Култура, Новини|16.10.2018 12:48

Ангелогласни изпълнители и прекрасни музиканти белязаха Празникa на духовната музика

снимка: Община Габрово

Ангелогласни изпълнители и прекрасни музиканти подариха незабравими мигове на габровската публика в двете концертни вечери на XVI празник на духовната музика в Габрово. По традиция, в двата концерта под надслов „Източно-православни песнопения” и „Тебе поем, Господи”, състави, които целогодишно се подготвят за това участие, поднесоха прекрасно изкуство.

снимка: Община Габрово

Фестивалът откриха Великотърновският митрополит Григорий и зам.-кметът на Габрово Нела Рачевиц. В обръщението си към публиката тя пожела да бъдат незабравими емоциите от съприкосновението с хилядолетната християнска култура, информираха от нейната администрация.

снимка: Община Габрово

В Габрово за шестнадесети път държавна, местна, религиозна власт и неправителствена организация в лицето на Министерството на културата, Община Габрово, Архиерейско наместничество и НЧ „Габрово 2002” си подават ръце, за да осъществят основното събитие на Духовния празник на Габрово – 14 октомври – Денят на Света Петка Българска, а именно празника на духовната музика.

снимка: Община Габрово

Тази година в събитието взеха участие прекрасни български хорове от София и Габрово, а чуждестранното участие от Румъния, в лицето Даниел Балаш – „Славеят на църковните песнопения“, развълнува габровската публика.

снимка: Община Габрово

На 14 октомври, Петковден, Празникът на духовната музика беше закрит от класния хор на Българската академия на науките и сопраното Теодора Петрова, съвместно с Габровския камерен оркестър.

снимка: Община Габрово

Празникът на духовната музика в Габрово дава възможност за опознаване не само на православната музика, но и на музикалната култура на другите вероизповедания – един форум на толерантност, отвореност, на взаимно опознаване и духовно обогатяване.

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

 • И аз знам да квича като ангелче. Кви-кви-кви, фо-стаф-каааааааа. Ама не знам защо вече не ме оценяват и чичко Шорош спря да ми дава цьентове. Даже от босфорТВ и НоваТъповизия не идват вече да снимат как се въргалям като магаре по жълтите павета.

 • А през 1961 г. пропадналиянсъвецки съюз изспраща първия човек в космоса. След като три години по- раноа, ужас на САЩ е изстреляла първия изкуствен спътник на Земята.

  По това време в САЩ още се чудят дали негрите са хора или животни, и обсъждат дали да ги признаят за граждани на САЩ или да ги изтребят като вреден дивеч за да не им пречат.

 • Петро Порошенко заплаши Русия с украинската авиация

  16 Октомври 2018 | 13:40

  Русия ще плати скъпо в случай, че нанесе удари по Украйна, заяви президентът на страната Петро Прaсенко на ученията „Чисто небе 2018“, както свидетелства запис, публикуван във „Фейсбук“ акаунта на държавния глава.

  Украински изтребител се разби при съвместно учение с ВВС на САЩ

  16 Октомври 2018 | 19:20

  Изтребител „Су-27“ на украинските ВВС се е разбил днес при учебен полет, а двамата души от екипажа са загинали, съобщи украинският генерален щаб.
  Инцидентът е станал около 17 ч. местно време. Самолетът е паднал между градовете Бердичив и Хмилники, във Виницка област.

  Важното е че злодея Путев е заплашен и трепери от смях в Кремль, и не смее да нападне братската американска колония уСраина.

Напиши коментар