Свържи се с нас

Новини

„Поход на свободата”

„Поход на свободата” – отбелязване на Европейския ден за борба с трафика на хора

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

Тази година датата на „Поход на свободата” е 20 октомври, събота, с начален час 11:00. В Габрово започва от Спортната зала, а крайна точка е сградата на Общината.

Български младежки Червен кръст – Габрово отправи призив към всички жители, които искат да покажат своята съпричасност към жертвите на трафик на хора, да се включат в инициативата. За първите 70 души, които се регистрират пред Спортната зала в събота, 20 октомври от 10:30 часа, ще има тениски с логото на кампанията.

„Поход на свободата” е световна улична кампания, автор на която е фондация А21 – глобална неправителствена организация, която се бори срещу трафика на хора. Вече 5 години поред кампанията се провежда във всеки един континент в над 50 държави. Тази година в България Поход ще се проведе в близо 20 града, сред които и Габрово. Реализирането на Поход само по себе си е проста задача – събират се хора в точка А и заедно, в редица един зад друг, безмълвно тръгват, за да стигнат до точка Б, като са облечени в еднакви тениски.

На 18 октомври отбелязваме Европейският ден за борба с трафика на хора. Тази година, Български младежки Червен кръст – Габрово за първи път ще бъде домакин на кампания „Поход на свободата”.

Това е глобално информационно събитие, целящо да привлече вниманието на медии и общество върху един бързорастящ проблем у нас и по света – трафик на хора. Най-просто казано това означава свободата на един човек да бъде отнета и след това този човек да бъде експолатиран за секс, труд или други дейности против волята си.

България е на второ място в ЕС, след Румъния, по брой жертви на глава от населението и всяка година хиляди българи стават част от трафик от страната в чужбина с цел трудова и сексуална експолатация. Всяка година хиляди млади хора заминават в чужбина в търсене на работа, но попадат в клопките на трафиканти, които целят да се възползват от тях. Всяка година отчаяни и бедни млади майки продават своите новородени бебета в чужбина, за да изкарат някой лев. Хиляди са нерегистрираните случаи на трафик и може би само малък процент от тези съвременни роби някога ще бъде спасен.

Чрез провеждането на „Поход на свободата”, БМЧК – Габрово ще подкрепи борбата с трафика на хора в България и по целия свят.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Удължават действието на административните актове

Удължава се действието на административните актове, изтичащо по време на извънредното положение.

Published

on

Община Габрово уведомява всички граждани, че съгласно чл.4, т.2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., ce удължaвa дeйcтвиeтo нa aдминиcтрaтивнитe aктoвe, изтичaщo пo врeмe нa извънрeднoтo пoлoжeниe c 1 мeceц, считано oт oтмянaта нa извънрeднoтo пoлoжeниe.

Тази разпоредба важи и за предоставянето на административни услуги по смисъла на §1, т.1, 2 и 3 от Закона за администрацията, включително и решенията по Закона за достъп до обществена информация.

Община Габрово предоставя административни услуги своевременно, но е възможно забавяне поради необходимостта от спазване на предписаните противоепидемиологични мерки, във връзка с обявеното извънредно положение.

Припомняме, че заявления за услуги, жалби и сигнали могат да се подават по електронна поща на gabrovo@gabrovo.bg, mdt@gabrovo.bg или на телефони 066/818 400 и 066/ 804 775.

От администрацията на кмета апелират заявяване, заплащане и получаване на административна услуга да се осъществява чрез електронните услуги, в частта Местни данъци и такси и ГРАО, обявени на официалната страница на Община Габрово.

Задълженията към Местни данъци и такси могат да се заплатят по електронен път оттук, а останалите услуги могат да бъдат заявени, заплатени и получени чрез лицензирани пощенски оператори. Повече информация можете да намерите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Задържаха под стража рецидивист след кражба

Published

on

Съдът уважи искане на Районната прокуратура в Габрово, като взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на рецидивист за извършена кражба от частен имот. Делото се гледа чрез видеовръзка по скайп, между съдебната зала и задържаното лице и адвоката му в помещение на ареста.

Прокуратурата е привлякла С.Е. в качеството на обвиняем по досъдебно производство за това, че в периода от 18 до 20 март, от имот в габровското село Малини, при условията на опасен рецидив, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, чрез използване на техническо средство. Крадецът отнел чужди движими вещи – 180 метра ел. проводници и един меден котел, без съгласието на собственика с намерение противозаконно да ги присвои.

Съдът прие доводите на прокуратура, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че С. Е. е извършил престъплението, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Съществува реална опасност лицето да се укрие и да извърши ново престъпление, поради което взе мярка за неотклонение задържане под стража. Определението на съда подлежи на обжалване пред ОС – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова промяна в курсовете на обществения транспорт

Published

on

От днес, 27 март, във връзка с обявеното извънредно положение, Общински пътнически транспорт добавя нови 12 курса по вътрешноградска линия №34, обслужваща направлението Шиваров мост – Техномат.

Поради намален пътникопоток се редуцират с 6 курса следните направления:
Линия №8, отпадат два курса в работни дни, в часовете 9:45 и 13:05;
Линия №13, отпадат два курса в почивните дни, в часовете 5:05 и 6:30;
Линия №31, отпадат два курса, в часовете 5:25 /събота и неделя/ и 17:25 /само в неделя/.

Междуселищните курсове, както и тези до Велико Търново в почивните дни, изцяло се спират, а за Севлиево в събота и неделя се редуцират.

С новото разписание може да се запознаете оттук.

Общински пътнически транспорт ежедневно анализира движението и пътникопотока по линиите, които обслужва и при промяна в ситуацията има готовност да реагира адекватно и да възстанови курсове, ако това се налага.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица