Свържи се с нас

Новини

Д-р Иван Иванов спечели приза „Кмет на годината“

Д-р Иван Иванов с приз „Кмет на годината“ в сектор „Младежки дейности и спорт“. Той посвети наградата на младите хора в Севлиево.

Published

on

снимка: Община Севлиево

Престижната титла „Кмет на годината“, която присъжда най-важното жури – гражданите, тази година в сектор „Младежки дейности и спорт” за средна Община печели кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Авторитетната надпревара се организира за шеста поредна година от медията, която следи работата на всички общини в България – kmeta.bg. В гласуването се включиха стотици хиляди граждани, които дадоха своята оценка на работата на кметовете като по този начин се насърчава местната администрация за разработване на все повече добри проекти.

снимка: Община Севлиево

На официална церемония в зала 9 на НДК златното момиче Ренета Камберова връчи наградата на д-р Иван Иванов, който се обърна към присъстващите с благодарност и с думите: “Уважаеми колеги, посвещавам тази награда на младите хора от Севлиево. Те я получават заради усилията на общинската администрация и заради огромната подкрепа, която оказва бизнесът в Севлиево, за да продължаваме да помагаме на младите хора да спортуват и да намират много и различни възможности за извънкласни дейности в свободнвото си време. Шеста поредна година общината увеличава средствата за спортните клубове в нашия град и всъщност тази награда е за всички тях – нашите млади хора! Сигурен съм, че с общи усилия Севлиево ще продължи да дава на България и в бъдеще много шампиони”.

Над 1200 са младите хора в Севлиево, които активно се занимават със спорт в много добра спортно-техническа база. Основно беше ремонтирана и спортна зала „Дан Колов“, където се провеждат състезания по баскетбол, волейбол, борба, самбо и джудо, киокушин карате, тайкон-до, кик бокс, бадминтон и тенис на маса. Мотополигон „Горна Росица“ шест пъти е обявяван за мотополигон номер едно в света. Ежегодно мотополигонът е домакин на световен или европейски шампионат, като домакинства и кръгове от републиканския шампионат. Градският стадион е един от малкото в страната които отговарят на изискванията за провеждане на мачове от програмата на Първа професионална лига. За младите футболисти детско юношеската школа по футбол разполага отделно с едно официално игрище и две спомагателни. За жителите на града се поддържа многофункционално игрище в Боровата гора, което през 2017 г. беше основно ремонтирано. През 2018 г. в ж.к. „Юг“ беше открита многофункционална спортна площадка за футбол, волейбол, баскетбол и бадминтон. В средно училище „Васил Левски“ функционира и 25 метров плувен басейн. За последните две години по различни програми и от бюджета на Община Севлиево са инвестирани над 420 хил. лв. за ремонт и поддръжка на спортните бази. Туристическо дружество „Росица Мазалат“ предлага условия за пешеходен, вело и воден туризъм. Към дружеството има клубове по ориентиране и спелеология. Към спортните клубове има изградени секции за различни видове спортни занимания за всички възрасти. Всички спорни клубове разполагат с квалифицирани треньорски кадри, съгласно Закона за физическото възпитание и спорт. А добрите условия и квалифицираните треньори, водят след себе си и високите резултати.

Община Севлиево има своите световни, европейски и множество балкански и републикански шампиони. Традиционни са успехите на спортен клуб по самбо и джудо „Раковски“, много са състезателите на клуба които са прославили България по света – Марко Косев петкратен световен шампион по бойно самбо, Тихомир Благовестов – вицесветовен шампион по бойно самбо и редица други състезатели от клуба. Не малко са успехите на спортен клуб по борба „Дан Колов“. Въпреки, че спортните клубове по киокушинкай карате, таекуон-до и кик бокс са със сравнително малка история, също имат своите световни и европейкси шампиони. През последните години спортния клуб по баскетбол показва развитие, особено сред подрастващите. Юноши и девойки са привлечени в отбори от „А“ група. Мъжкият отбор на спортен клуб волейбол „Раковски 1964“ за 5 поредна година се състезава в група „Б“. Своя история пише и футболния клуб за жени „Севлиево лейдис“, където тренират повече от 70 състезатели. Въпреки кратката си история, четири от състезателите на клуба са поканени в националните отбори на страната. Значимо е развитието на плувните спортове в града. Спортен клуб „Вигинг 2008“ има своите републикански шампиони при момчета, момичета, водно спасяване и при ветераните.

Учениците от община Севлиево участват редовно в състезанията от програмата на „Ученически игри“ във всички видове спорт. Всяка година наши отбори достигат до финалния етап на игрите и печелят отличия. През 2018 г. момичетата на СУ „Васил Левски“ завоюваха сребърните медали от игрите по баскетбол. Много добре се представят и бадминтонистите, които са редовни финалисти на игрите.

Мотоциклетния спорт в общината е с традиции, които дават резултати и в наши дни. Петър Петров се състезава за „Кавазаки“, а Хакан Халми редовно печели републикански балкански титли като състезател на “Мотоциклетен спортен клуб – Севлиево”.

Не може да не се споменат и резултатите на ракетомоделистите и авиомоделистите, които са завоювали многократно златни и сребърни отличия в световни и европейски първенства. А спортният клуб по ориентиране подготвя състезатели, които печелят медали от републикански състезания и балканиади.

Спорният календар на Община Севлиево включва повече от 100 спортни и туристически прояви, като общината подпомага дейността на всички клубовете. Тази година за спортни прояви и подпомагане дейността на клубовете за заделени 285 хл. лв.

По отношение на младежките дейности, общината активно насърчава икономическата активност и кариерното развитие на младите хора; подобрява достъпа до информация и качествени услуги; стимулира неформалното учене сред младите хора; здравословния начин на живот. Активно се работи по социалното включване на младите хора в риск, развитието на доброволчеството, повишаването на гражданската активност и се полагат специални грижи за младите хора в малките населени места и селските райони. Сред приоритетите на общината е развитието на междукултурния и международния диалог, както и повишаването на ролята на младите хора в превенцията на престъпността.

Множество дейности и инициативи за младите хора се организират всяка година на територията на общината в множество културни институции и центрова (Дом на културата „Мара Белчева”, Градска библиотека, Градска художествена галерия „Асен и Илия Пейкови”, галерия „Видима“, Исторически музей – Севлиево, АВК „Дандолови къщи”, Народно читалище „Развитие – 1870” – Севлиево, Спортни имоти – Севлиево (Спортна зала „Дан Колов”, мотополигон „Горна Росица”, стадион „Раковски” – Севлиево), парк „Черничките”, мултифункционално игрище в „Боровата гора”, парк за отдих, спорт и развлечение „Казармите”, тенис корт, спортни и детски площадки, фитнес на открито и др.)

снимка: Община Севлиево

Всяка година общинският бюджет за младежки дейности надхвърля 1 млн.лв. – ресурс, който се използва за подобряване на условията и обезпечаване на дейностите, насочени към младите хора и осъществявани от Центъра за подкрепа на личностното развитие – Детски комплекс „Йовко Йовков“, Младежкия център – Севлиево, училищата, спортните клубове, културните институти и читалища на територията на общината. Привлича се ресурс за дейности и чрез проекти по оперативни програми от ЕС или в рамките на национални програми.

“Следващата година със средства от общинския бюджет започва и строителството на велоалея в Севлиево”, съобщи новината в аванс д-р Иванов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

5 коментара

5 Comments

 1. Калич

  22.11.2018 at 8:27

  Браво! Никаква изненада! Кметовете от ГЕРБ са най-добрите, а Иван Иванов е истински пример за достойнство

 2. Оги

  22.11.2018 at 8:28

  Иван Иванов е един наистина прекрасен кмет и именно като ерудиран и умен човек е към политическа партия ГЕРБ – една също толкова прекрасна партия

 3. Лазката

  22.11.2018 at 8:28

  Това е! Само награди за ГЕРБ, но си ги заслужават! Бойко е създал наистина една прекрасна партия!

 4. Манчо

  22.11.2018 at 8:30

  Заслужено отличие на човека! Справя се наистина добре за този регион, а и е от ГЕРБ, което показва, че е добър кмет

 5. Чичето

  22.11.2018 at 8:30

  Браво! ГЕРБ заслужава много повече награди, само напред и нагоре

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Режим на водата в още две габровски села

Published

on

Поради намаляване дебита на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване, със заповед на кмета на Община Габрово Таня Христова бе утвърдено режимно водоснабдяване на селата Междени и Узуните.

Водоснабдяване във високата част на Междени ще има на четни дати, а в ниската част на селото – на нечетни дати.

Режимът на Узуните е същият – вода ще има на четни дати във висока част на селото и на нечетни дати – в ниската част.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тераси, моторни превозни средства, пълнене на басейни и др. за посочените села.

В случай на задълбочаване на кризата, режимът ще бъде променен. Контрол по изпълнение на заповедта е възложен на кметския наместник и общински инспекторат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Шест са новите случаи на коронавирус в областта

Published

on

Шест са потвърдените нови случаи на КОВИД – 19 в област Габрово. Данните са за периода от 7 до 9 август и бяха обявени днес, 10 август, от Регионалната здравна инспекция.

Един от новите заразени с коронавирус е 54-годишен мъж, служител в завода за санитарна арматура в Севлиево, с когото общият брои на инфектираните в предприятието става 6.

Освен този епидемичен взрив във фирмата са регистрирани три случая в Габрово и още два в Севлиево.

Потвърдените случаи от Габрово са на две жени на 35 и 44 години, и 60-годишен мъж. Двете положителни проби в Севлиево са на 19-годишна жена и 21-годишен мъж.

От новорегистрираните 6 случая един е хоспитализиран в севлиевската болница. Останалите новорегистрирани провеждат домашно лечение и са поставени с предписание на задължителна 14-дневна домашна изолация.

Изготвени са и връчени предписания до контактните лица на потвърдените случаи за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица