Свържи се с нас

Новини

Центърът за обществена подкрепа ще бъде преместен

Published

on

снимка: Община Габрово

До средата на месец октомври ще започне ремонтът на неизползваеми помещения в бившата детска градина на ул. „Ивайло“ № 13. Предвидено е там да бъде преместен Центърът за обществена подкрепа, който сега работи в зала „Възраждане“. Към момента в него са обхванати 35 деца от различни рискови групи и техните родители. След пребазирането услугата ще разшири капацитета си.

Дейностите са по проект за подобряване на социалната инфраструктура за услуги за деца, който беше официално представен в присъствието на общинския екип, фирмите изпълнители и представители на институции от социалната сфера, информира Миглена Въгленова – главен експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Като конкретен бенефициент по процедурата „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“ Община Габрово получи безвъзмездно 200 000 лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Отделно собственият принос е 99 920 лв.

По думите на ръководителя на проекта инж. Мария Стоева ще бъде изградена първата в Габрово „синя стая“ за провеждане на разговори с деца – жертви или свидетели на насилие. Стаята ще създава щадяща и комфортна атмосфера, ще има камери и видеоконферентна връзка с представители на съдебната власт.

От дясно наляво: ръководителят на проекта инж. Мария Стоева, представителят на ДЗЗД „Проектстрой – Арк“ Петър Петров, кметът Таня Христова, зам.-кметът инж. Нела Рачевиц и координаторът на проекта Владимир Костадинов

„По проекта ще бъде изградена сензорна градина на площ от 215 кв. м за интеграция на деца и младежи с увреждания. Сензорният метод въздейства върху четирите елемента на централната нервна система. Ще бъдат обособени кътове от различни материали – билкова градина, пътеки с различни настилки, класна стая на открито, пейки от габиони и др.“, разясни подробностите инж. Стоева.

С вътрешните преустройства на част от първия етаж и целия втори етаж от южния корпус на сградата ще се обособят работни офиси, складови, сервизни и санитарни помещения, зали за индивидуални и семейни консултации, зали за логопедични и педагогични консултации, зали за трудотерапия и за масови мероприятия. Предвиждат се енергоспестяващи мерки – топлоизолация по таваните на помещенията, енергоспестяващо осветление, изграждане на достъпна архитектурна среда и асансьор. Също така ще бъде поставена нова хидроизолация на покрива и възстановяване на всички инсталации.

В дейностите е включена доставка на специализирано оборудване за целите на бъдещата услуга – „Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства“. Тя ще обедини центъра за деца от аутистичния спектър „Келер“, който в момента обслужва 28 потребители, с дневния център в кв. „Велчевци“, чийто ползватели са 35 деца с различни видове увреждания. Промените са във връзка с реформата в социалните услуги, заложена в актуализирания в края на 2016 г. План за действие за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“.

снимка: Община Габрово

„Вече стана традиция Община Габрово заедно с различни оперативни програми и финансови източници, както и чрез собствения бюджет, да разширява спектъра от социални услуги. Този проект ще създаде условия за качествено предоставяне на социални услуги за деца със специфични потребности. Той не е на много висока стойност, но е със сериозно отношение към детайла и към възможностите за благоприятна среда за предоставяне на тези комплексни услуги. Вярвам, че специалистите, които ще ползват новата инфраструктура, ще го направят по най-добрия начин“, коментира кметът Таня Христова.

Тя съобщи, че Община Габрово започва да работи в синхрон с политиката на държавата и по отношение на деинституционализация на грижите за възрастни хора.

Строително-ремонтните работи на неизползваеми помещения в бившата детска градина на ул. „Ивайло“ № 13 ще бъдат изпълнени чрез инженеринг от габровското обединение ДЗЗД „Проектстрой – Арк“.

Неговият представител Петър Петров увери, че работата ще бъде извършена с необходимото качество, а срокът от 150 дни – спазен. Местната фирма „Ретем“ ООД ще осъществява строителния надзор на обекта.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица