Култура, Новини|11.10.2018 9:12

РИМ – Габрово поздрави служителите на Архива за Празника

снимка: РИМ – Габрово

Регионален исторически музей – Габрово поздрави служителите в системата на Държавна агенция „Архиви“ по повод професионалния им празник, 10 октомври. Началникът на габровските архивисти Стефка Василева получи цветя от Кристина Стоянова, която ги поднесе от името на Музея.

Създаването на архива е свързано с Указ № 515 на Президиума на Народното събрание от 10.10.1951 г. за създаване на Държавен архивен фонд, с който архивното дело в България се институционализира и централизира.

Държавен архив – Габрово е отдел в дирекция „Регионален държавен архив“ – Велико Търново. Архивът е създаден през 1959 г. в резултат от административно-териториалната реформа като отдел на Окръжно управление на МВР – Габрово.

Основната задача ДА – Габрово е подбора, комплектуването, регистрирането, обработването, съхраняването и предоставянето за използване на определените за постоянно запазване документи в Габровска област.

Към архива функционират читалня и библиотека, в която са заведени 1668 тома специализирана литература по история, архивистика и други области на науката, речници, енциклопедии, справочници, пътеводители, каталози, документални сборници, периодични издания.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • А в РИМ е Ватикана. Там нашият тартор башбакан Баш-насран Борисоглу ходи три пъти да го гали по тиквата ватиканския поп. Даже веднъж и мен щяха да ме водят, да ме погали попа по козината, ама не ме заведоха, защото се оказа че вътре в сградaта където е попа гали тиквите не пускали мастии.

Напиши коментар