Култура, Новини|18.09.2018 10:28

Картина на Лазар Донков е акцент в Галерията през септември

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

През септември Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово представя своя акцент на месеца, който е картината „Портрет на Н. Гюков” от художника Лазар Донков. През тази година се навършват 110 години от неговото рождение.

Лазар Донков е роден е в Габрово на 20 септември 1908 г. в семейството на Рада Голосманова, която е от стария фабрикански род Тухладжиеви и баща Иван Лазаров Донков (1867-1946), основател на първата патронна фабрика в България.

Лазар Донков завършва Априловската гимназия в Габрово през 1927 г. Неосъществената по финансови причини мечта да следва архитектура, не му пречи да е човек с изключителна памет за видяното, като през целия си живот обикаля габровските села и прави стотици скици и рисунки на възрожденски къщи, занаятчийски работилници и технически съоръжения.

Така през 1948 г. се заражда и идеята за етнографски музей на открито в Габрово. До осъществяването на целта минава повече от десетилетие. Период през, който Лазар Донков преминава през множество перипетии – доноси, липса на съпричастност и репресии, тъй като е бил обявен за „враг на народа”, заради фабрикантския род, към който принадлежи.

През 1963 г. започва строежа на първия архитектурно-етнографски музей на открито у нас. Основната цел, която си поставя Лазар Донков при изграждането на „Етъра“, е да пресъздаде достоверно и детайлно занаятчийския, икономически, стопански и обществен живот в Габрово и габровския край през втората половина на XVIII и XIX в. – време, през което в района се развиват множество занаяти, чиято продукция достига до някои европейски градове и до Анадола.

Комплексът е тържествено открит в габровския квартал Етър на 7 септември 1964 г. „Етър” е единственият по рода си музей, не само в България, а на целия Балкански полуостров.

Успехът, който жъне „Етъра“, веднага след откриването за посетители изненадва дори самия Лазар Донков, но на дневен ред излиза нов проблем. Забелязала ползите, които може да донесе това действие, партията се опитва да присвои заслугите за построяването и реализирането на проекта и името на Лазар Донков остава на заден план до 1974 г., когато е отличен с Димитровска награда. Награди и признания, дошли твърде късно… две години по –късно умира.

Лазар Донков е баща на известните за нашия град личности- художника Иван Донков и баскетболиста Христо Донков. За баща си Иван Донков разказва, че е обичал да рисува, бил е самодеец, но с точно око и вярна ръка. Имал е голяма слабост към етнографията,притежавал е невероятни познания и зрителна памет за повечето къщи и населяващите ги хора.

Днес ние можем да се насладим на част от невероятното творчество на художника, каквато е картината „Портрет на Н. Гюков”- акцент на месец септември. Художествена галерия „Христо Цокев” кани всички ценители на българското изкуство да се насладят на картината, като напомнят, че всеки вторник е ден без входна такса.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар