Свържи се с нас

Култура

Творчески уикенд в Дома на хумора и сатирата

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В почивните дни, 22 и 23 септември, в Музея на хумора и сатирата ще се потопим в творческа почивка и забавление.

В съботния ден специално внимание ще бъде обърнато на изложбата „Светът според Тодор Цонев”, реализирана с подкрепата на програма Култура на Община Габрово. Ще я разгледаме с екскурзовод и ще научим любопитни факти от живота и творчеството на художника.

Във втората част на срещата ще бъдат изработени от цветна тел рисунки, но необикновени. Те ще оживеят в пространството. А как? Запишете се за участие в ателието и ще научите тънкостта на този нов вид рисуване.

В неделя ще се строят мостове. Този ден ще бъде посветен на световно известния художник Христо Явашев.

„След като изгледаме филмът „Мост към Кристо” на журналистката – Евгения Атанасова -Тенева ще запретнем ръкави и заедно, в екип (както Кристо винаги е работил), с мама и татко, кака или батко, ще построим мост, с който символично ще се свържем помежду си и с изкуството на Кристо.

Не пропускайте и срещата с авторката на филма на 4 октомври, когатo в 18:00 часа в зала „Стефан Фъртунов“ тя ще представи новата си книга „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове”, посветена на един от последните проекти на художника реализиран през 2016 година в Изео, Италия“, споделят от Веселата къща.

Материалите за ателиетата са осигурени, забавлението и знанията – също. И двата дни, 22 и 23 септември, стартът е точно в 11.00 часа.

Цената на ателиетата е съответно 5 и 9 лв. Но ако вече сте горди притежатели на Членска карта „Приятели на хумора” (младежка или семейна), ще ползвате отстъпка с крайна цена съответно 4 лв. и 6.40 лв.. Ако не сте, може да си закупите членска карта на билетната каса на Музея. С нея винаги е по-габровско, на сметка!

Можете да се запишете до 21 септември (четвъртък) на 066/807 229 или 0878458430, 0884028581; e-mail: priateli@humorhouse.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица