Свържи се с нас

Новини

Ученици от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ на практика във Валенсия

Published

on


От 1 до 14 октомври дванадесет ученици от Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово ще бъдат на производствена практика в испанския град Валенсия.

Младите „василиадевци“, от специалностите „Компютърна техника и технологии“ и „Системно програмиране“, ще надграждат и прилагат специфичните си професионални знания и умения във фирми, изцяло ориентирани към двете специалности.

Ученическата практика във Валенсия се осъществява по спечелен от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ проект „Европейско професионално обучение – нашата цел“, 2018-1-BG01-KA102-047376, по „ЕРАЗЪМ +“ Ключова дейност 1 – „Мобилност“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От 9 до 13 октомври директорът на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ инж. Васил Христов ще посети своите възпитаници в испанския град, за да осъществи мониторинг по проекта. Той ще бъде придружен от Даниела Цветкова, учител по английски език. Целта на мониторинга е да стане ясно дали младите „василиадевци“ успешно са изпълнили поставените и планирани дейности.

Учениците ежедневно ще попълват дневници, в които ще записват изпълнените задачи, поставени им от преките наставници. Проектът е насочен към младите хора от професионално образование по двете специалности. Работният език, на който възпитаниците на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ ще комуникират и практикуват, е английски.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В края на ученическата практика преминалите успешно участници в проекта ще получат международен сертификат за професионални умения и компетенции, наречен „Европас“ (Europass). Дванадесетте ученици ще бъдат придружавани и напътствани от двама свои преподаватели – инж. Елена Илиева и инж. Косьо Христов.

Според директора на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ инж. Васил Христов проектът има и много важна задача, а именно, че със своето представяне учениците трябва да покажат отличната си подготовка.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Убеден съм, че нашите ученици ще покажат, че ПТГ „Д-р Никола Василиади“ подготвя добри специалисти в областта на ИТ технологиите, доказвайки по този начин, че България е доста развита в тази сфера. Не се съмнявам, че нашите възпитаници ще дадат всичко от себе си, за да ни представят по този начин“, коментира инж. Васил Христов.

Партньор по проекта е организация ESMOVIA гр.Валенсия, Испания. Учениците ще проведат практиките си във фирмите: LA PALLERA , MD equipos Tecnológicos, Reprografia BV, Marcaté Camisetas, партньори на ESMOVIA гр.Валенсия, Испания.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица