Култура, Новини|23.10.2018 15:36

Тази вечер откриват изложбата „Цветове и приятели“

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Тази вечер, от 17.00 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“ можем да видим третата самостоятелна изложба на младия художник Димитър Касъров.

Отново ще се зарадваме на импулса на багрите му. Отново ще съпреживеем неговите искрени творения, извиращи дълбоко от гладната душа на творец, решил да сподели с публиката своите малки радости и куп асоциации.

Най-интересното е, че благодарение на топлите багри, използвани в картините му няма никаква меланхолия, напротив − творбите му, всяка за себе си, разказват някаква история − тайнствена, избухваща от колорит или камерно стоплена от него.

Темите, които представя в това самостоятелно шоу са няколко: залези, превърнали се в класика за неговото творчество, както и романтичните сцени, случващи се на този фон. Добавяме и цветята, и новата му серия от птици, напомнящи на изрисувана стена в стара градска къща.

Градските пейзажи са ни познати, но тук вече виждаме техния обобщен изглед и стремеж към абстрактното изобразяване на формите и детайлите. Какво ли ще ни поднесе следващият път при такова разнообразие в изображенията? Интересно, коя муза ще задържи до себе си авторът, за да тръгне в конкретиката на определен свой, авторски стил. Ще почакаме, ще видим.

Но когато гледаме творбите му, можем да усетим, че той, работейки, се е радвал на момента, изпълнен с енергия и хармония. Завидно за нашата художническа каста, той просто разтваря своите мисли в бои и леко наивистични форми, както и в романтични движения. Какво по-точно за бялата завист у меланхолиците? Картините му са изпълнени с живот и еклектика, дължаща се на желанието му да покаже в една картина толкова много или по малко от всички свои емоции. Но отново едно е сигурно − сезонът на Димитър е топъл, тайнствен и леко интровертен.

Моментът на любуване, който в източните философии е задължителен, присъства във всяко негово платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар