Свържи се с нас

Любопитно

Дора Дюстабанова и Теодор Траянов никога не заживяват под общ покрив

Срещата между двамата е съдбоносна. Тя е на 18 години, а Траянов е 23 години по-възрастен от нея, има жена и три деца. Съпругата му Елена Петрес не му дава развод. Дора умира на 32 години според едни при белодробна операция, а според сестра й при аборт

Published

on

Дора Дюстабанова и Теодор Траянов никога не заживяват под общ покрив

За това писа в информационно-аналитична интернет платформа Епицентър.бг Мирела Костадинова.

„Името на габровката Дора Дюстабанова остава в сянка в българската литература. Нейните стихове още могат да се прочетат на страниците на списание „Хиперион“ и „Вестник на жената“. Подписва се с псевдонима Дора Янтрина.

В поезията ѝ се вижда не само дарбата, но и нежната женска душа, която тя носи. Творчеството ѝ разказва нейната тънка емоционалност, останала чужда за света. Никога не издава своя стихосбирка.

Поетичната ѝ дарба открива поета Христо Смирненски. Негови стихове тя рецитира в младежкия декламаторски клуб „Ючбунар“, където ръководител е артиста Стефан Киров. Смирненски повлиява и в творчеството на Дора, и в избора ѝ да стане актриса.

Чрез нея поетът се запознава с момичето с „бръшлянени очи“ – Женя Дюстабанова. Това става през есента на 1921 г. Тя е сестра на Дора, само 16 годишна, ученичка във Втора софийска девическа гимназия. Двете сестри са потомки на Цанко Дюстабанов, патриот, воевода и герой от Априлското въстание. Женя е и приятелка на сестрата на поета – Надежда.

Докато е още жив Смирненски неведнъж пише в писмата си до Жени за Мирандолинка. Така нарича Дора, по името на героинята, чиято роля изпълнява в пиесата на Карло Голдони „Ханджийката“ в Народния театър.

Дора е вече от трупата на театър „Студия“, създаден от Исак Даниел със съдействието на групата около списание „Хиперион“, където Траянов е редактор. В театралната студия през 1924 г. среща поета, който окончателно се е завърнал от Австрия през есента на 1923 г.“

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Арбористи работиха по ясен в Градинката с мечето (снимки)

Published

on

снимка: Община Габрово

Днес, 4 юни, арбористи работиха в Габрово и направиха пълна диагностика на един ясен в Градинката с мечето, съобщиха от местната общинска администрация.

снимка: Община Габрово

Те предадоха част от своите знания на специалистите от отдел „Озеленяване“ към Общинско предприятие „Благоустрояване“ и дадоха съвети за още няколко дървета в градска среда.

снимка: Община Габрово

Арбористът е специалист, който поддържа и се грижи за дърветата в градска среда. Често използва алпинистко оборудване, което му позволява да достигне до много високите части, да огледа добре короната и да диагностицира евентуални проблеми.

снимка: Община Габрово

Арбористите разчитат езика на дърветата и със специална техника – резистограф и импулсен томограф, която им помага при диагностицирането на болести, дефицит на химични елементи, наличие на паразити, гниене и други.

снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Асоциацията на арбористите гостува в Габрово с демонстрация

Published

on

В четвъртък, 4 юни, представители на Асоциацията на арбористите в България (ААБ) ще гостуват в Габрово.

ААБ обединява професионалистите в сферата на работата по дървета – арбористи и експерти.

В организацията влизат и хора, които обичат дърветата в градовете около нас и искат за тях да се полага правилна грижа.

На терен ще бъде извършена презентация – обследване на дървета, които представляват сложни казуси и изискват допълнителна експертна оценка.

Професионалната демонстрация в Габрово ще се състои в Градинката с мечето и ще започне в 10.30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Елиза Арт“ гостува в НМО с рисунки, родени в извънредното положение

Published

on

Изложбата „Моето ателие“ e подредена в Арт коридора на НМО

Възпитаниците на школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“ гостуват в Националния музей на образованието в Габрово с изложба под наслов „Моето ателие“. Името е избрано неслучайно, защото петдесетте рисунки са създадени вкъщи, в условията на извънредното положение заради пандемията КОВИД-19.

Откриване на изложбата „Моето ателие“ в двора на НМО

Изложбата беше открита на 1 юни по повод Международния ден на детето и е първо събитие в музея след като на 11 май НМО отвори врати за посетители. Въпреки разхлабването на мерките награждаването на младите творци и символичното завършване на учебната година в школата се състоя на открито в двора на НМО.

Вероника Кръстева, 16 години

Рисунките са подредени в Арт коридора на музея и могат да бъдат видяни до края на месец. Школата на Елиза Божидарова Ковачева – Цокова за четвърти пореден път представя годишната продукция на своите възпитаници в Националния музей на образованието.

Емили Цонева, 15 години

Тази година изложбата включва рисунки на деца и младежи от 3 до 20 години, които впечатляват с многообразието на теми, усет за цветовете, интересни композиционни решения, въображение и добра техника.

Андреа Лукянова, 12 години

Многообразието от теми и сюжети разкрива преживявания, чувства и интерес към заобикалящия свят и актуалните събития, включително появата на епидемията от коронавирус.

Вяра Пенчева, 10 години

Ръководителят на школата Елиза Божидарова Ковачева – Цокова и директорът на музея Любка Тинчева поздравиха младите творци за успешното участие в представителната годишна изложба на „Елиза Арт“.

Димитър Митов, 8 години

На тържественото откриване присъстваха народният представител Кристина Сидорова, общинският съветник Николай Григоров, родители и приятели на децата.

Денислав Георгиев, 9години
Даная Бончева, 12 години
Мария Илиева, 9 години

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица