Новини, Общество|16.10.2018 12:15

„Поход на свободата”

снимка: БЧК – Габрово

Тази година датата на „Поход на свободата” е 20 октомври, събота, с начален час 11:00. В Габрово започва от Спортната зала, а крайна точка е сградата на Общината.

Български младежки Червен кръст – Габрово отправи призив към всички жители, които искат да покажат своята съпричасност към жертвите на трафик на хора, да се включат в инициативата. За първите 70 души, които се регистрират пред Спортната зала в събота, 20 октомври от 10:30 часа, ще има тениски с логото на кампанията.

„Поход на свободата” е световна улична кампания, автор на която е фондация А21 – глобална неправителствена организация, която се бори срещу трафика на хора. Вече 5 години поред кампанията се провежда във всеки един континент в над 50 държави. Тази година в България Поход ще се проведе в близо 20 града, сред които и Габрово. Реализирането на Поход само по себе си е проста задача – събират се хора в точка А и заедно, в редица един зад друг, безмълвно тръгват, за да стигнат до точка Б, като са облечени в еднакви тениски.

На 18 октомври отбелязваме Европейският ден за борба с трафика на хора. Тази година, Български младежки Червен кръст – Габрово за първи път ще бъде домакин на кампания „Поход на свободата”.

Това е глобално информационно събитие, целящо да привлече вниманието на медии и общество върху един бързорастящ проблем у нас и по света – трафик на хора. Най-просто казано това означава свободата на един човек да бъде отнета и след това този човек да бъде експолатиран за секс, труд или други дейности против волята си.

България е на второ място в ЕС, след Румъния, по брой жертви на глава от населението и всяка година хиляди българи стават част от трафик от страната в чужбина с цел трудова и сексуална експолатация. Всяка година хиляди млади хора заминават в чужбина в търсене на работа, но попадат в клопките на трафиканти, които целят да се възползват от тях. Всяка година отчаяни и бедни млади майки продават своите новородени бебета в чужбина, за да изкарат някой лев. Хиляди са нерегистрираните случаи на трафик и може би само малък процент от тези съвременни роби някога ще бъде спасен.

Чрез провеждането на „Поход на свободата”, БМЧК – Габрово ще подкрепи борбата с трафика на хора в България и по целия свят.

Напиши коментар