста поредна година от медията, която следи работата на всички общини в България – kmeta.bg. В гласуването се включиха стотици хиляди граждани, които дадоха своята оценка на работата на кметовете като по този начин се насърчава местната администрация за разработване на все повече добри проекти.

снимка: Община Севлиево

На официална церемония в зала 9 на НДК златното момиче Ренета Камберова връчи наградата на д-р Иван Иванов, който се обърна към присъстващите с благодарност и с думите: “Уважаеми колеги, посвещавам тази награда на младите хора от Севлиево. Те я получават заради усилията на общинската администрация и заради огромната подкрепа, която оказва бизнесът в Севлиево, за да продължаваме да помагаме на младите хора да спортуват и да намират много и различни възможности за извънкласни дейности в свободнвото си време. Шеста поредна година общината увеличава средствата за спортните клубове в нашия град и всъщност тази награда е за всички тях – нашите млади хора! Сигурен съм, че с общи усилия Севлиево ще продължи да дава на България и в бъдеще много шампиони”.

Над 1200 са младите хора в Севлиево, които активно се занимават със спорт в много добра спортно-техническа база. Основно беше ремонтирана и спортна зала „Дан Колов“, където се провеждат състезания по баскетбол, волейбол, борба, самбо и джудо, киокушин карате, тайкон-до, кик бокс, бадминтон и тенис на маса. Мотополигон „Горна Росица“ шест пъти е обявяван за мотополигон номер едно в света. Ежегодно мотополигонът е домакин на световен или европейски шампионат, като домакинства и кръгове от републиканския шампионат. Градският стадион е един от малкото в страната които отговарят на изискванията за провеждане на мачове от програмата на Първа професионална лига. За младите футболисти детско юношеската школа по футбол разполага отделно с едно официално игрище и две спомагателни. За жителите на града се поддържа многофункционално игрище в Боровата гора, което през 2017 г. беше основно ремонтирано. През 2018 г. в ж.к. „Юг“ беше открита многофункционална спортна площадка за футбол, волейбол, баскетбол и бадминтон. В средно училище „Васил Левски“ функционира и 25 метров плувен басейн. За последните две години по различни програми и от бюджета на Община Севлиево са инвестирани над 420 хил. лв. за ремонт и поддръжка на спортните бази. Туристическо дружество „Росица Мазалат“ предлага условия за пешеходен, вело и воден туризъм. Към дружеството има клубове по ориентиране и спелеология. Към спортните клубове има изградени секции за различни видове спортни занимания за всички възрасти. Всички спорни клубове разполагат с квалифицирани треньорски кадри, съгласно Закона за физическото възпитание и спорт. А добрите условия и квалифицираните треньори, водят след себе си и високите резултати.

Община Севлиево има своите световни, европейски и множество балкански и републикански шампиони. Традиционни са успехите на спортен клуб по самбо и джудо „Раковски“, много са състезателите на клуба които са прославили България по света – Марко Косев петкратен световен шампион по бойно самбо, Тихомир Благовестов – вицесветовен шампион по бойно самбо и редица други състезатели от клуба. Не малко са успехите на спортен клуб по борба „Дан Колов“. Въпреки, че спортните клубове по киокушинкай карате, таекуон-до и кик бокс са със сравнително малка история, също имат своите световни и европейкси шампиони. През последните години спортния клуб по баскетбол показва развитие, особено сред подрастващите. Юноши и девойки са привлечени в отбори от „А“ група. Мъжкият отбор на спортен клуб волейбол „Раковски 1964“ за 5 поредна година се състезава в група „Б“. Своя история пише и футболния клуб за жени „Севлиево лейдис“, където тренират повече от 70 състезатели. Въпреки кратката си история, четири от състезателите на клуба са поканени в националните отбори на страната. Значимо е развитието на плувните спортове в града. Спортен клуб „Вигинг 2008“ има своите републикански шампиони при момчета, момичета, водно спасяване и при ветераните.

Учениците от община Севлиево участват редовно в състезанията от програмата на „Ученически игри“ във всички видове спорт. Всяка година наши отбори достигат до финалния етап на игрите и печелят отличия. През 2018 г. момичетата на СУ „Васил Левски“ завоюваха сребърните медали от игрите по баскетбол. Много добре се представят и бадминтонистите, които са редовни финалисти на игрите.

Мотоциклетния спорт в общината е с традиции, които дават резултати и в наши дни. Петър Петров се състезава за „Кавазаки“, а Хакан Халми редовно печели републикански балкански титли като състезател на “Мотоциклетен спортен клуб – Севлиево”.

Не може да не се споменат и резултатите на ракетомоделистите и авиомоделистите, които са завоювали многократно златни и сребърни отличия в световни и европейски първенства. А спортният клуб по ориентиране подготвя състезатели, които печелят медали от републикански състезания и балканиади.

Спорният календар на Община Севлиево включва повече от 100 спортни и туристически прояви, като общината подпомага дейността на всички клубовете. Тази година за спортни прояви и подпомагане дейността на клубовете за заделени 285 хл. лв.

По отношение на младежките дейности, общината активно насърчава икономическата активност и кариерното развитие на младите хора; подобрява достъпа до информация и качествени услуги; стимулира неформалното учене сред младите хора; здравословния начин на живот. Активно се работи по социалното включване на младите хора в риск, развитието на доброволчеството, повишаването на гражданската активност и се полагат специални грижи за младите хора в малките населени места и селските райони. Сред приоритетите на общината е развитието на междукултурния и международния диалог, както и повишаването на ролята на младите хора в превенцията на престъпността.

Множество дейности и инициативи за младите хора се организират всяка година на територията на общината в множество културни институции и центрова (Дом на културата „Мара Белчева”, Градска библиотека, Градска художествена галерия „Асен и Илия Пейкови”, галерия „Видима“, Исторически музей – Севлиево, АВК „Дандолови къщи”, Народно читалище „Развитие – 1870” – Севлиево, Спортни имоти – Севлиево (Спортна зала „Дан Колов”, мотополигон „Горна Росица”, стадион „Раковски” – Севлиево), парк „Черничките”, мултифункционално игрище в „Боровата гора”, парк за отдих, спорт и развлечение „Казармите”, тенис корт, спортни и детски площадки, фитнес на открито и др.)

снимка: Община Севлиево

Всяка година общинският бюджет за младежки дейности надхвърля 1 млн.лв. – ресурс, който се използва за подобряване на условията и обезпечаване на дейностите, насочени към младите хора и осъществявани от Центъра за подкрепа на личностното развитие – Детски комплекс „Йовко Йовков“, Младежкия център – Севлиево, училищата, спортните клубове, културните институти и читалища на територията на общината. Привлича се ресурс за дейности и чрез проекти по оперативни програми от ЕС или в рамките на национални програми.

“Следващата година със средства от общинския бюджет започва и строителството на велоалея в Севлиево”, съобщи новината в аванс д-р Иванов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

5 коментара

5 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Габровци недоволстват от непочистени от снега тротоари

Published

on

Толерансът и търпимостта на габровци към общинското предприятие, отговорно за снегопочистването, са изчерпани, тъй като тротоарите се оказаха затрупани, останаха непочистени от падналия през последните часове сняг и трудно проходими в голямата си част.

Пешеходците са принудени да придвижват по платното за автомобили или по тесни снежни пътеки, по които се преминава трудно и рисковано.

Непочистените тротоари крият опасност за живота и здравето на пешеходците, и определено са предпоставка за инциденти, сигнализира читател на „Габрово Нюз“, потърсил ни да дадем гласност на проблема, застигнал жителите на нашия град през днешния ден, 27 януари.

„Това е апелът на една гражданка към управата на Габрово. Реших да се доверя на „Габрово Нюз“ с надеждата, че той ще бъде по-трудно подминат, ще бъде забелязан и ще бъдат предприети мерки! Пиша от името на всички граждани, които са обезпокоени от ситуацията с непочистените тротоари, тъй като тя затруднява и подлага на опасност както пешеходци, така и шофьори.

По мои наблюдения и след лично обхождане, по продължение на целия булевард „Столетов“ почистен тротоар не видях. Какъв ужас! Зимата за пореден път ни изненада! Както винаги ресурс сигутрно няма, а приоритетите се разминават! Познато нали? Вие решете като каква да определите ситуацията и до колко тя може да се причисли към графа „нормално, логично и т.н.“, написа до редакцията на „Габрово Нюз“ читателят, изпратил ни снимки и своя сигнал.

Друг читател на медията отбелязва, че пълно безхаберие относно снегопочистването цари не само в центъра, но и по много от кварталите на Габрово.

Вътрешните квартални улици са в безобразно състояние, а почистени тротоари може да се видят едва през май месец. Хората са недоволни и заявиха, че едва са изгазили, за да отидат до спирката да чакат автобуса, който да ги закара на работа.

Ако желаете да ни покажете вашия поглед към събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения и сигнали на адрес: info@gabrovonews.bg, или на телефон: +359 878 993 779, а ние от наша страна ще ги предоставяме на вниманието на широката общественост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката връчи отличията „Читател на годината“

Published

on

Отличията „Читател на годината” на РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово, една от най-старите български библиотеки, се връчват традиционно в началото на новата година. Наградите имат за цел насърчаване на четенето сред всички възрасти и подпомагане процеса на изграждане на читателски навици.

Определят се на база на безпристрастна актуална статистика чрез автоматизираната система за заемане на литература за дома в библиотеката. Въпреки пандемията от КОВИД-19 и временното затваряне за потребители, за пети път екипът на Габровската библиотека отличи своите най-верни читатели.

Първото място, с най-много заети книги, бе за Иван Димитров с 289 заглавия. Втора награда бе определена за Пламен Илчев със 196, а трета – за Павлина Илиева със 162 книги.

Тринадесетгодишният Йордан Коларов от ОУ „Ран Босилек” бе класиран на първо място сред читателите до 14 години. със 147 заети книги. Втора след него остана 13-годишната Преслава Цонева от същото училище, със 115 и на трето – десетгодишният Никола Великов от ОУ ”Св.св. Кирил и Методий” със 105 книги.

Читателите на годината получиха грамота, безплатна карта за една година и книги. Наградите бяха връчени при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Нови придобивки за Астрономическата обсерватория и Планетариум

Published

on

Астрономическата обсерватория и Планетариум в Габрово ще разполага с модерна дигитална планетариум система в звездната си зала. Вече е подписан договорът за доставка, монтаж и инсталиране на системата с италианската фирма Скайпоинт ООД.

Новината съобщиха от Община Габрово. Звездната зала, където е необходимо да бъде монтирана новата дигитална планетариум система, е с диаметър 8 метра и разполага с 50 седящи места.

В залата има монтиран и действащ проекционен апарат „Планетариум ZKP-2”, закупен от “Карл Цайс” и други допълнителни проектори на куполообразен екран, чрез които се демонстрира вида на звездното небе, движенията на небесните тела и др.

Изпълнителят на обществена поръчка трябва да предвиди монтаж и инсталиране на дигиталната планетариум система, така че тя да работи безпроблемно с всичките оферирани от него функционалности и да не пречи на работата на вече монтирания проекционен апарат „Планетариум ZKP-2”.

Общата цена за изпълнение на договара е 149 023 лв. Средствата са осигурени от министерството на образованието и науката по Националната програма за предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие.

В рамките на програмата, Астрономическа обсерватория и Планетариум в Габрово кандидатства и спечели финансиране не само за нов дигитален планетариум в залата за проектиране на изкуствено звездно небе.

Още 16 329 лв. са осигурени за обзавеждане, оборудване, консумативи, материали и литература за кабинет в направление „Науки“.

В момента се извършва обзавеждане на новия кабинет и се доставят материали и съвременна астрономическа образователна литература. Срокът за доставката, монтажа и инсталирането на новия дигитален планетариум е 90 календарни дни, информира директорът на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Астрономическа Обсерватория и Планетариум – Габрово Даниела Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица