Свържи се с нас

Новини

Най-силната популация на благороден елен в света се намира в СЦДП-Габрово

Заместник – министър Атанас Добрев: На територията на Северноцентралното държавно предприятие – Габрово се намира най-силната популация на благороден елен в света!

Published

on

снимка: СЦДП – Габрово

В по-широк мащаб протече тазгодишният, четвърти поред преглед на ловни трофеи от благороден елен, организиран от Северноцентралното държавно предприятие – Габрово. В рамките на изложението, чийто домакин отново бе ДЛС „Росица“, бяха показани трофеи, добити през ловен сезон Септември 2018, в териториите на 15 горски и ловни стопанства, прилежащи към четири държавни предприятия.

снимка: СЦДП – Габрово

Изложението откриха кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, зам.-министърът на МЗХГ Атанас Добрев, директорът на СЦДП-Габрово и домакин инж. Цветелин Миланов и доц. д-р Христо Михайлов, ръководител Катедра „Ловно стопанство“ в Лесотехническия университет.

Сред гостите бяха още директорът на Дирекция „Ловно стопанство“ в ИАГ Мирослав Джупаров, директорите на Североизточното държавно предприятие инж. Веселин Нинов, на РДГ – В. Търново инж. Николай Николов, на ловни и горски стопанства от няколко държавни предприятия.

Над 40 екземпляра бяха експонирани в местността Лъгът в рамките на трофейното изложение, което посетиха десетки граждани, горски и ловни деятели, сред които и ловци от Германия. Един от най-впечатляващите трофеи на изложението е добит от 14-годишен елен, в обхвата на ДЛС „Дунав“ – Русе.

снимка: СЦДП – Габрово

Основен принцип, от който се ръководят държавните стопанства е да се ловуват предимно престарели, безперспективни за популацията животни.

На изложението присъстваха и ловни водачи от стопанствата, като по време на огледите те обосноваваха причините да бъде разрешен за отстрел даденият екземпляр.

снимка: СЦДП – Габрово

По думите на доц. д-р Христо Михайлов от ЛТУ, освен всичко друго, ловният трофей е израз именно на професионализма и ловната култура на водача.

снимка: СЦДП – Габрово

При официалното откриване кметът на Севлиево и председател на ЛРС „Сокол“ д-р Иван Иванов поздрави организаторите, домакините и всички, които в ежедневната си работа влагат огромни средства, усилия и грижи, за да се чувства добре дивечът и да се развиват популациите.

снимка: СЦДП – Габрово

„Провеждането на такова събитие показва, че ловците вече оценяват практиката на ловните стопанства да се съблюдават строги подборни критерии за отстрел“, пък каза в своето приветствие си зам.-министър Атанас Добрев.

На свой ред той поздрави организаторите от СЦДП за полаганите усилия и всичко, което се прави за правилното стопанисване и развитие на дивечовите популации.

снимка: СЦДП – Габрово

„На територията на Северноцентралното държавно предприятие – Габрово се намира най-силната популация на благороден елен в света“, заяви зам.-министърът и припомни, че шест от десетте най-големи трофеи от този вид у нас, са добити именно тук.

„Сигурен съм, че отдавайки труда, знанията и опита си ще обогатите традициите в сферата на ловното стопанство и заедно ще постигнем още по-добри резултати“, каза още Атанас Добрев.

Благодарности към всички радетели на ловното дело поднесе домакинът инж. Цветелин Миланов.

снимка: СЦДП – Габрово

„Знаете, че това дело е един нелек процес по създаване, отглеждане и чак накрая ползване на трофеи. Точно в този период, между създаването на индивида и добиването на трофей, ние се стремим да упражняваме непрекъснат контрол. Именно с тази цел провеждаме тези ежегодни изложения – първо през месец април, на паднали рога, а след това, в края на октомври – и на добити трофеи. Много се радвам, че тук виждам заедно представители и на науката, и на практиката, най-добрите специалисти по ловно дело присъстват на това изложение, което е изключително радостно“, каза инж. Миланов.

снимка: СЦДП – Габрово

С ежегодното организиране на изложението, СЦДП цели да покаже състоянието на популацията на благородния елен, да повишава културата на отстрел, но също така да бъдат анализирани евентуалните грешки, така че повече да не се допускат. На територията на предприятието вече се прилагат финансови санкции на ловния водач, ако е разрешил отстрел на младо, перспективно животно.

снимка: СЦДП – Габрово

Началото на тези изложения бе поставено преди няколко години по инициатива на директора на ДЛС „Воден – Ири Хисар“ инж. Кирил Колев и на ДЛС „Росица“ инж. Иван Степанов.

снимка: СЦДП – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Таня Христова стана зам.-председател на Регионалния съвет за развитие

Published

on

На проведеното днес първо заседание на новия състав на Регионалния съвет за развитие в Северен централен район, бяха утвърдени правила за работа, беше избрано ръководство и представители на новия РСР в Комитетите за наблюдение по оперативните програми и в Тематичните работни групи за подготовката на новите програми за периода 2021 – 2027 г.

За заместник-председател на Регионалния съвет за развитие бе избран кметът на Габрово Таня Христова, информираха от местната общинска администрация. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов стана председател на Съвета.

През програмен период 2014-2020 година, НСОРБ, както и Регионалните съвети за развитие, участват със свои представители в общо 12 Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране.

Новите Регионални съвети актуализират и своите представители в структурите, свързани с подготовката и управлението на оперативните програми. В Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж“ мястото на резервен член от квотата на РСР на Северния централен район заема председателят на Общинския съвет – Силистра Мария Димитрова.

Като резервен член на КН на ОП „Околна среда“ влиза кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов, а в КН на ОП „Добро управление“ – кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу. За резервен член в Комитета по координация на прилагането на подхода ВОМР към МОСВ бе избран Неждет Ниази, кмет на община Главиница.

Регионалният съвет актуализира и своите представители в Тематичните работни групи (ТРГ) за изготвянето на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране. ТРГ провеждат заседания на два или три месеца, вземат и решения на писмени процедури.

Така председателят на ОС – Силистра Мария Димитрова бе определена за резервен член в ТРГ за ОП „Развитие на регионите“, Валентин Атанасов, кмет на община Сливо поле – за резервен член в ТРГ за ОП „Околна среда“. Като резервен член от квотата на РСР в ТРГ на ОП „Техническа помощ“ влиза кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Възмездие застигна безбожниците, откраднали даренията от Дряновския манастир

Published

on

Полицията установи извършителите, задигнали монети и банкноти от кутията за дарения, поставена в храма на Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“. За дръзкото престъпление ви информирахме в началото на седмицата.

Арестуваните са двама мъже, на 34 години от София и 51 години от Благоевград. Престъпната комбина задигнала общо сумата от 1 800 лева, намиращи се в дарителската кутия на дряновската света обител.

Кражбата била извършена на от 27 декември 2020 г. и на 4 януари. Извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми и са разпитани пред съдия на Районен съд Дряново.

Част от паричната сума е възстановена. Спрямо лицата е наложена полицейска мярка „задържане“ за срок да 24 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Над 400 шофьори с превишена скорост за по-малко от седмица в Габровско

Published

on

404 са шофьорите, установени да се движат с превишена скорост за по-малко от седмица.

Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово по отношение на резултатите от проведена специализирана полицейска операция, имаща за цел ограничаване предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия.

Имащата за цел осигуряване на безопасността на движението по пътищата и ограничаване на предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия полицейска операция бе проведена от 8 до 13 януари на територията на цялата страна, включително и Габровско.

Служители от сектор „Пътна полиция“ и Районните управления при ОДМВР-Габрово осъществяваха засилен контрол за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи.

За периода са били проверени общо 594 автомобили, а проверените лица са 719. Съставени са 38 акта и наложени 269 глоби с фиш. За периода са били установени двама водачи с концентрация на алкохол между 0,5 и 1,2 промила.

Установените случаи на управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила също са два. Установени са били и четирима водачи, управлявали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Служителите от Областната дирекция на МВР – Габрово работиха и за ограничаване на редица други предпоставки за пътни инциденти като отнемане на предимство, неправилно изпреварване, преминаване на забраняващ сигнал на светофара, неспазване на пътни знаци и маркировка, превишена скорост.

В хода на проверките за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски санкционираните лица са седем. Четирима са хванатите неправоспособни водачи, а осем са нарушенията, извършени от пешеходци. За преминаване на забраняващ сигнал на светофарни уредби е санкциониран един шофьор.

Нарушенията за неспазване на пътни знаци и маркировка са общо 62. Водачите, управлявали с превишена скорост са 404. От началото на годината до момента на територията на област Габрово не са регистрирани тежки пътнотранспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица