Свържи се с нас

Новини

Кметът инспектира строителството на най-големите обекти (снимки)

Published

on

снимка: Община Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова инспектира, преди края на строителния сезон, изпълнението на най-големите инфраструктурни обекти в града, информираха от общинската администрация.

снимка: Община Габрово

В квартал Младост, който се благоустроява със средства от общинския бюджет, е положен първият пласт асфалт в обхвата на целия обект. 50% от окончателния слой асфалтобетон също е готов.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Почти всички тротоарни настилки в квартала са изпълнени. Изградени са трасетата към предвидените нови електрически стълбове и се работи по ремонта на старата електрическа мрежа. Започна и израждането на предвидените две нови детски площадки.

снимка: Община Габрово

В района на ЖП гарата, където се извършва реконструкция на кръстовището и гаровия площад, са изпълнени всички трасета на новото улично осветление, дъждовната канализация е готова.

снимка: Община Габрово

Подменени са водопроводите в района на площада от страна на ВиК – Габрово. Осигурени са всички преминавания на водопроводи и захранвания, необходими за фонтана и бъдещата автоматизирана поливна система. Изпълняват се фундаментите за новите стълбове от уличното осветление.

снимка: Община Габрово

Над 50 % от тротоарните настилки са готови. Извън обхвата на транспортното кръгово кръстовище, в района на самия предгаров площад са изпълнени асфалтовите настилки без последния – износващ пласт плътен асфалтобетон. Ще бъдат възстановени участъците около бордюри и пресичанията на главните пътища.

Предстои изпълнението на транспортния кръг на кръстовището, като в края на месеца ще бъде монтирана част от вертикалната сигнализация, след което ще се премине към кръгово движение.

снимка: Община Габрово

В пешеходния подлез при кръстовището на ул. „Д-р Никола Василиади“ с ул. „Брянска“ пред Дома на хумора и сатирата са изпълнени гранитната настилка, облицовките на входовете, мазилките по стените и таваните. Предстои монтаж на асансьорните платформи и оформяне на видимата им част, работи се по осветлението на съоръжението.

снимка: Община Габрово

В пешеходния подлез при кръстовището на ул. „Д-р Никола Василиади“ с ул. „Стефан Караджа“ при автогарата в Габрово са завършени конструкциите на асансьорните шахти, работи се по настилките, облицовките, мазилките, както и по отводняването на съоръжението.

Обектите следва да бъдат завършени до началото на 2019 г., но се полагат усилия за скорошно завършване на дейностите в галериите на двата подлеза, което би осигурило възможност за безопасно и безпрепятствено преминаване на пешеходци през тях, без това да затруднява процеса на инсталиране на автоматичните платформи за майки с колички и хора с увреждания.

снимка: Община Габрово

Напредва и преустройството на автобусната спирка „Рачо Ковача“ в „джоб“. Всички видове работи по конструктивната част, асфалтовите работи, включително хоризонталната маркировка са изпълнени. Ремонтиран и възстановен е парапетът в участъка на конзолата. Престои монтаж на автобусната спирка и облицовките на видимата част на конзолата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

  1. И като инспектира разбра ли нещо? Разбираш само от изпразване със засмукване.И

  2. смешен плач

    19.11.2018 at 12:09

    И с увивление видя ,че има още от къде да се краде!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Кристина Сидорова: Знаещият човек е свободен!

Published

on

Уважаеми учители, преподаватели, дейци на българската наука и култура, библиотекари,

Истинско удоволствие и чест за мен е да Ви поздравя по повод 24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на словото, на просвещението и духа, на знанието и единението българско! Най- българският и истински празник.

24 май е денят, в който всички ние прекланяме глави пред великото дело на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий, сътворили Азбуката с буквите български и с този си акт, превърнали българите в нация, намираща своята идентичност във великото и свещено слово.

„Аз, Буки, Веди, Добро, Ест…“ Всяка буква е като божествен знак, даващ ни светлина, откриващ безброй светове.

Нека пазим нашия език, нека да го предаваме на децата си. Да помним, че словото и знанието са били пламъчето, което е запалило стремежа към Свобода в едни тъмни и страшни години.

Знаещият човек е свободен човек! Днес е ден и за благодарност. Към всички Вас, учители, преподаватели, дейци на науката и културата.

Обръщам се към Вас с огромно уважение, особено в дните на изпитания, които ни се случват сега. С труд и упоритост Вие доказахте, че се справяте с всички предизвикателства и продължавате с любов да бъдете пътеводителите към знанието.

Затова Ви благодаря от сърце за неуморния труд, несломимия дух и търпението, с което работите ежедневно.

Честит празник на науката, културата и знанието!

Кристина Сидорова,
Народен представител 7 МИР – Габрво

Зареди още

Новини

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

С молебен и поднасяне на цветя Габрово ще отбележи празничния 24 май

Published

on

По повод Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, в неделя от 09.15 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен.

След него в 09:30 часа от храма към паметника на благодетеля Васил Априлов ще се отправи традиционното литийно шествие, а 09:45 часа пред паметника ще бъдат поднесени цветя.

Събитията ще се проведат при с спазване на противоепидемичните мерки на открити и закрити обществени места, и съблюдаване на необходимата физическа дистанция.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица