Свържи се с нас

Култура

Каталогът „Габровски сокайни шевици“ е завършен

Published

on

Каталогът „Габровски сокайни шевици” съхранява уникално знание, трупано с векове в българските семейства

Живеем във време, в което агресията, липсата на култура – дори в най-общ смисъл, и незачитането на пространствата, предназначени за хора с потенциал, са ежедневие.

Живеем във време, в което предаването на традициите от поколение на поколение рядко се среща.

Живеем във време, в което властва разбирането – „всичко започва от мен”. Тази власт на егото вирее в почва, напоявана и подхранвана от хора, временно заели позиции, които им позволяват да налагат тази философия. Самите те са избуели в тази среда.

От време на време проблясва някое пламъче, което няма как да не бъде забелязано. Колкото малки са тези пламъчета, а все пак осветяват този безпросветен мрак, в който са се разположили уж преминали блестящи образователни системи лица.

Зачитането на традицията – ето това ярко пламъче светна пред препълнената зала на Регионален исторически музей – Габрово. Ако на някой това му се стори като наситено с прекален патетизъм описание, просто не е присъствал на събитието – представяне на каталога „Габровски сокайни шевици”.

Резултатите бяха представени от Росен Йосифов, който е негов ръководител.

Преди години е било традиция уменията да се предават от майка на дъщеря и от баща на син. Така момичетата се научавали да везят, а момчетата – на занаят. Как са създавани габровските сокайни шевици – ето за това бе разговорът при представянето на каталога.

Д-р Аксиния Бутева е автор на двуезичното издание – с български и английски текстове. Преводът е на Божидар Стойков.

Д-р Бутев може да разказва много за шевиците, тъй като е посветила голяма част от времето си на тях.Тя има голям принос за запазване на традицията, иначе казано – в запалването и поддържането на едно от пламъчетата, които осветяват безпросветния мрак.

Издаването на каталога „Габровски сокайни шевици” става с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Община Габрово. Регионален исторически музей – Габрово го реализира в партньорство с ЕМО „Етър” и МАИР „Боженци”.

При представянето на „Габровски сокайни шевици” стана ясно, че в миналото българките са владеели около 100 видове бод. Днес най-добрите везбарки правят между 34 и 40, а д-р Аксиния Бутева – 15. Докторантурата на автора на каталога е посветена на шевиците, но преди да ги пренесе на научното поприще, г-жа Бутева ги изучава практически.

Очаквайте интервю с д-р Аксиния Бутева, в което тя разказва за габровските сокайни шевици и за българските традиции в изработката на шевици.

Каталогът „Габровски сокайни шевици” съхранява уникално знание, трупано с векове в българските семейства

Каталогът „Габровски сокайни шевици” е част от проекта „Красотата на Габровската сокайна шевица”. 11 496 лв. е сумата, вложена в проекта от програма „Култура” на Община Габрово.

Резултатите:

Издаден е първи каталог на музейна колекция в Габровска област, социализализирано е уникално културно-историческо наследство; Представени са за първи път във временна експозиция на колекциите сокайни шевици, съхранени в местните културни институти;

Създадени са знания и умения в подрастващите, свързани с естетическите качества на габровската сокайна шевица.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов

Published

on

На 18 юни, петък, от 18.30 часа в зала 7 на Музея на хумора и сатирата предстои откриването на изложбата „Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов“. Между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на Хумора.

В залата ще бъдат аранжирани и 10 пластики на Георги Чапкънов от колекцията на Музея. Един творец и един журналист се преплитат в магията на творчеството и документирането на творческия процес.

В продължение на години журналистът Иван Бакалов снима скулптора Георги Чапкънов в ателието му, преследва знаците за непреходното в живота, улавяйки чрез обектива си емоции, спомени, асоциации, въпроси и размисли.

Скулпторът Георги Чапкънов прави същото, ала по-бавно, в стилистиката на старателно граден почерк. И двамата изследват малкия детайл, в който е кодирана истината за цялата картина. Понякога са в компания от спътници и съдници, съучастници и съмишленици. В дългите години на познанството им, Иван Бакалов оставя маркери за значими срещи с онази отиваща си бохема на скептици, мислители, мъдреци, които шеговито и иронично кръстосват контрастни територии.

Непреднамерената небрежност на фотографии му са като бележки под линия на един ненаписан разказ за цяла епоха, през която с труд и човеколюбие преминава творческият живот на Георги Чапкънов.

А той е може би най-продуктивният български скулптор, казва Бакалов. През ателието му минават известни и по-малко известни личности – писатели, художници, богаташи, дипломати. Чапкънов твори малка пластика и монументална скулптура, плакети, барелефи, монети, медали, гербове, керамика, портрети от бронз, графики, живопис, скулптури от вторични суровини; фигури по площадите в България, Япония, Южна Корея, Нидерландия, Германия.

Настоящата изложба, създадена от осмия фестивал ФотоФабрика и УниКредит Студио, е без съмнение част от българската памет и споделен реверанс към таланта на една щедро надарена личност.

Професор Георги Чапкънов е един от най-уважаваните и ценени български творци. Огромна е ролята му в развитието на Музея на хумора и сатирата. Той е неколкократен участник в Габровското биенале, както и в международното жури на конкурса, носител на Голямата награда „Златният Езоп”. Създава статуетките „Златният Езоп” и „Чарли Чаплин”, както и плакета „Хитър Петър”, които се връчват като Големи награди на международните конкурси организирани от Музея през годините. Чапкънов е почетен гражданин на Габрово и автор на любимите на всички габровци и гости на града скулптури на Хитър Петър, Чарли Чаплин, Дон Кихот и Санчо Панса.

Иван Бакалов е журналист и фотограф, завършил е журналистика в Софийски университет, където доскоро е хоноруван преподавател по пресфотография. Работил е като редактор във вестниците „1000 дни“, „Експрес“, „24 часа“, „Сега“, „Новинар“. Основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg. Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице“, „В сянката на Борисов“, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ“, „До Чикаго и напред On Route 66“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Момчил Косев е номиниран за наградите на БГ Радио

Published

on

Талантливият габровски музикант Момчил Косев е номиниран, в категория дебют, за престижните музикални награди на БГ РАДИО.

Не веднъж габровската публика е имала среща с неговото майсторство, с добротата и усмивката му, с истинското раздаване на сцената.

Момчил Косев тепърва ще покорява музикантски върхове, ще твори и ще носи славата на Габрово!

Всеки, който желае да го подкрепи, можете да го направи оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Славейковите празници в Трявна започнаха

Илияна Йотова: Петко и Пенчо Славейкови ни дадоха в ръцете оръжието на познанието и културата.

Published

on

„Героите на национално-освободителните борби се изправиха с пушка в ръка срещу петвековния поробител. Имаше и други, не по-малко силни герои, които родиха българската нация и укрепнаха българската интелектуална мощ, създадоха българските духовни институции. Те държаха в ръце оръжието на познанието и културата. Петко Славейков и Пенчо Славейков ни дадоха това оръжие и ако сме достойни техни наследници, не трябва да го изпускаме.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Трявна, където бяха открити Националните Славейкови празници, които се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

„Баща и син Славейкови живяха на границата на две епохи, завещаха непримиримост към всички, които забравят образованието и културата, безкомпромисност към малограмотните, които претендират да управляват България“, заяви Илияна Йотова и припомни мъдрите и пророчески думи на Петко Славейков: „Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво, отсечено от корена.“

„Сгушена в Балкана, приказна Трявна привлича мало и голямо от близо и далеч, дори от чужбина, на традиционните Славейкови празници. Цветната палитра от събития и преживявания, които за поредна година сте подготвили, ще утолят жаждата на хората за култура и общуване“, посочи вицепрезидентът.

Към жителите на Трявна Илияна Йотова се обърна с думите: „Вие сте щастливци, защото тук се родиха едни от най-светлите български личности.

В началото на 20 век, в първите години след Освобождението, те бяха „българи от ново време“, обединили традициите на българското Възраждане с модерното образование и култура на Европа.”

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица