Новини|24.10.2018 10:29

Най-силната популация на благороден елен в света се намира в СЦДП-Габрово

снимка: СЦДП – Габрово

В по-широк мащаб протече тазгодишният, четвърти поред преглед на ловни трофеи от благороден елен, организиран от Северноцентралното държавно предприятие – Габрово. В рамките на изложението, чийто домакин отново бе ДЛС „Росица“, бяха показани трофеи, добити през ловен сезон Септември 2018, в териториите на 15 горски и ловни стопанства, прилежащи към четири държавни предприятия.

снимка: СЦДП – Габрово

Изложението откриха кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, зам.-министърът на МЗХГ Атанас Добрев, директорът на СЦДП-Габрово и домакин инж. Цветелин Миланов и доц. д-р Христо Михайлов, ръководител Катедра „Ловно стопанство“ в Лесотехническия университет.

Сред гостите бяха още директорът на Дирекция „Ловно стопанство“ в ИАГ Мирослав Джупаров, директорите на Североизточното държавно предприятие инж. Веселин Нинов, на РДГ – В. Търново инж. Николай Николов, на ловни и горски стопанства от няколко държавни предприятия.

Над 40 екземпляра бяха експонирани в местността Лъгът в рамките на трофейното изложение, което посетиха десетки граждани, горски и ловни деятели, сред които и ловци от Германия. Един от най-впечатляващите трофеи на изложението е добит от 14-годишен елен, в обхвата на ДЛС „Дунав“ – Русе.

снимка: СЦДП – Габрово

Основен принцип, от който се ръководят държавните стопанства е да се ловуват предимно престарели, безперспективни за популацията животни.

На изложението присъстваха и ловни водачи от стопанствата, като по време на огледите те обосноваваха причините да бъде разрешен за отстрел даденият екземпляр.

снимка: СЦДП – Габрово

По думите на доц. д-р Христо Михайлов от ЛТУ, освен всичко друго, ловният трофей е израз именно на професионализма и ловната култура на водача.

снимка: СЦДП – Габрово

При официалното откриване кметът на Севлиево и председател на ЛРС „Сокол“ д-р Иван Иванов поздрави организаторите, домакините и всички, които в ежедневната си работа влагат огромни средства, усилия и грижи, за да се чувства добре дивечът и да се развиват популациите.

снимка: СЦДП – Габрово

„Провеждането на такова събитие показва, че ловците вече оценяват практиката на ловните стопанства да се съблюдават строги подборни критерии за отстрел“, пък каза в своето приветствие си зам.-министър Атанас Добрев.

На свой ред той поздрави организаторите от СЦДП за полаганите усилия и всичко, което се прави за правилното стопанисване и развитие на дивечовите популации.

снимка: СЦДП – Габрово

„На територията на Северноцентралното държавно предприятие – Габрово се намира най-силната популация на благороден елен в света“, заяви зам.-министърът и припомни, че шест от десетте най-големи трофеи от този вид у нас, са добити именно тук.

„Сигурен съм, че отдавайки труда, знанията и опита си ще обогатите традициите в сферата на ловното стопанство и заедно ще постигнем още по-добри резултати“, каза още Атанас Добрев.

Благодарности към всички радетели на ловното дело поднесе домакинът инж. Цветелин Миланов.

снимка: СЦДП – Габрово

„Знаете, че това дело е един нелек процес по създаване, отглеждане и чак накрая ползване на трофеи. Точно в този период, между създаването на индивида и добиването на трофей, ние се стремим да упражняваме непрекъснат контрол. Именно с тази цел провеждаме тези ежегодни изложения – първо през месец април, на паднали рога, а след това, в края на октомври – и на добити трофеи. Много се радвам, че тук виждам заедно представители и на науката, и на практиката, най-добрите специалисти по ловно дело присъстват на това изложение, което е изключително радостно“, каза инж. Миланов.

снимка: СЦДП – Габрово

С ежегодното организиране на изложението, СЦДП цели да покаже състоянието на популацията на благородния елен, да повишава културата на отстрел, но също така да бъдат анализирани евентуалните грешки, така че повече да не се допускат. На територията на предприятието вече се прилагат финансови санкции на ловния водач, ако е разрешил отстрел на младо, перспективно животно.

снимка: СЦДП – Габрово

Началото на тези изложения бе поставено преди няколко години по инициатива на директора на ДЛС „Воден – Ири Хисар“ инж. Кирил Колев и на ДЛС „Росица“ инж. Иван Степанов.

снимка: СЦДП – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • Аку вий малку, дъ пуръчъм ощи мангали. Тес, дету ги дуведух май нямъ дъ ми стигнът зъ избурити. Ни знам що ни ви ъресвъ туй дет гу прая и ми дукладвъхъ, чи вечи никуй ни ще дъ глъсувъ зъ мени. Саму тез дет им плащъми и мангалити. Шъ тряа дъ пуръчъм ощи мангали.

Напиши коментар