Култура, Новини|25.09.2018 10:00

Изложба на Дьорд Конкой-Теге тази вечер в Галерията

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Днес, 25 септември, в Художествената галерия „Христо Цокев” ще бъде открита фотоизложбата „Сигет“ на Дьорд Конкой-Теге. Изложбата отразява моменти от специалния живот по време на фестивала.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Фестивалът „Сигет“ (Sziget Fesztivál), т.е. „Остров” привлича всяка година стотици хиляди посетители в столицата на Унгария Будапеща. През август, в рамките на седмица доминират предимно рок и танцови изпълнения, но и джаз и музика от цял свят допълват разнообразната програма.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Събитието се провежда на остров Обуда и мнозина опъват своите палатки там, празнувайки с хора от Унгария, Европа и света. Освен музика, фестивалът „Сигет” предлага театър, филмови прожекции на открито, волейбол, футбол и забавления за децата.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Фотографът Дьорд Конкой-Теге споделя за себе си: „Роден съм през 1957 г. в град Печ, където завърших и гимназия. Следвах в Икономическия университет в Будапеща. След това няколко години работих във външноикономическата дирекция на фабриката за автомобилни гуми „Таурус”. На 24-25-годишна възраст бях в командировки в Пакистан, Сирия, Афганистан, Турция и др. Когато приключих с тази работа, започнах да продавам снимките, които бях направил през годините, на вестници и списания. С течение на времето мои фотографии бяха публикувани в почти всички унгарски списания.

Организирам много изложби в Унгария и чужбина. Правил съм изложби за Индия, Галапагоските острови, Индонезия, Лаос, Виетнам. Правя и тематични изложби, такива бяха „Нощ”, „Витрина”, „Ястия”. Със съдействието на Посолството на Дания представих Християния („хипи” квартала на Копенхаген), а с помощта на Посолството на Турция представих Истанбул. Фестивалът „Сигет” снимам повече от десет години. Интересни са ми живота и участниците в него. Снимам и други унгарски фестивали, например традиционния фестивал „Курултай” или не толкова мащабното културно събитие Mediawave. През последните години излагам в чужбина предимно снимките си, изготвени на фестивала „Сигет”, най-вече в унгарските културни институти по света. Вече съм показал един от най-известните европейски фестивали в Брюксел, Букурещ, Москва, Делхи, Щутгарт, Люксембург и Виена.“

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

„Сигет“ е и нещо много повече от музикален фестивал. Той е и възможност за млади художници да покажат изкуството си. Изложбата гостува с любезното съдействие на Унгарски Културен Институт.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • Това да не е роднина на Дьорд Шорош? Кой знае какви педерастии пак. Само Виладжерина ше иде, с надеждата да гледа гейски разврат.

Напиши коментар