Свържи се с нас

Любопитно

Смяна на караула в Габрово: Кметът предаде властта на ученици (снимки)

Мениджъри за един ден превзеха Общината в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

Учениците Биляна Станчева, Виктория Петрова и Йоана Станчева от габровската Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и техните връстници Благовеста Валачева, Атанас Иванов и Виктория Петкова от дряновската Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ управляваха Община Габрово за един ден.

Управлението им беше част от инициативата „Мениджър за един ден“, която се провежда в цялата страна на 30 октомври и се организира от „Джуниър Ачийвмънт“- България.

снимка: Община Габрово

За поредна година Община Габрово се включва в проявата, която има за цел да вдъхнови и ориентира младите хора в избора им на бъдеща професия, както и да ги запознае какво представлява един типичен работен ден в държавните институции, неправителствените организации и частния бизнес сектор.

снимка: Община Габрово

Биляна Станчева отмени кмета на Габрово Таня Христова като пое част от задачите й за деня – участие в работни срещи, посещение на обекти, в процес на изпълнение по проект. Заедно с кмета Таня Христова, Биляна се срещна с експерти от отделите „Протокол и връзки с обществеността“, „Култура и туризъм“ и „Проекти и икономическо развитие“. Тя научи защо е важно всяка институция да има пресцентър и как се осъществява комуникацията с гражданите. Представи мнението си като кмет за един ден какво да бъде включено в новогодишната програма и каква да бъде коледната украса този сезон. Запозна се с процеса на изготвяне на различни проектни предложения, финансирани с европейски средства и други финансови инструменти по различни програми.

снимка: Община Габрово

Виктория Петрова заедно с председателя на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева разучи защо решенията на общинската администрация често изискват одобрението и приемането им от общинските съветници. Виктория навлезе в тънкостите на организирането и ръководенето на заседание на Общинския съвет, проучи кога се налага прегласуване на дадена точка от дневния ред, какво значи входиране на предложение, кворум и председателски съвет.

снимка: Община Габрово

Йоана Станчева пое функциите на заместник-кмет по „Финанси и собственост“. В управлението й помагаше заместник-кметът инж. Климент Кунев, който обясни защо се налага Общината да събира данъци от гражданите и по какъв начин те се разходват. Йоана се запозна с дейностите на дирекциите „Местни данъци и такси“, „Общинска собственост и стопанска дейност“ и „Финансово-счетоводна“, които са част от общинската администрация.

снимка: Община Габрово

Заместник-кметът по „Социално-икономическо развитие“ за един ден Благовеста Валачева разгледа Програма „Младежки дейности“ заедно със заместник-кмета инж. Нела Рачевиц. В процеса на работа Благовеста научи кои ресори влизат в задълженията й: образование, социални дейности, здравеопазване и младежки дейности; култура и туризъм, както и изготвянето на проекти по различните европейски програми.

снимка: Община Габрово

Атанас Иванов влезе в ролята на заместник-кмет по „Устройство на територията, инфраструктура и екология“. Атанас се интересуваше как се изготвят различните чертежи, за които разбра от заместник-кмета арх. Николай Меразчиев, че се наричат планове на града. Двамата заместник-кметове посетиха дирекциите „Устройство на територията“ и „Инфраструктура и екология“. От разговора с експертите, Атанас разбра защо е важно да се спазва устройственото планиране на града и цялостния му архитектурен облик, какво означава административен контрол на строителството, кой отговаря за ремонта на общинската пътна мрежа, лесно ли се асфалтират улиците, какво е необходимо да се направи, за да работи уличното осветление, как се грижим за опазването на околната среда в града.

снимка: Община Габрово

За един ден Виктория Петкова пое функциите на секретар на Община Габрово. В работата я съветваше секретарят на общинската администрация Полина Тихова, с която посетиха отдел ГРАО. След това Виктория се запозна с различните видове административни услуги, които Общината извършва, какво влиза в задълженията на секретаря, кой отговаря на постъпилите сигнали или жалби от гражданите, защо кметовете и кметските наместници на габровските села пряко си сътрудничат в работата със секретаря, какво представлява и как функционира Общинският инспекторат.

снимка: Община Габрово

Младите мениджъри инспектираха дейностите по реновирането и модернизацията на училищната база в училищата „Васил Левски“ (бившото ОУ „Цанко Дюстабанов“) и „Св. св. Кирил и Методий“ по проект „Инвестиции в съвременна образователна инфраструктура в община Габрово“.

снимка: Община Габрово

Проектът се реализира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Заедно с тях бяха кметът Таня Христова, заместник-кметовете инж. Нела Рачевиц, инж. Климент Кунев и арх. Николай Меразчиев, председателят на ОбС Лена Георгиева и секретарят Полина Тихова.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Заместник-кметът арх. Меразчиев разясни на младите управленци различните етапи по изпълнението на проекта в двете училища.

снимка: Община Габрово

Работната програма на мениджърите за един ден приключи с кратка среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министъра й Деница Николова, габровския народен представител Николай Сираков и областния управител на област Габрово Невена Петкова.

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Криворазбраната цивилизация“ зарадва дряновци в Лятното кино

Published

on

Вчера, 6 август, Дряново имаше честта да посрещне на сцената в Лятното кино Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Зрителите видяха един от най-обичаните спектакли на търновския театър – „Криворазбраната цивилизация“, по оригиналния текст на Добри Войников и по музика на Дечо Таралежков.

Почти два часа продължи срещата на многобройната дряновска публика с актьорите, оркестъра, хора и балета от старопрестолния град. И двете страни останаха изключително доволни и си пожелаха по-чести събития.

След края на представлението бяха изтеглени и печелившите от томболата. Двама от зрителите спечелиха покани за двама за предстоящите спектакли на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново, а Община Дряново подари на трима късметлии книга с текста на „Криворазбраната цивилизация“, който е съвсем актуален и 150 години след написването му от Добри Войников.

Следващото събитие в Дряново е откриването на новия футболен сезон на 9 август (неделя), когато на стадион „Локомотив“ местният отбор ще посрещне „Първа атомна“ (Козлодуй) в първи кръг на Северозападната Трета лига. Начален час – 18:00.

От администрацията на кмета Трифон Панчев напомниха още и за изложба „Наследството“, която може да бъде разгледана в Икономовата къща през целия месец август. Тя представя картини на някои от най-известните български художници, част от фонда на галерия „Видима“. Изложба „Наследството“ в Икономовата къща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица