Свържи се с нас

Любопитно

Забелязахте ли „Малкия принц“ в Габрово?

Published

on


Способни ли сме ние, жителите на Габрово, освен да се наслаждаваме на положителните промени в красивия ни град, освен да бъдем взискателни и критични – да бъдем и активни участници в процеса на подобряване на градската среда, да съхраняваме и опазваме всичко, което се изгражда, подновява и допълва пространството около нас?

От известно време група млади габровци работят усилено в тази насока. По пътя към разгръщането на потенциала на Габрово, облагородяването на градската среда и създаването на нови, привлекателни за деца и младежи пространства те са подкрепени от доброволци, дарители и институции.

Най-голямото предизвикателство пред тях обаче остава посланията и идеите им да достигнат до местното население и то да бъде активна страна в целия този процес. Защото жителите на едно населено място са неговите стопани и те имат изключително отговорната задача да опазват и съхраняват тази собственост, а още по-продуктивно би било, ако вземат активно участие в промяната на всеки един елемент от градската среда, който не им харесва.

Всъщност, когато имаме желание да променим, подобрим, изградим нещо – винаги е по-лесно, когато сме обединени, винаги е по-ценно, когато вложим от личното си време, средства и труд.

Именно нежеланието да наблюдават безучастно действията или бездействието на съграждани, институции и др. към опазването и подобряването на градската среда, е движещата сила на младежите от Фондация „Габрово – преди и сега“.

Фондацията започва своята дейност само преди година, но вече има редица осъществени инициативи по почистване на замърсени пространства и обновяване на визията на електрически табла в града.

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

А забелязахте ли вече, че „Малкият принц“ е в Габрово?

Неговото посещение в града на Рачо Ковача се дължи именно на Фондация „Габрово – преди и сега“ с помощта на главните дарители в лицето на Темпус Линк ЕООД, Караш Инвест ООД и Великов 2017 ЕООД и на двамата млади художници от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – Алина Пенчева от Русе и Нуркан Нуф от гр. Разград, както разбира се и на разрешенията и съдействието на ЕРП Север Енерго Про и Община Габрово.

Алина Пенчева завършва специалност „Иконопис“ в НГПИ „Тревненска школа“ през 2018г. По време на обучението си в Трявна тя има множество участия в симпозиуми, изложби, конкурси и събития, свързани с изкуството. През 2017 г. Алина печели 1-во място в Майсторската надпревара по иконопис в ЕМО „Етър“, след което прави своя изложба там. В момента тя изучава „Рисуване и интермедия“ във Факултета по изящни изкуства във ВТУ.

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

В гимназиален етап Нуркан Нуф е изучавал „Електрообзавеждане на производството“, а днес, колкото и странно да изглежда – той се обучава във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ. На 22 години Нуркан има над 20 общи и самостоятелни изложби зад гърба си, участвал е и в много други проекти като този в Габрово. Нуркан Нуф работи и по свой самостоятелен проект в момента. Той рисува портрети на народните будители като идеята му е да ги дари на училищата из цяла България, включително в селата. А причината за неговата самоинициатива е една от изложбите му в едно село, където забелязва, че повечето от децата не са виждали картина никога през живота си и смята, че ще бъде недопустимо от негова страна това да си остане така.

Именно Алина и Нуркан са инициаторите на идеята за пътешествието на „Малкия принц“ край река Янтра.

Тази любима история на деца и възрастни от Екзюпери – нейните сюжети и персонажи – често ни припомнят простички истини, които пропускаме в забързаното си ежедневие и ни карат да се замислим за истински важните неща в живота ни и взаимоотношенията помежду ни.

Самите илюстрации, които двамата художници пренесоха на електрическите табла край габровските мостове също не са избрани случайно.

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

За таблото до Баев мост са използвани светли цветове с преобладаващ жълт цвят. Жълтото се свързва със светлината, топлината – тематично е обвързано с храмът в близост и цветовете на Априловска гимназия, тъй като таблото е води до тези две духовни средища на града.

Таблото на моста при Рачо Ковача е в по-тъмни цветове, силуетно във връзка със скулптурните композиции на моста, тъй като те са тъмни и нощно време също се виждат само като силуети.
Повече за последния проект на Фондация „Габрово – преди и сега“ разказа председателят на Сдружението Христо Женилов.

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

„Габрово е един град, чиято красота очаква да бъде разкрита. Уникалната му архитектура с толкова исторически пластове на едно място го правят един от необикновените български градове.

Дразнещо е обаче, че този потенциал слабо се развива и използва, което всъщност даде стимул на Фондацията да насочи част от усилията си в посока обръщане на прожекторите към детайлите на градската среда.

Както се вижда първите крачки са налице. Изчистихме близо 10 табла от облепените върху тях плакати и обяви и под този хаос и ръжда изплуваха едни позитивни и цветни картини, които веднага внесоха положителна промяна в ежедневието на габровци.

Този проект е само тренировка за по-мащабните промени, които ние от фондацията целим да реализираме в града. Тепърва бихме искали да извадим на показ скритата и често подминавана красота в Габрово, а крайната ни цел е до няколко години сегашните малки крачки да са се систематизирали и да започнат да дават начални резултати.

Развитието на “бранда” Габрово с неговите традиции като столица на хумора и дълбоките му възрожденски корени са основата, която ще използваме за привличането на туристи и превръщането на родния ни град в една не само туристическа дестинация, а и в едно отлично място за живот.“

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

Христо Женилов и екипът на Фондация „Габрово – преди и сега“ са младите хора, които не очакват промяната, която желаят да се случи някога, някъде, от някого. За тях няма нищо невъзможно за постигане, когато имаш ясни цели, убеден си в собствените си сили и си способен на конструктивен диалог с всички страни, засегнати от процеса.

Така с любов към Габрово, непримиримост към недостатъците на градската среда и активно участие в процеса на промяната младите хора от Фондация „Габрово – преди и сега“ успяват да привлекат дарители сред габровските фирми и да спечелят всяка институция и доброволец, до които достигнат идеите им.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Братя Влади и Ники Априлови посетиха НМО – Габрово

Published

on

Водещият на легендарното телевизионно предаване за деца „Като лъвовете“ Николай Априлов и сценаристът на „Х фактор“ и „Пълна лудница“ Влади Априлов бяха гости днес, 21 септември, на Националния музей на образованието в Габрово.

Двамата братя са от възрожденския габровски род Априлови. Те бяха посрещнати от директора Любка Тинчева, която им показа Музея. Техният прапрадядо Коста Пенчев Априлов е правнук на х. Кръстю Априлов, построил през 1762 г. известната Априлова чешма (пред Страноприемницата).

Коста Априлов е почетен гражданин на Габрово и Плевен. Двамата братя ще бъдат главни герои в предаването за генеалогия „Джинс“ по националната телевизия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Рекорден брой участници в „Мама е добър „шофьор“ 2

Published

on

Рекорден брой участници събра второто издание на нестандартната и весела надпревара „Мама е добър „шофьор“, която се проведе в Градинката с мечето в Габрово. На стартовата линия застанаха общо 30 екипажа, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

Сред тях освен традиционната комбинация – майка с дете в количка, се включиха още трима бащи, един дядо и три баби със своите внучета.

Ентусиастите преминаха по маркирано трасе, демонстрирайки умения за спринтиране между конуси, правилно разделно изхвърляне на отпадъци, смяна на памперс и повиване на бебе в парка.

Участниците показаха отлична физическа форма, техничност, бързина и прецизно изпълнение на регламента.

Сред най-атрактивните отбори бяха майки с двойни колички, раница на гърба, с дете в ръце и пате-проходилка, участници с мини МПС, пешеходни състезатели в стил „ръка за ръка“.

Видяхме нови стилове на придвижване в градски условия – умерен спринт, крос-ръченица, балетна стъпка, скорост на две гуми и в галоп с ускорение.

Финалист в надпреварата стана Силвия Петрова, която, въпреки че управляваше количка с близнаците Емил и Станислав на 1 г. и 7 м., постигна най-добро време от 00:53 секунди.

На второ място с резултат от 00:58 секунди се нареди Микаела Кулева с 8-месечната Деа, а третото място зае Златина Дафинова с Велизара на 4 месеца, която преодоля препятствията за 00:59 секунди.

Първенците бяха наградени от партньорите на инициативата фирма „Аванс“ ООД и козметична линия „Бебо“, ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово, Държавен куклен театър – Габрово и Общинско предприятие „Регионално депо за неопасни отпадъци“.

Бяха връчени специални отличия за най-малък участник, за най-атрактивно представяне и за правилно разделно изхвърляне на отпадъци. Таткото Александър Маджуров зарадва всички състезатели с вкусни курабийки с късметче.

Кметът Таня Христова също наблюдава надпреварата и приветства присъстващите. В унисон с голямата екоцел за опазване на околната среда от вредните емисии на автомобилите, но и от безразборното изхвърляне на отпадъци, бе краткият етюд, изпълнен по време на играта.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите на Община Габрово за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово поздравява всички участници, деца и родители за емоцията и запомнящото се присъствие!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Как да преобразим балкона в оазис?

Published

on

Терасата е може да бъде най-вълшебното място в един дом, а в същото време и най-подценяваното. Много от нас изобщо не я разглеждат като част от жилището, а я използват само за сушене на прането, като склад за ненужни вещи или „гараж“ за колелото.

Всъщност, това е място, където винаги може да се насладите на свежия въздух и слънчевите лъчи с чаша ароматно кафе в ръка, без да напускате дома си. Място за романтична вечеря на свещи, кътче за почивка с книга в ръка или градина-оазис, която ви приканва да откраднете минути за себе си с глътка домашна лимонада или защо не да споделите коктейл с любим приятел. За целта обаче тя трябва да е приятно и уютно обзаведена.

Ситуацията, пред която света се изправи през 2020 г., ни накара да променим начина си на живот и да прекараме най-красивия сезон – пролетта затворени в домовете си. Това ни припомни колко силна е нуждата да бъдем навън и да вдишаме кислород извън четирите стени. Пандемията провокира много хора да развихрят въображението си и да преобразят своите малки балкони в истински райски кътчета, където да се радват на външния свят.

Изпращайки летните жеги, навлизаме в един от най-подходящите сезони за приятни мигове на балкона – есента. С помощта на добра идея, малко изобретателност и повече упорита работа, може да превърнете балкона в любимо място за разпускане и забавление и то със съвсем бюджетни решения. Не са ви нужни скъпи мебели или пък основен ремонт, доверете се на изобретателността си. Преобразяването се дели на два етапа – ремонтна дейност и декориране.

Ремонтирането може и да не е належащо, ако имате здрава настилка и по-важното – безпроблемно отводняване. Ако нямате този късмет обаче, добре е да коригирате малките недостатъци, за да се наслаждавате след това безпроблемно на резултата – заслужава си. Полезни инструкции ще намерите тук. Разбира се, би било добре да освежите стените или парапетите с нова боя. Всичко това не е задължително неприятна част. Бъдете креативни и го превърнете в приятно изживяване – извикайте приятел да ви помогне с плочките, въвлечете децата в боядисването. Ще се изненадате колко весело може да прекарате това време, когато е споделено с любими хора.

И най-важната част от този етап – безопасността. За да не превърнете забавата „от играчка в плачка“, погрижете се всички участници да бъдат оборудвани с ръкавици, предпазни очила и маски при къртенето, наколенки при смяната на плочките, а защо не и с работен гащеризон, за да запазите дрехите си. Всички това може да намерите на достъпни цени в новооткрития магазин за работно облекло, предпазна екипировка и аксесоари “Mazalat”.

После идва ред и на втория етап. Декорирането на терасата може да се окаже предизвикателство, но след като веднъж намерите подходящия дизайн, всички вкъщи ще я заобичат. А най-хубавото е, че може да избирате сред най-различни възможности за обзавеждане, всяко от които ще придаде съвсем различен вид на терасата ви. Ето някои идеи:

Използвайте палети, за да си направите мебели. Нужни са ви само няколко възглавници и малко въображение.

Лампичките отдавна не са само за Коледа. Светлините предават романтичен и приказен вид на помещението. Може да намерите широко разнообрази на пазара – с батерии или соларно зареждане, на изненадващо ниски цени.

Килимчетата и пътеките не са само за вкъщи. Нещо повече – именно те ще предадат това усещане за уют, което ви е нужно за вълшебно прекарано време.

Цветя и растения в саксии – нашият начин да вкараме природата вкъщи. Е, всеки има нужда да се порадва на зеленина, все пак е заложено в човешката ни природа.

И не на последно място – възглавнички, възглавнички и пак възглавнички!

Дайте воля на своето въображение. Впрегнете семейството си или приятели в процеса на трансформация. И нека тези редове ви послужат като вдъхновение и съвсем скоро да имате кътче от рая там, където най-малко сте очаквали – на терасата ви.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица