Свържи се с нас

Новини

Започна подготовката за полагане на асфалтобетон на бул.“Н.Вапцаров“

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тече усилена подготовка преди полагането на износващия слой асфалтобетон на бул.“Никола Вапцаров“, в района на обхода на Габрово край Турски дол, видя на място репортер на „Габрово Нюз“, извършил днес (19 септември) журналистическа проверка.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На критичния участък, който от години насам тормози жителите на няколко габровски квартала, имаше работници и разположена строителна техника, които извършваха подготвителни дейности за полагане на асфалтовия слой, в района на изграждащата се пътна естакада на бул.“Никола Вапцаров“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ще припомним, че състоянието на критичния участък изкара габровци на мирен протест, които единствено настояват отсечката, свързваща булевардите „Трети март“ и „Никола Вапцаров“, по която ежедневно преминават, да бъде асфалтирана. Реакции след проявеното гражданско недоволство от страна на институциите не закъсняха.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Председателят на Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура инж. Светослав Глосов увери, че по проблемния участък от бул. „Никола Вапцаров“, в района на обхода на Габрово, ще бъде положен износващ асфалтобетон до края на месец септември.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Пред журналисти кметът на Габрово Таня Христова възрази да се прехвърля върху Община Габрово отговорност, която не е нейна и припомни, че целият обходен път на Габрово е обект, изпълняван от Агенция „Пътна инфраструктура“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Предвид все още протичащите строителни дейности и движението на тежка механизация асфалтовият слой, който предстои да бъде положен до края на месеца, няма да е окончателен, тъй като проектът за обходен път на Габрово предвижда и друг вид довършителни работи, като отводняване и изграждане на тротоари.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дали ще бъде спазено в срок, даденото пред хората обещание от Председателя на УС на АПИ инж. Светослав Глосов, предстои да разберем. „Габрово Нюз“ ще продължи да следи развръзката и ще информира своите читатели.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето

Published

on

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето по случай 220 г. от неговото рождение.

Майстор Никола Фичев (Колю Фичето) е един от най-известните и почитани българи. Родом от Дряново, неговата слава на изключително умел строител и достоен човек се разнася на стотици километри.

Построените от него църкви, мостове, обществени сгради и къщи са сред най-изящните образци на българската възрожденска архитектура и днес са символи на градовете, където се намират.

На Първомайстора са посветени голям брой книги, албуми, сборници, статии и филми. За да се съхрани спомена за него и у младото поколение, Община Дряново издаде „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ – първата детска книга, която разказва за личността и работата на Фичев по увлекателен и разбираем начин.

Насочена е към деца от началния етап на образование, но със сигурност ще бъде интересна и за по-големите. Цялостната работа по книгата е дело на издателство „Българска история“. Текстът на автора Ивомир Колев акцентира върху ценностите на възрожденския архитект, а 18 илюстрации на Александра Младенова представят неговите строежи.

Като основа за написването на „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ са използвани сборниците от научни конференции, посветени на дряновския майстор. Придържаща се към историческите факти, книгата е адаптирана за малките читатели.

Община Дряново подари по една на всеки ученик от 1 до 4 клас за първия учебен ден. Предстои даряването й на библиотеки в цялата страна, а останалите бройки ще бъдат предоставени на музей „Колю Фичето“ в града, където посетителите ще могат да я закупят на символична цена от 5 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Потвърдиха КОВИД – 19 при 30-годишен

Published

on

30-годишен мъж от Севлиево е новият потвърден случай на коронавирус в област Габрово. Това показват данните на на Министерството на здравеопазването, които са към вчерашна дата, 23 септември, цитирани днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Севлиевецът е бил изследван за КОВИД – 19 поради грипоподобни симптоми. Към момента той е хоспитализиран в Инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Ст. Христов“ в Севлиево.

Случаят е епидемиологично проучен, уточниха от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания на контактните лица на заболелия за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица