Свържи се с нас

Новини

Ученици от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ на практика във Валенсия

Published

on


От 1 до 14 октомври дванадесет ученици от Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово ще бъдат на производствена практика в испанския град Валенсия.

Младите „василиадевци“, от специалностите „Компютърна техника и технологии“ и „Системно програмиране“, ще надграждат и прилагат специфичните си професионални знания и умения във фирми, изцяло ориентирани към двете специалности.

Ученическата практика във Валенсия се осъществява по спечелен от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ проект „Европейско професионално обучение – нашата цел“, 2018-1-BG01-KA102-047376, по „ЕРАЗЪМ +“ Ключова дейност 1 – „Мобилност“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От 9 до 13 октомври директорът на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ инж. Васил Христов ще посети своите възпитаници в испанския град, за да осъществи мониторинг по проекта. Той ще бъде придружен от Даниела Цветкова, учител по английски език. Целта на мониторинга е да стане ясно дали младите „василиадевци“ успешно са изпълнили поставените и планирани дейности.

Учениците ежедневно ще попълват дневници, в които ще записват изпълнените задачи, поставени им от преките наставници. Проектът е насочен към младите хора от професионално образование по двете специалности. Работният език, на който възпитаниците на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ ще комуникират и практикуват, е английски.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В края на ученическата практика преминалите успешно участници в проекта ще получат международен сертификат за професионални умения и компетенции, наречен „Европас“ (Europass). Дванадесетте ученици ще бъдат придружавани и напътствани от двама свои преподаватели – инж. Елена Илиева и инж. Косьо Христов.

Според директора на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ инж. Васил Христов проектът има и много важна задача, а именно, че със своето представяне учениците трябва да покажат отличната си подготовка.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Убеден съм, че нашите ученици ще покажат, че ПТГ „Д-р Никола Василиади“ подготвя добри специалисти в областта на ИТ технологиите, доказвайки по този начин, че България е доста развита в тази сфера. Не се съмнявам, че нашите възпитаници ще дадат всичко от себе си, за да ни представят по този начин“, коментира инж. Васил Христов.

Партньор по проекта е организация ESMOVIA гр.Валенсия, Испания. Учениците ще проведат практиките си във фирмите: LA PALLERA , MD equipos Tecnológicos, Reprografia BV, Marcaté Camisetas, партньори на ESMOVIA гр.Валенсия, Испания.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ФК „Чардафон 1919“ отново с проектонационалки

Published

on

Отново възпитанички на старши – треньора на ФК „Чардафон 1919“ Стоян Ацаров и помощника му Преслава Василева, попаднаха в престижния списък с имена на футболистки, от който ще бъде съставен националния отбор на страната, в две възрастови групи.

Катрин Колева и съотборничката ѝ Гергана Ковачева бяха избрани в селекцията за девойки до 15 години, които ще се съберат на 8 и 9 юни за тренировъчен лагер-сбор на стадион „Ивайло“ във Велико Търново.

Също в старата столица, на футболния терен ще излезе и Виктория Пълевска, която ще се присъедини към проектонационалния отбор, във възрастова група до 13-годишни, който се събира на 7 и 8 юни.

Получаването на повиквателни за представителния тим на България на футболистки от ФК „Чардафон 1919“ се очертава като положителна тенденция за габровския клуб. Досега общо 5 талантливи момичета на треньора Стоян Ацаров попаднаха в престижния подбор. Александра Маринова и Йоана Борисова вече облякоха националната фланелка при девойките до 17 години.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Яна Петкова спечели три медала от Петия турнир по плуване „Златоперки“

Published

on

Габровският талант в плуването Яна Петкова, състезаваща се за СК „Викинг 2008 – Севлиево“, завоюва три медала от Петия национален турнир „Златоперки“.

Състезанието събра 662 плувци, от 7 до 17-годишна възраст, представители на 47 плувни клуба, които премериха сили този уикенд на басейн „Спартак“ в София. Надпреварата бе организирана от плувен клуб „Левски“.

Пълните трибуни на спортното съоръжение допълнително направиха събитието още по-интересно и зрелищно.

В спортната надпревара бяха постигнати много силни спортни резултати във всички възрастови групи.

СК „Викинг 2008 – Севлиево“ бе представен достойно от общо 17 състезатели. Във възрастова група В (род. 2009-2010 г), с много силното си плуване габровката Яна Петкова заслужено спечели 3 медала от престижното състезание.

В дисциплината 100 м бътерфлай тя спечели златен медал, с най-добро лично постижение от 1:12.37 мин. Бляскавото ѝ участие бе затвърдено с още 2 сребърни отличия на 50 и 200 м бътерфлай.

Другата габровка, представляваща севлиевския клуб, Виктория Иванова се класира на 9- то място в дисциплината 100 м бруст.

Във възрастова група D ( род.2013 – 2014 г) Александра Събчева се класира на 5-то място в дисциплината 100 м бътерфлай.

Най- малките състезатели от отбора на „Викинг 2008“ направиха също успешни стартове. Състезанието показа много висок ръст на развитие особено при най-малките участници на турнира.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Експертна група ще реагира на сигнали за поява на кафяви мечки

Published

on

Новосформирана работна група от експерти ще реагира на сигнали заради зачестилите срещи с кафява мечка в областта. Това съобщиха от Областна администрация – Габрово.

Дискусията с всички страни, имащи отношение към зачестилите срещи с кафява мечка в областта, се проведе на 30 май в сградата на Областната администрация. Обсъдени бяха още отговорностите, които има всяка институция, причините за честата поява на вида и предпазни мерки, които следва да се спазват. Присъстваха експерти и ръководители на РИОСВ, РДГ, СЦДП, ДГС Габрово, ДЛС „Росица-Лъгът“, Национален парк „Централен Балкан“, ДПП“Българка“ и четирите общини в областта. От страна на МОСВ участие в срещата взе участие г-жа Радостина Галатионова, главен екперт в Национална служба за защита на природата , както и г-н Александър Дуцов-представител на WWF- България, единствената за сега структура, която има разрешително от МЗХ за улавяне и преместване на „проблемни“ мечки.

Някои от причините за по-честата поява на вида са следните: пролетта и лятото са размножителен сезон за мечките; женските и малките са изтласкани към периферията на местообитанията и се създава грешно впечатление за нарастване числеността на вида.

Друга причина е, че животните са привлечени от леснодостъпна храна в дворовете, необезопасени или незаконни сметища. В тази връзка, експертите препоръчват да се вземат предпазни мерки, които биха допринесли до намаляване на нежелани щети и инциденти, като:
1. Обезопасяване на кошери, овощни дървета, кошари извън населени места/напр. инсталиране на електропастири, огради, и др./
2. Недопускане на паша на домашен добитък без пастир;
3. Недопускане на нерегламентирано изхвърляне на храни, хранителни отпадъци и умрели животни;

Тези предпазни мерки биха предотвратили привикването на мечките към леснодостъпната храна и превръщането им в проблем за човека.

На срещата бе взето решение да бъде създадена работна група от експерти в областта на лова, ветеринарно медицинската дейност и местната власт, която да реагира на подаден сигнал за мечка и да установи има ли наличие на заплаха или щети, както и действията, които трябва да бъдат предприети за уведомяване на отговорните институции, в случая РИОСВ и РДГ.

Допълнителна информация за мерките, които да се вземат за предотвратяване на нежелани срещи, както и законовите процедури, при възникнали материални щети и предоставянето на обезщетения в такива случаи, ще бъде разпратена към всички кметове и кметски наместници на територията на област Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица