Свържи се с нас

Крими

Един пътен инцидент с ученик през лятната ваканция

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

През лятната ваканция /от 1 юни до 10 септември/ на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово е настъпило едно пътнотранспортно произшествие /ПТП/ с тежки последици, при което е ранено 14-годишно дете като пешеходец, пресичащ платното за движение.

През същия период на миналата година, в Габровска област са настъпили три тежки ПТП с деца и юноши. В единия от случаите, при движение на заден ход, лек автомобил блъска и наранява 4-годишно дете, стоящо на платното за движение.

При второто произшествие, лек автомобил напуска пътното плътно и се блъска в крайпътно съоръжение, в резултат на което е ранен пътник на 10-годишна възраст. В третия случай велосипедист на 16 години се спуска по наклон на път III-552 /Трявна – Габрово/ и на десен за него завой губи контрол над велосипеда и пада на платното за движение.

През 2016 г. е настъпило едно произшествие, при което е пострадало дете на 15 години, като пътник на задна седалка. През 2015 г. са възникнали пет пътни произшествия с деца. Едно от тях е загинало, а при останалите четири произшествия са били ранени две деца-пътници в автомобили, едно дете като велосипедист и едно като пешеходец.

През изминалата учебна година 2017-2018 /от 15.09.2017 г. до 31.05.2018 г./ са настъпили пет тежки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени шест деца. В три от случаите пострадалите са били пешеходци, като при едното произшествие 5-годишно дете внезапно излязло на платното за движение и било блъснато от преминаващ автомобил, а в другите две ПТП 9 и 16 годишни деца са се движели в най-дясната част на платното за движение и са били блъснати от застигащо ги моторно превозно средство.

При другите две ПТП са пострадали 3 деца като пътници в МПС. Двете от петте произшествия са настъпили през месец ноември 2017 г., а другите три през април 2018г. За сравнение, през учебната 2016-2017 година са регистрирани три ПТП, при които са ранени 3 деца.

При едното ПТП е пострадал юноша на 15 години като пътник в МПС. В останалите два случая са пострадали деца до 12 годишна възраст – едното като велосипедист се блъснало само в паркиран автомобил, а другото пострадало, докато пресичало пътното платно.

През учебната 2015-2016 година са настъпили три тежки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени трима младежи. И при трите случая пострадалите са били пешеходци, пресичащи по пешеходна пътека. За учебната 2014-2015 г. са регистрирани седем ПТП, при които са пострадали 7 деца и юноши.

При едното ПТП е пострадал юноша на 17 години като пътник в МПС, при останалите шест случая са пострадали деца до 13 годишна възраст, като всичките са били пешеходци.

Данните показват, че през лятната ваканция на 2018 г. е настъпило 1 ПТП с пострадало дете – пешеходец, което подчертава тенденция за минимален брой пътнотранспортни произшествия с участие на деца в неучебно време.

По време на учебния процес на 2017-2018 г. нивото на пътния травматизъм с деца бележи ръст спрямо предходните две години и по-ниско ниво спрямо 2014-2015 учебна година.

Произшествията с участие на деца и юноши са 7% от общия брой тежки ПТП, настъпили на територията на област Габрово, като в периода на предходните години нивото е достигало 13%.

Статистическите данни по възрастов критерий показват, че най-често участници в ПТП са малолетни лица на възраст от 6 до 12 години, които са пострадали като пешеходци или велосипедисти, и непълнолетни на 15-16 годишна възраст като пешеходци или пътници в МПС.

Основни причини за настъпилите ПТП са недостатъчното внимание и предпазливост от страна на водачите на МПС към най-уязвимите участници в движението, каквито са децата и възрастните хора, както и заниженият родителски контрол над подрастващите, когато участват в пътното движение като пешеходци, велосипедисти или пътници в МПС.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Катастрофа на изхода от Габрово към Трявна

Published

on

Катастрофа стана на изхода от Габрово в посока към Трявна, научи „Габрово Нюз“. Ударили са лек автомобил „Алфа Ромео“ и джип „Сузуки Гранд Витара“.

Пътнотранспортното произшествие се е случило тази вечер, около 17.00 часа, малко след като спря завалелия над Габрово дъжд на последния ляв завой преди правия участък на излизане от града.

Лекият автомобил „Алфа Ромео“ се движил от Трявна към Габрово, а джипът в обратна посока – към Славейковия град.

По непотвърдена информация няма пострадали. Нанесени са единствено материални щети. Причината за произшествието е вероятно несъобразен с пътните условия скорост, но това тепърва ще бъде изяснено от органите на реда.

На мястото веднага се отзова полицейски екип. Движението на автомобили към момента на пътя между Габрово и Трявна, в участъка е преустановено, докато трае огледът, щетите описани, а участниците в инцидента изтеглени от мястото на катастрофата.

Използват се обходни маршрути за преминаване. От единия от двата автомобила е изтекло масло, което ще наложи обезопасяване на пътното платно. Причините и механизмът за възникване на пътнотранспортното произшествие са в процес на установяване.

*Очаквайте още подробности по случая на по-късен етап.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Иззеха амфетамин от криминално проявен габровец

Published

on

37-годишен криминално проявен габровец беше арестуван заради притежанието на наркотични вещества.

Мъжът бил задържан в събота, около 00.25 часа, в района на бул.“Могильов“ в Габрово при проверка, извършена във връзка със специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотици.

Полицейските служители установили, че габровецът придобил и държи в себе с полиетиленов плик, съдържащ бяла кристалообразна субстанция, която при направения полеви наркотест дала характерна реакция и оцветявана на наркотичното вещество амфетамин.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодекс. Действията по разследването продължават под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

По отношение на разкритите престъпления, свързани с наркотични вещества, от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово, съобщават и за арестуван 24-годишен мъж от севлиевското село Батошево, заради притежанието на марихуана.

Той бил задържан вчера, 10 август, около 16.00 часа в района на централния пазар в Севлиево. По случая в РУ – Севлиево е започнато бързо производство под надзора на районната прокуратура в града.

В рамките на миналата седмица, от 3 до 9 август, на територия на Севлиево е била проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата в града.

В хода операцията са били проверени 150 моторни превозни средства, 378 души, шест училищни двора и три градски парка, допълват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Оправдаха габровеца, опитал да заколи брат си

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер състав на Окръжен съд – Габрово оправда мъж от Габрово по обвинение за опит за умишлено убийство.

Съдът призна подсъдимия, с инициали В.Г., за невинен в това на 26 юли миналата година, около 3.30 часа, в апартамент на бул. „Могильов“ в Габрово, да е направил опит умишлено да умъртви брат си, като го ударил с нож, причинявайки му прободно-порезна рана в областта на шията, довела до временно разстройство на здравето, неопасно за живота, което е можело да доведе до бърза смърт на пострадалия.

С оглед събраните по делото доказателства съдът оправда В.Г. по повдигнатото му обвинение за престъпление по чл.115 във вр. с чл.18 ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица