Свържи се с нас

Крими

244 дела през миналата година са завършили с ефективно осъждане

Published

on

Снимката е илюстративна

През 2017 г. в област Габрово са приключили делата за 706 извършени престъпления. Делата за 244 от тях са завършили с ефективно осъждане, за 291 – с условно осъждане, за 22 – с оправдаване, за 2 – с прекратяване, а за 147 – с освобождаване от наказание.

С осъдителни присъди (ефективни и условни) са приключили делата за 535 извършени престъпления, което е с 11.0% повече в сравнение с 2016 година. През 2017 г. обвиняеми са били 674 лица.

Броят на осъдените лица, с влезли в сила присъди в област Габрово през 2017 г. е 509, като в сравнение с 2016 г. се увеличава с 5.8%. Осъдените непълнолетни лица (14 – 17 години) са 27, или 5.3% от всички осъдени.

През 2017 г. най-голям е броят и съответно относителният дял на общоопасните престъпления – 298 или 55.7% от общия брой на наказаните престъпления в областта. Осъдените за извършването на този вид престъпления са 262, или 51.5% от общия брой на осъдените лица. В сравнение с предходната година през 2016 г. се наблюдава увеличение както на броя на престъпленията, така и на осъдените лица за извършени общоопасни престъпления – съответно с 22.6% и 11.0%.

В структурата на общоопасните престъпления най-голям е броят на престъпленията по транспорта и съобщенията – 247 или 82,9% от общия брой на общоопасните престъпления. За извършването на този вид престъпления са осъдени 218 лица, или 83.2% от осъдените за извършени общоопасни престъпления.

Престъпленията, свързани с наркотици, завършили с осъждане през 2017 г. в област Габрово са 39, а наказаните за тях лица са 31.

Престъпления против собствеността На второ място в структурата на престъпленията, завършили с осъждане през 2017 г., са тези против собствеността. С осъдителна присъда са приключили делата за 114 извършени престъпления (21.3% от всички престъпления, завършили с осъждане). В сравнение с 2016 г. се отбелязва намаление с 20.3%. Осъдени са 126 лица, или 24.8% от общия брой на осъдените през 2017 година.

През 2017 г. са наказани 27 престъпления против личността (5.0% от всички престъпления, завършили с осъждане). За извършването им са осъдени 25 лица, или 4.9% от общия брой на лицата с влезли в сила присъди през годината.

Разпределението на осъдените през 2017 г. лица по пол и възраст е следното: Броят на осъдените мъже е 480, или 94.3% от общия брой на осъдените лица. С най-висок брой и относителен дял са мъжете с влязла в сила присъда във възрастовата група 30 – 39 години – 27.7% от общия брой на осъдените мъже. Осъдените жени са 29, като най-голям е делът им във възрастовата група 30 – 39 години – 31.0% от общия брой на осъдените жени.

В структурата на осъдените лица по наложени наказания най-голям е относителният дял на лишените от свобода. През 2017 г. те са 401, или 78.8% от общия брой на осъдените лица. Най-висок е относителният дял на лишените от свобода за срок до 6 месеца (47.1%) и от 6 месеца до 1 година – 35.4% от общия брой на осъдените на лишаване от свобода.

 

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Спипаха още един беглец от домашна карантина

Published

on

Досъдебно производство е образувано срещу 22-годишен жител на севлиевското село Шумата, който е бил поставен под домашна карантина с предписание на Регионална здравна инспекция – Видин.

Вчера, 2 април, сутринта около 07.50 часа полицейски служители извършили проверка на адреса, на който младият мъж посочил, че ще пребивава през периода на изолация.

Служителите на закона не успели да го открият и установили, че мъжът напуснал дома си, с което нарушил предписанието, осъществявайки състава на чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Припомняме, че според Закона се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв. Разследването по случая се провежда под надзора на Районна прокуратура – Севлиево.

Това е трити случай на избягал от домашна карантина през тази седмица, от 30 март до 3 април. 34-годишен дряновец и 42-годишен габровец също пренебрегнаха въведените противоепидемични мерки в борбата с коронавируса.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Закопчаха криминално проявен габровец, задигнал чантата на жена

Published

on

28-годишен криминално проявен габровец бе уличен в извършването на кражба, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Престъплението било извършено в понеделник около 09.45 часа, а жертва на посегателството станала 69-годишена жена от село Седянковци.

По първоначални данни, престъплението е извършено от незаключен автомобил, паркиран пред търговски обект в Габрово. В чантата имало лични документи и медикаменти.

В резултат на проведени незабавни оперативно-издирвателни мероприятия местните криминалисти установили 28-годишният криминално проявен жител на Габрово, за когото успели да съберат достатъчно данни, че е съпричастен с извършване на кражбата.

Противозаконно отнетите вещите били намерени и възстановени на потърпевшата. След окомплектоване, материалите по преписката ще бъдат изпратени по компетентност на Районна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Крими

Заловиха бракониер и иззеха над 300 метра мрежи от язовир „Ал.Стамболийски“

Published

on

снимка: ИАРА

Служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури хванаха нарушител, извършващ стопански риболов на язовир „Александър Стамболийски“.

След извършване на проверка на хидросъоръжението, служители на РК Габрово забелязали лице, извършващо стопански риболов. Самоличността му била установена, като му е бил съставен акт за установяване на административно нарушение.

От бракониера била иззета хрилна мрежа, а уловената в нея риба била върната обратно във водата. ИАРА изказва огромна благодарност на доброволните сътрудници, оказали съдействие при проверката.

При други две извършени нощни проверки на язовира, служители на РК град Габрово открили и иззели осем бракониерски хрилни мрежи, поставени в работно положение с приблизителна дължина около 300 метра.

Мрежите са извадени и конфискувани, а уловената в тях риба била върната обратно във водоема.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица