Свържи се с нас

Новини

„Поход на свободата”

„Поход на свободата” – отбелязване на Европейския ден за борба с трафика на хора

снимка: БЧК – Габрово

Тази година датата на „Поход на свободата” е 20 октомври, събота, с начален час 11:00. В Габрово започва от Спортната зала, а крайна точка е сградата на Общината.

Български младежки Червен кръст – Габрово отправи призив към всички жители, които искат да покажат своята съпричасност към жертвите на трафик на хора, да се включат в инициативата. За първите 70 души, които се регистрират пред Спортната зала в събота, 20 октомври от 10:30 часа, ще има тениски с логото на кампанията.

„Поход на свободата” е световна улична кампания, автор на която е фондация А21 – глобална неправителствена организация, която се бори срещу трафика на хора. Вече 5 години поред кампанията се провежда във всеки един континент в над 50 държави. Тази година в България Поход ще се проведе в близо 20 града, сред които и Габрово. Реализирането на Поход само по себе си е проста задача – събират се хора в точка А и заедно, в редица един зад друг, безмълвно тръгват, за да стигнат до точка Б, като са облечени в еднакви тениски.

На 18 октомври отбелязваме Европейският ден за борба с трафика на хора. Тази година, Български младежки Червен кръст – Габрово за първи път ще бъде домакин на кампания „Поход на свободата”.

Това е глобално информационно събитие, целящо да привлече вниманието на медии и общество върху един бързорастящ проблем у нас и по света – трафик на хора. Най-просто казано това означава свободата на един човек да бъде отнета и след това този човек да бъде експолатиран за секс, труд или други дейности против волята си.

България е на второ място в ЕС, след Румъния, по брой жертви на глава от населението и всяка година хиляди българи стават част от трафик от страната в чужбина с цел трудова и сексуална експолатация. Всяка година хиляди млади хора заминават в чужбина в търсене на работа, но попадат в клопките на трафиканти, които целят да се възползват от тях. Всяка година отчаяни и бедни млади майки продават своите новородени бебета в чужбина, за да изкарат някой лев. Хиляди са нерегистрираните случаи на трафик и може би само малък процент от тези съвременни роби някога ще бъде спасен.

Чрез провеждането на „Поход на свободата”, БМЧК – Габрово ще подкрепи борбата с трафика на хора в България и по целия свят.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

В Габрово може да закупите живо коледно дръвче по Кампания „Посади надежда“

Всеки гражданин, който пожелае да се включи в благотворителна кампания за закупуване на живи елхи, под надслов „Посади надежда“ на Министерство на земеделието, храните и горите ще има възможност да го направи на 38 места в страната, сред които и в Габрово.

снимка: МЗХ

Кампанията се провежда за трети път, като тази година тя ще се реализира в партньорство с Фондация „Искам бебе“ и има за цел да се подпомогнат двойки с репродуктивни проблеми.

Продажбата на живи елхички ще продължи от 9 декември до навечерието на Коледните празници – 23 декември.

снимка: МЗХ

В Габрово живи коледни дръвчета ще се продават всеки делничен ден от 09.00 до 18.00 часа в двора на Държавното горско стопанство, ул. „Минзухар“ 1, които предоставят обикновен смърч.

По пет лева от продажбата на всяка елхичка ще бъде дарена за каузата. В рамките на кампанията Държавните горски предприятия ще предоставят над 10 000 елхички.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината в Дряново си върна обратно ПТГ „Димитър Крусев“

Община Дряново си върна владението обратно върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“, предоставен на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и г-н Николай Зайцев за несъстоялия се Колеж по биоземеделие. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Вчера, 9 декември, комисия, назначена от кмета на Дряново Трифон Панчев и председателствана от неговия заместник Ангел Ангелов, придружавана от униформени служители за оказване на съдействие при изпълнение на заповедта и опазване на обществения ред са иззели имота.

снимка: Община Дряново

В имота попадат учебна работилница, складови помещения, гаражи, фоайе с топла връзка, учебна сграда с общежитие и 2 трафопоста.

Професионалната техническа гимназия „Димитър Крусев „е открита през юли 1959 година като промишлено училище по металообработване. След това става ПТУ по железопътен транспорт, а по-късно, по машиностроене и вагоностроене, техникум по транспорт и машиностроене и професионална техническа гимназия.

снимка: Община Дряново

От учебната 2014-2015 г. гимназията се влива в Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“, а сградата бе отдадена на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“, където трябваше да се развива модерният колеж по биодинамично земеделие и да превърне Дряново в студентски град.

Три месеца, след откриването на Висшия колеж по биодинамика в Дряново през март тази година общински съветници поискаха разтрогване на договора, поради неплащане на наем и такса смет.

снимка: Община Дряново

Поне две години преди това колежът беше обявил прием на студенти, които щяха да получават дипломи от неправителствена организация в сферата на образованието, регистрирана в Англия.

В края на 2017-та година тогавашната кметска администрация на бившия кмет Мирослав Семов съобщи, че е постигнала споразумение за започване на процедура по акредитация на Дряновския колеж като Образователен център на Кросфийлд институт.

снимка: Община Дряново

Община Дряново е дала със срок десет години на Сдружението общинския имот през декември 2016 г. за целите на колежа, който така и не бе акредитиран. Първите две от тях са били гратисен период, но наемателите трябвало да правят подобрения в сградата за над 5 000 лева месечно с ДДС, за сметка на наема.

С кметска заповед Трифон Панчев, Община Дряново си върна владението върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ от Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и Николай Зайцев, на който бе отдадена с договор.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нова порция от филмирани габровски шеги

На 12 декември, четвъртък, от 17.30 часа в Музея на хумора и сатирата ще се състои премиерата на „Зодия Габровец“ – нова порция от филмирани габровски шеги, компилация от по-непопулярни и съвременни анекдоти, описващи габровеца и неговата самоирония и днес.

Пестеливостта има място и в нашето съвремие и габровци го доказват. Публиката ще види 5 клипа, в които са представени 67 анекдота. В тях участват актьори от ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

снимка: Община Габрово

Реализацията на клиповете е на екипа на Box Vision и се осъществява с подкрепата на Програма Култура на Община Габрово и в партньорство с Музея на хумора и сатирата.

„Зодия Габровец“ е продължение на проекта „Габровските шеги – нов живот“, в резултат на който в края на миналата година бяха пресъздадени 47 от класическите габровски анекдоти, които след премиерата бяха публикувани в интернет.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица