Новини, Общество|22.09.2018 10:06

Празнуваме 110 години от Независима България

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес се навършват 110 години от Независимостта на България.

На 22 септември, през 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново княз Фердинанд обявява България за Царство, приема титлата Цар на българите и скъсва васалната връзка с Османската империя. Независимостта е обявена при управлението на правителството на Александър Малинов против волята на великите сили, наложена с Берлинския договор.

Според него териториите на Северна България са включени в така нареченото Княжество България, което остава зависимо от султана, дори и след Съединението с Южна България през 1885 г.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите ѝ в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина.

В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента, конфискува жп-линията и на 22 септември 1908 в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в Търново със специален манифест е провъзгласена независимост на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

13 коментара

 • Празнуваме 29 години Булгаристан – жалка американска колония.
  Да ви е честито, джендъри – шорошоиди и дебили!!!

 • Днес е двоен празник. Освен че празнуваме деня на независимостта, т.е. че от нас нищо не зависи, днес се навършват точно 750 дни от началото на 250 дневния срок, в който ГЕРП щеше да построи тунела под Шипка, който всъщност е под Бакойския баир.

 • Не стига, че ви построихме половин виадукт и тунел под Бакойците, а сега нахалствате и за Шипка!!!
  Нали вече ви внесохме половината циганска махала на Казанлък, за кого да го дупчим тоя тунел?
  То работещи хора и заводи не останаха вече…
  На пенсиите и кукумицините, дето гласуват за нас, тунел не им трябва.

 • Пореден национален празник демонстративно ще пропусне премиерът Бойко Борисов.

  Демонстративно, защото в последните 5 години той не се е появил на нито един такъв.

  Очевидно това да е българин и патриот, и да почита празниците ни, е нещо доста дразнещо за слугата на Меркел и задокеанските господари.

  Едва ли има друг премиер в света, който преднамерено да избягва ВСИЧКИ национална празници.

  Днес Бойко няма да е на площада, защото замина за САЩ.

  Тъй като има частен самолет, осигурен от държавата, той би могъл да замине и след честванията.
  Но не.

  Както го нямаше на 3 март, на Шипка и на Съединението, така няма да го има и тук.

  Ограничи се само до кратък поздрав във Фейсбук.

 • За електронното издание на Spiegel Райнер Венд, който е президент на Съюза на германските полицаи заяви следното:
  „В Берлин или Дуисбург има квартали, където колегите не смеят да спрат колите си, защото знаят, че ще бъдат връхлетени от някоя голяма и агресивна тълпа. При тези атаки не говорим просто за престъпност, а за умишлено потъпкване на държавния авторитет, който федералните служители носят със себе си. Дори най-закоравелите престъпници преди 20 години нямаха смелостта да нападат германската полиция. Днес нападателите показват по този начин, че презират нашето общество!“
  Дуисбург-Маркслох се описва шеговито като „паметник на неадекватната интеграционна политика на ФРГ“. Половината от 20-те хиляди жители на квартала са имигранти. Те идват от близо 90 държави и голяма част от тях живеят на социални помощи.
  Телевизия N24 направи репортаж за този „дегерманизиран“ квартал, в който се казват следните неща:
  „Някога Дуисбург-Маркслох беше известна и предпочитана жилищна зона и място за шопинг. Днес кланове предявяват претенции към тази или онази улица. Полицията е безсилна. Упадъка на квартала е кошмарен.
  Полицаите влизат в някои части на Маркслох само след като са получили значителни подкрепления с леко стрелково въоръжение. Дори за най-простият битов скандал трябват минимум 3-4 патрулни коли. Много често се налага служителите на реда от патрулките да носят бронежилетки. Твърде често те биват нападани, бити и плюти от агресивни тълпи. Ако миналата година беше зле, сега е кошмарно. Улиците биват обявявани за територия на някой клан, а гражданите не смеят да излизат от домовете си след 19:00. Насилието се е превърнало в ежедневие.“
  Полицейски доклад разкрива, че улиците на Маркслох се контролират от ливански кланове, които не признават авторитета на полицията или властта на държавната администрация. Те контролират улиците и се захващат с нелегален бизнес. В добавка към тези проблеми трябва да се отчетат и имигрантите от България и Румъния. Според Die Welt различните части на квартала са разделени по етнически принцип. Жителите говорят за „кюрдската улица“ или „румънската улица“.
  Според радио „Дойчландфунк“ всеки път, когато органите на реда се опитат да си свършат работата, клановете мобилизират срещу тях стотици бойци, които ги изтласкват от квартала. Разследване на местния парламент показва, че основен проблем са ливанските кланове, които могат да мобилизират до 400-500 бойци само с едно телефонно обаждане. Въпросните „войници“ са на възраст между 15 и 25, познати на полицията и с множество престъпни прояви.
  Вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия отказва да нарича групировките „кланове“, защото по федерален закон полицията няма право да „лепи обидни етикети на човешки същества“. Според министър Ралф Йегер, който е представител на ляво-центристката партия SPD (Социалдемократите), да се наричат тези хора „кланове“ би било „политически некоректно“.
  В близкият град Гелзенкирхен ливански и кюрдски кланове се борят за контрол над улиците. При един конкретен случай 3 полицейски патрулки били нападнати от над 60 души, които били въоръжени с тояги, ножове, брадви, камъни, триони и боксове.

 • Да знайти, чи Берлинския догововчр беши пудписан в Москва и руснацити разделиха Бългерия на три части!!!
  А дядото на Дьорд Шорош се противопоставил и искал тук да бъде Мангалия.
  Сега внукът му изпълни мечтата му!!!!
  Честита независима шорошка Румелия!

 • Кога станах шорошки циганин, кога ми почерня задника…

 • Другарят Томислаф Джендерончев ме награди с орден Заслужил герой на аналния труд, с позлатена халка и туба вазелин.
  За приноса ми в утвърждаване на педро-атлантическите ценности и ромската куртура!!!!
  Треперете, русофили!
  Ще стане хубаво, като в братска Усраина, Търки, Аржентина и Колумбия.
  Лапайте бананите.

 • На днешния ден дЕдо ми жандармерист открил огън по участниците в Септемврийското въстание!!!
  После на осми септември1944 хванал гората и на девети слязал като партизанин.
  После стана АБПФК и взимаши тлъста пенсия.
  Такива сми ний, шорошките проститутки.

 • Много ми хареса полската курва Дуда, как стои прав, докато подписва договора за васалитет на полша към САЩ.
  Интересно, ще има ли кой да пусне съответната снимка на Бай Тиквун, как предава България????

 • В американском штате Айова грузовой поезд упал в реку после того, как прямо под ним обрушился железнодорожный мост. Все произошло неподалеку от города Альтона. В результате ЧП с рельсов сошли 37 из 95 вагонов, 20 из них оказались в воде. К счастью, никто не пострадал.

  Реклама 50

  Состав перевозил промышленный песок и соевое масло, часть содержимого попала в реку. Как сообщается, угрозы для экологии авария не представляет. По данным местных властей, причиной крушения стали сильные дожди, которые вызвали наводнения в регионе.

 • Не, не се е сринал моста в Айова!!!
  Това е путрерастка пропаганда!!!
  А мпста в Крим е 3-Д прожекция от Кремлин.

  Вервайте ми, аз съм дедо ви Шорош!!!
  Наритаха ми жълтия гъз в Унгария и ви пиша от Берлин!!!!

 • На 18. 03. 2017 г. народът измети гербирастити, ама те си опрайха бюлитинити и пак заеха позиция за крадини.

Напиши коментар