Култура, Новини|08.11.2018 11:12

„Поздрави от… Италия и България“ в Дома на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Музей на хумора и сатирата представя гостуващата изложба „Поздрави от… Италия и България“. Откриването ще се състои в петък, 9 ноември, от 18.00 часа в зала 4 на музея.

Едно пътуване „по пощата“, продължило цял век, е разказано чрез пощенски картички и ръчно оцветени снимки, монети и пощенски марки от Архива Колориди в Рим и от народописния архив на Етнографския музей в София.

Тези безценни документи ще придружат посетителя в разглеждането на най-важните моменти от италианската и българската история, анализирайки успоредно еволюцията на двете нации от края на XIX век до наши дни.

Изложбата метафорично може да бъде наречена „огледало“, в което публиката да се огледа и да се разпознае. В нея ясно се вижда връзката между два народа, които са колкото далечни, толкова и близки в историята и обичаите си.

Куратор на италианската част от експозицията е Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София, а на българската – гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика.

Изложбата „Поздрави от… Италия и България“ е любезно предоставена от Италианския културен институт и ще гостува в Музея на хумора и сатирата до 15 декември 2018 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар