Габровци искат заплата минимум от 1 500 лева, сочи анкета

снимка: РС на КНСБ – Габрово

На 5 октомври, петък, в централната градска част на Габрово Регионалният съвет на КНСБ – Габрово и Комисията за защита от дискриминация проведоха информационна кампания, по повод 7-ми октомври – Световният ден за достоен труд.

По време на събитието всеки посетител имаше възможност да зададе своите въпроси на експертите на КНСБ и КЗД, и да получи безплатна консултация, във връзка със своите трудови, осигурителни и синдикални права, както и по защитата от дискриминация на работното място.

Освен, че се предоставиха информационни материали беше проведена и анкета „Достоен труд”. Целта беше проучване нагласите на хората, относно справедливостта на техните трудови възнаграждения и дискриминацията на работното място.

снимка: РС на КНСБ – Габрово

Резултатите от анкетата сочат, че 76 % от всички взели участие смятат, че работодателят им не оценява достойно техния труд. Заплатата, която трябва да се получава, според работещите е средно 1495 лева.

Мъжете посочват по-висок размер на справедлива заплата – средно 1927 лева, а жените по-нисък – 1167 лева, информират още от Регионалния съвет на КНСБ в Габрово.

Лицата под 50 години имат по-високи очаквания за възнаграждението за своя труд, като смятат че трябва да получават средно 1674 лева. Възрастните работници над 50 години самооценяват труда си средно на 1143 лева.

снимка: РС на КНСБ – Габрово

Относно дискриминацията на работното място, 29 % от анкетираните или близо 1/3 посочват, че са били обект на дискриминация на работното място. От тях 47 % са мъжете и 53 % са жените. 40 % от дискриминираните са на възраст под 50 години, а тези над 50 години са 60 %.

Инициативата на регионалната структура на КНСБ е част от националната и световната кампания на синдикалната общност, която тази година отбелязва Световния ден за достоен труд под мотото „Промени правилата”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

  • Защото съм Шорошка мастия, си заработвам от Отровено общество достатъчно. А другите трябва да тънат в мизерия за да нямат време да мислят, а само да се радват на подхвърлени трохички.

  • Е, те може и да искат ама жулят на 3 смени за 650 лева + ваучери за кауфландат…

    Протест трябва и гражданско неподчинение, само така ще се реши проблема!

  • Тая дето се е навела на третата снимка не бачкаше ли в КАТ? От кога пък е в КНСБ? Как сме я дармосвали с колегите! Спомени спомени.

Напиши коментар