Новини|12.10.2018 17:42

НМО показва връзката история – съвремие чрез иновативни методи

снимка: НМО – Габрово

С нова мултифункционална зала Националният музей на образованието – Габрово стартира проекта Дни на отворени врати „Старото школо разказва“.

Новото оборудване позволява да се организират различни работни модули в зависимост от възрастта, големината на групите и целите на посещение.

снимка: НМО – Габрово

Интерактивният дисплей и образователният презентационен софтуер mozaBook разширява и обогатява традиционния музеен инструментариум за представяне на съхраненото богатство по забавен и атрактивен начин, помага за повишаване интереса на децата, както към придобиване на знания, така и към самия музей.

снимка: НМО – Габрово

Проектът Дни на отворени врати „Старото школо разказва“ е във връзка с модул „Музеите като образователна среда” от Националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда”.

снимка: НМО – Габрово

Целите на проекта, чието начало беше дадено на 12 октомври, формулира директорът на НМО Мая Карагьозова: „Чрез Дните на отворени врати се стремим да представим съхраненото богатство, свързано с образователните ни традиции, по атрактивен и близък до новото поколение начин. Музеят съдейства за развитие на образованието и осигуряване на условия за личностното израстване на децата съобразно техните интереси и умения. Винаги сме се водили от амбицията да бъдем един променящ се музей в бързо променящ се свят, да изграждаме нови духовни пространства за по-трайна връзка между поколенията. Когато коментирахме идеята за разработване на интерактивни уроци, представителят на „Кейсием“ ЕООД – фирма, която предлага комплексни решения за модерно образование, сподели, че НМО е единственият музей с mozaBook, засега. Постепенно към тази платформа ще бъдат включени и образователните ресурси на НМО, за да бъдат достъпни за всички училища в страната.“

снимка: НМО – Габрово

Повече от 200 деца от цялата страна и техните преподаватели се включиха в представянето на Националния музей на образованието като образователна среда. През целия ден в постоянната експозиция, петте музейни възстановки, мултифункционалната зала и залата за временни изложби бяха демонстнирани възможностите за провеждане на уроци по учебното съдържание; маршрути според възрастта на посетителите „Пътеки на знанието”; образователни филми и мултимедийни помагала.

снимка: НМО – Габрово

За децата от основно училище „Ран Босилек“, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ ПГТ „Пенчо Семов“, ботевградското „Никола Й. Вапцаров“ беше изключително удоволствие да създават и решават ефектни задачи, свързани с тематиката на музея, използвайки широкия набор от инструменти в mozaBook.

снимка: НМО – Габрово

За правилните отговори и бързо подредените пъзели имаше специални награди.
На всички посетители в Деня на отворени врати музеят подари печатни издания, информационно-рекламни материали и флаери, а на учителите – мултимедийни помагала.

снимка: НМО – Габрово

снимка: НМО – Габрово

снимка: НМО – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

 • Берлин, 13 октября. Премьер-министр немецкой земли Мекленбург-Передняя Померания Мануэла Швезиг назвала строительство «Северного потока — 2» правильным решением для Германии. Такое мнение политик приводит в статье для журнала Wirtschaftswoche.
  Швезиг раскритиковала противников проекта и подчеркнула, что некоторые из них преследуют «собственные экономические интересы». Утверждения о том, что Германия из-за газопровода попадет в полную зависимость от России, она назвала «чушью». По словам политика, у двух стран есть общие интересы, чтобы «вернуться к тесному партнерству».
  Читайте нас в Viber
  «Обе стороны заинтересованы в надежных поставках. А Германия и дальше будет получать большую часть требуемой энергии из других источников. Страна должна сама решить, где и каким путем она берет необходимые энергоносители», — подчеркнула Швезиг.

 • Аха! Затова вчера следобяд, официалните лица и гъзове дошли на мероприятието, бяха обърнали двора на априловската пред новото крило на безплатен паркинг за служебните им лайновози.
  Добре поне че си бяха докарали 2 автобуса с ученици на екскурзия, иначе щяха да отбележат тържествено деня на празните столове…

 • Хората много ни обичат, затова, докато засаждахме лалетата, се бяха събрали 30000 граждани с бикети гербери и бонбони Рошен да ни приветстват!!!

Напиши коментар