Свържи се с нас

Новини

„Поход на свободата”

„Поход на свободата” – отбелязване на Европейския ден за борба с трафика на хора

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

Тази година датата на „Поход на свободата” е 20 октомври, събота, с начален час 11:00. В Габрово започва от Спортната зала, а крайна точка е сградата на Общината.

Български младежки Червен кръст – Габрово отправи призив към всички жители, които искат да покажат своята съпричасност към жертвите на трафик на хора, да се включат в инициативата. За първите 70 души, които се регистрират пред Спортната зала в събота, 20 октомври от 10:30 часа, ще има тениски с логото на кампанията.

„Поход на свободата” е световна улична кампания, автор на която е фондация А21 – глобална неправителствена организация, която се бори срещу трафика на хора. Вече 5 години поред кампанията се провежда във всеки един континент в над 50 държави. Тази година в България Поход ще се проведе в близо 20 града, сред които и Габрово. Реализирането на Поход само по себе си е проста задача – събират се хора в точка А и заедно, в редица един зад друг, безмълвно тръгват, за да стигнат до точка Б, като са облечени в еднакви тениски.

На 18 октомври отбелязваме Европейският ден за борба с трафика на хора. Тази година, Български младежки Червен кръст – Габрово за първи път ще бъде домакин на кампания „Поход на свободата”.

Това е глобално информационно събитие, целящо да привлече вниманието на медии и общество върху един бързорастящ проблем у нас и по света – трафик на хора. Най-просто казано това означава свободата на един човек да бъде отнета и след това този човек да бъде експолатиран за секс, труд или други дейности против волята си.

България е на второ място в ЕС, след Румъния, по брой жертви на глава от населението и всяка година хиляди българи стават част от трафик от страната в чужбина с цел трудова и сексуална експолатация. Всяка година хиляди млади хора заминават в чужбина в търсене на работа, но попадат в клопките на трафиканти, които целят да се възползват от тях. Всяка година отчаяни и бедни млади майки продават своите новородени бебета в чужбина, за да изкарат някой лев. Хиляди са нерегистрираните случаи на трафик и може би само малък процент от тези съвременни роби някога ще бъде спасен.

Чрез провеждането на „Поход на свободата”, БМЧК – Габрово ще подкрепи борбата с трафика на хора в България и по целия свят.

Новини

Ученици от НАГ посетиха Окръжния съд в Габрово и присъстваха на дело

Published

on

По инициатива на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/, ученици от 12 в клас на Национална Априловска гимназия с лектор по право Кристиян Любенов, посетиха Окръжен съд – Габрово и присъстваха на гражданско дело.

Преди делото, Стела Цонева – експерт „Връзки с обществеността”, обясни реда за провеждане на съдебните заседания, ролята и мястото на участниците в процеса, как се образува едно дело и през какви етапи преминава неговото разглеждане.

В хода на лекцията младежите се запознаха с разликите между наказателни и граждански дела, със структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт. Те научиха също как се осъществява правораздаването у нас, как работят районен, окръжен, апелативен, административен и върховен съд, a съдия Велемира Димитрова поясни как съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите и държавата, отговори на многобройните въпроси на учениците и разговаря с тях за предизвикателствата на съдийската професия.

Посещението в Окръжен съд – Габрово бе част от образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Зареди още

Любопитно

Делфинариумът във Варна прави безплатни представления за децата през ваканцията

Published

on

„Делфинариум Варна“ организира безплатни представления за децата – „Ваканция с делфините“. Те ще се състоят в периода 30 – 31 март, от 12.00 и от 15.00 часа, когато започва априлската ваканция.

Това са два дни с по две представления, които ще бъдат обогатени с анимационна програма на Бате Сашо Капитана с много игри и награди за публиката. Децата ще влизат безплатно, а цената на билет за възрастни е 15 лв. на човек.

Заповядайте да участвате в шоутата. Ще се пее, танцува, играе волейбол и футбол, и ще се въртият обръчи заедно с делфините. Можете да закупите своя онлайн билет тук: https://dolphinariumvarna.bg или на касата в деня на представлението.

Зареди още

Новини

Световно злато за Александър Савеков и Преслава Драганова

Published

on

Двамата възпитаници на габровския клуб по спортни танци „Ритмика“ и техните горди треньори – семейство Жекови, станаха първите българи световни шампиони по учебна програма в стандартните танци, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Титла беше спечелена на шампионата проведен в град Пиеве Ди Ченто, Болония, Италия. Александър е на 15 години, а Преслава е на 14. Танцуват от 6-годишни, а заедно като танцова двойка са от 2016-та, вече 8 години. През този период имат зад гърба си редица постижения и над 100 състезания в България и чужбина.

Първият им медал като двойка е от 2017-та, когато Александър е на 9 години, а Преслава на 8. Те са десетобойци и това е най- трудният избор в този спорт, но се справят чудесно.

Състезават се в два стила: Латиноамерикански танци – самба, ча-ча-ча, румба, пасо добле и джайв; Стандартни танци- английски валс, танго, виенски валс , слоу фокстрот и куик степ.

Имат множество завоювани отличия за града и страната ни, в т.ч. и в накой от най-големите и престижни състезания в Италия, Румъния, Гърция.

На Световното първенство в Шладминг (Австрия) през миналата година отбелязаха исторически успех за страната ни, като заеха престижното шесто място в категорията до 16 години. От тази година Александър Преслава Драганова са част от националния отбор по спортни танци на България.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица