Свържи се с нас

Новини

Министър Вълчев поздрави участниците в „Музеите и училищната история“

Министър Красимир Вълчев поздрави участниците в
международната конференция „Музеите и училищната история”

Published

on

снимка: НМО – Габрово

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изпрати поздравление до участниците в международната научна конференция „Музеите и училищната история”, която се провежда на 25 и 26 октомври в Националния музей на образованието в Габрово.

„Международното участие и доброто сътрудничество между институциите с отношение към изследванията, възстановките и популяризирането на училищната ни история ще даде възможност да бъдат споделени добрите практики и постижения в тази област. Вярвам, че диалогът ще бъде конструктивен и напълно в духа на добрите традиции – пише в обръщението си министър Вълчев. – Изразявам високата си оценка към екипа на Националния музей на образованието за предизвикване интереса на обществото и разпалване на любовта към училищната история. Благодаря за всеотдайността и професионализма във Вашата ежедневна работа, за това, че не преставате да търсите начини и да предлагате възможности на учениците да знаят и помнят миналото си, за да имат бъдеще. Защото образованието днес наред със знанията, които дава, трябва да формира и самочувствие у младите хора.”

снимка: НМО – Габрово

Форумът, който беше открит днес преди обяд от директора на НМО Мая Карагьозова, е част от инициативите по повод 45 години Национален музей на образованието – наследник и продължител на създадения през 1905 г. Държавен училищен музей.

снимка: НМО – Габрово

Над 60 представители на академичната общност, музейни и архивни специалисти, педагози от цялата страна, представители на сродни музеи от Братислава, Белград и Киев се включиха в работата на форума.

снимка: НМО – Габрово

Научни ръководители на двете тематични направления – „Съхраняване и представяне на образователната и училищната история“ и „Mузейно-училищни практики и образователни програми“, са проф. дин Вера Бонева и гл. ас. д-р Тодор Петев.

Официални гости на конференцията са областният управител на Габрово Невена Петкова, началникът на Регионалното управление на образованието – Габрово Георги Маринов, директорът на Националната Априловска гимназия Снежана Рачевиц.

снимка: НМО – Габрово

„Благодаря за поканата да присъствам на международна научна конференция „Музеите и училищната история“ – каза пред участниците г-жа Петкова. – Използвам момента да приветствам един подобен форум в сферата на музейното и училищно дело, защото трябва да се популяризират добрите практики, но преди всичко трябва да се познава историята ни, за да може да я вплитаме в бъдещето, където са иновативните подходи. Поздравявам Ви преди всичко за професионализма, за енергията, за всичко, което правите, за да може вече 45 години Габрово да е центърът, който обединява хората на науката, образованието и културата. Излизайки извън рамките на България с международната конференция, вие показвате едно непрекъснато развитие на институцията – Национален музей на образованието – единственият специализиран музей, който пази паметта за просветното ни минало у нас.

Запознавайки се с темите, които ще се дискутират през двата дни в секциите, ми направиха впечатление акцентите, свързани със съхраняването и представянето на образователната и училищната история от една страна, и включването на нови технологии и методи.

Виждаме вече на практика, че музеите успешно изпълняват ролята на помощни образователни институции към училищата и изграждат интерес към изкуството, историята, науката. Считам, че в основата на възпитанието и на качественото образование на нашите деца трябва да стои връзката между училищата и детските градини и родители, от една страна и културните институти от друга. Ето защо, представлявайки институцията Областен управител на област Габрово, смятам, че наш дълг е да намираме начин да стимулираме сътрудничеството между културните и образователните институции с цел повишаване на грамотността и качеството на образованието.

Днешният форум преминава и под знака на Европейската година на културното наследство, а то е универсална ценност за нас като общество. Образованието и съхранението на културното наследство са две равностойни функции на музея. Да не забравяме да търсим и развиваме потенциала на музея като желана територия на ученика. Смятам, че това ще спомогне и за подобряване на комуникацията между училищата и институциите.”

Началникът на РУО – Габрово Георги Маринов подчерта, че от тази учебна година в националните програми на Министерството на образованието и науката Музеят и Училището са в сътрудничество. „Това сътрудничество, което осъществяваме на територията на Габровска област, е моделът, за който и чрез който България подаде ръка на музейното дело.”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спипаха таксиджия, „бръмчал“ нелегално

Published

on

Преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс е образувана срещу 54-годишен мъж от Плачковци, установен да осъществява нерегламентиран таксиметров превоз.

Случаят бил разкрит вчера, 13 август, около 09.40 часа по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с осъществяване на нерегламентиран таксиметров превоз на пътници, осъществена от служители на тревненската полиция и на РД „Автомобилна администрация“ – Плевен.

„Шано – таксиджията“ бил спрян от органите на реда на ул.“Асеневци“ в Трявна. При извършената от служителите на Закона проверка, било установено че водачът осъществявал нерегламентиран таксиметров превоз на трима пътници – две лица от Трявна и един жител на село Градец.

Във връзка със случая е образувана преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

16-годишен загина след инцидент с АТВ край Буря

Published

on

16-годишен момче загуби живота при нелеп инцидент с АТВ край севлиевското село Буря. Трагедията е станала вчера сутринта, 13 август, около 08.25 часа.

Тогава чрез спешния телефон 112 в дежурната част на севлиевската полиция постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали, в близост до село Буря.

По първоначални данни, на десен завой, водач на АТВ изгубил контрол над управляваното от него моторно превозно средство, напуснал пътното платно и пропадал в дере, протичащо в ляво по посоката му на движение.

В следствие на травмите, получени при инцидента, починал 16-годишен жител на село Грънчарово, община Дулово. С наранявания, без опасност за живота, е 16-годишен младеж от София.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. „в“ от Наказателния кодекс.

Разследването на механизма и причините за възникване на пътния инцидент се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„С усмивка на училище“

Published

on

„С усмивка на училище“. Това е мотото на кампанията на БЧК – Габрово и БМЧК – Габрово, която се провежда за шеста поредна година. Чрез нея отново ще се опита да бъдат сбъднати мечтите на много деца в неравностойно положение, като им бъдат осигурени нужните помагала и тетрадки, за да могат да се чувстват не по-различни от всички останали.

„В същото време вярваме, че акцията ни е начин самите ние да дадем пример на нашите деца, за това що е то съпричастност и отговорност. Да ги научим, че разделното събиране може да е приятно и да носи удовлетворение. Да! Разделно събиране… това е в основата на акцията ни.

Пунктът за вторични суровини в квартал Борово ни подкрепи в това начинание. Всеки, който иска да се включи и да помогне, може да го направи, като занесе на ул. „Никола Войновски“28 събраните отпадъци: хартия, списания, тетрадки, брошури и т.н – велпапе, кашони, кутии и всякакви картонени опаковки – полиетилен (найлон, стреч ), пластмасови бутилки, капачки, бидони и други.

Можете да сторите това всеки ден от понеделник до събота. Единственото, което се иска от вас е да отидете до пункта, да оставите събраните вторичните суровини и да кажете, че са в полза на акцията на БЧК.

Собственикът пое ангажимента да приема и записва предадените количества, и в края на акцията (10 септември), да обяви и заплати всичко събрано“, споделят от БЧК – Габрово.

В инициатива вече се включиха активно родители на деца от няколко детски градини в Габрово.

„Надяваме се искрено, че начинанието ни ще ви допадне и ще ни подкрепите!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица