Свържи се с нас

Новини

Кошмарът на паркиралите неправилно е вече в Габрово!

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Репатриращият автомобил, който Общината закупи, за да премахва неправилно паркирани автомобили по улиците на областния град, вече е доставен в Габрово. От известно време насам той е паркиран в гараж, информира на брифинг за журналисти заместник – кметът на община Габрово Климент Кунев.

Предвижда се „паякът“ за влезе в действие преди въвеждането на новия вариант за платено паркиране в Габрово. По думите на Климент Кунев съвсем скоро ще бъдат подновени всички регламентирани паркоместа, ще започне обозначаване на всички зони със забранено паркиране – не само в центъра, но и в конфликтни места на града.

„Със сигурност в началото не можем да обхванем всички места, на които им прилича да бъде забранено паркирането. Не е нужно да правим. Важното е да започнем. Постъпателно. Нека първо да се научим да работим по този начин с хората и те свикнат да изпълняват ангажиментите си“, заяви заместник – кметът.

От казаното от него стана ясно още, че маркировката ще бъде поставена в рамките на месец октомври. Кунев изрази надежда, че репатраторът ще може да започне работа още в началото на зимата, но ако бъде преценено, че това е неудачно, то той ще заработи за „Първа пролет“.

„Все пак гледаме да спестим големите неудобства и на хората, които до днес са паркирали безобразно, където си искат, буквално“, добави още Климент Кунев. Той информира, че в момента тече подбор на персонала, който да борави с превозното средство, за което изискванията са специфични.

„Необходим е човек, който освен водач на такъв специализиран автомобил, трябва да е и с компетентностите на кранист, за да гарантираме, пък и Закона го изисква, безопасността на участниците в процеса и неудобствата, които една некомпетентна работа с такова средство биха довели на собствениците на автомобили“, пояси заместник – кметът на Габрово.

Мястото, където ще бъдат премествани нарушителите е паркингът на бившия Текстилен техникум, в района на Спортна зала „Орловец“. Към момента той се използва като платен паркинг. Там вече е монтирана автоматична плъзгаща се врата. Предстои изграждане на видеонаблюдение.

Климент Кунев информира още, че се обмисля възможността „паякът“ в Габрово да извършва и услуги на граждани, които желаят да преместят колите си от дадено място, но това тепърва предстои да бъде решено. Той ще се използва и за премахването на изоставени превозни средства.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

4 коментара

4 Comments

 1. Паякът

  13.09.2018 at 11:44

  А как ще познавам колите на членовете на ОПГГЕРП, да не ги закачам???

 2. Танчиту

  13.09.2018 at 12:15

  Шъ им дъдем спицялни стикери.

 3. Вчера Владито Горанчоф се изкендза по медиите, че му трябват още 1 милиард лева, за да вдигне заплатите на 433 000 лентяйстващи в бюджетната сфера с 10 процента от догодина… Ами не се стискайте! На вас се пада да ни осигурите на нас герберските калинки още 1 млрд лева годишно от данъци, такси и глоби.

 4. пепа

  20.09.2018 at 17:35

  Улица станционна е с много тежък автомобилен трафик в момента,пешеходците също са много, А ТРОТОАРИТЕ СА ЗАЕТИ ОТ ПАРКИРАЛИ КОЛИ.
  НЕКА ПАЯКЪТ МИНЕ НАЙ НАПРЕД ОТТУК, А И ПАРКИНГЪТ Е БЛИЗО

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Ятаганът на Цанко Дюстабанов и каракулакът на Ильо Петков в изложба

„…Пък каквото сабя покаже“

Published

on

Ятаганът на войводата Цанко Дюстабанов и каракулакът на четника Ильо Петков са представени в изложба от оръжия на над 40 борци за свобода. Двете културни ценности са част от фонда на Регионален исторически музей – Габрово.

каракулакът на Ильо Петков

Изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ е представена в РИМ – Шумен и в нея могат да се видят сабите, камите и други хладни оръжия, принадлежали на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Захарий Стоянов, Панайот Хитов, Филип Тотю, Велчо Атанасов-Джамджията, Цанко Дюстабанов и други борци за свободата на България.


Ятаганът на Цанко Дюстабанов

Изложеното оръжие е от колекциите на културни институции от цялата страна – Национален военноисторически музей – София, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Плевен, Сливен, Враца, Варна, Търговище, Смолян и Шумен, историческите музеи в Панагюрище, Дряново, Елена, Батак, Лом и Севлиево, както и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Публиката може да разгледа изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ до 30 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Няма случай на коронавирус в Габровско

Италианец е настанен в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с грипоподобни симптоми. Взети са му проби за изследване, очакват се резултатите до два дни.

Published

on

До момента на територията на област Габрово няма доказан случай на пациент с коронавирусна инфекция. В инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ е настанен гражданин на Република Италия с грипоподобни симптоми. Взети са проби за изследване, очакват се резултатите до два дни.

Това стана известно след проведено днес, 27 февруари, заседание на Съвета за медицинско осигуряване при бедствие, аварии и катастрофи към РЗИ – Габрово, във връзка със заболяването COVID – 19 – инфекциозно заболяване предизвикано от коронавирус 2019.

снимка: Областна администрация – Габрово

На заседанието в Областната администрация – Габрово присъстваха областният управител Невена Петкова, директорът и представители на РЗИ- Габрово, директори и управители на лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ от област Габрово, както и председателят на съюзът на стоматолозите.

На проведената среща беше докладвано за окомплектоването на лечебните заведения с лични предпазни средства и консумативи, както и за възможностите за разкриване на допълнителни легла за лечение на болни с усложнения, при необходимост.

Разгледани бяха алгоритмите на поведение при извършване на преглед на пациенти с грипоподобни симптоми и оплаквания.

снимка: Областна администрация – Габрово

След обсъждане на ситуацията в страната и областта, Съветът за медицинско осигуряване при бедствие, аварии и катастрофи към РЗИ – Габрово дава следните препоръки:
1. Всички граждани, които пристигат от страните: Континентален Китай, Макао, Тайван, Хон Конг и Италия и са със грипоподобни оплаквания и симптоми като висока температура, кашлица, ставно – мускулни болки и отпадналост и затруднено дишане, да се обърнат по телефона към личните си лекари, а не да отиват на място в техните кабинети или спешна или неотложна помощ. Това се налага във връзка с предпазване от разпространение на вируса сред други пациенти и обслужващия медицински персонал.
2. Всички, които са се завърнали от горепосочените страни и нямат никакви оплаквания, също следва да информират своя личен лекар незабавно. Същите остават на 14-дневна доброволна домашна карантина.
3. Всички останали пациенти, които не са завръщащи се от засегнатите от вируса страни, посещават личните си лекари с цел уточняване на здравния им статус.
4. Препоръчва се през следващите седмици до затихване на разпространението на вируса в световен мащаб, да се ограничат посещенията на места, където има струпване на големи групи от хора, особено на закрито.

снимка: Областна администрация – Габрово

Напомняме най – лесните предпазни мерки, против разпространение на вируса:
• Често миене на ръцете
• Избягвайте докосването на вашата уста/нос/очи
• Избягвайте хора, около вас, които са със симптоми на грип
• Потърсете ранна медицинска помощ при развитие на симптоми
• Покривайте устата и носа си при кашляне или кихане
• Информирайте вашия лекар за вашите пътувания
• Не тръгвайте на път ако имате температура или кашлица

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Пандизчията, обрал магазин 3 дни след излизане от затвора, остава в ареста

Published

on

Районната прокуратура в Габрово задържа рецидивистът, извършил поредната си кражба само три дни след като бил освободен от затвора и веднага след което се укрил, напуснайки страната. За разкритото му престъпление ви информирахме по-рано днес, 27 февруари.

Прокуратурата е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на опасния рецидивист. При завръщането му в страната той бил арестуван и задържан с постановление на наблюдаващ прокурор за72 часа до довеждането му пред съда.

Бандитът, с инициали Б.Б., е привлечен в качеството на обвиняем за това, че за времето от 22.00 ч. на 2 януари т.г. до 05.00 ч. на 3 януари в Габрово, от каса в помещение на магазин, при условията на опасен рецидив, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, отнел сумата от 5000 лева, от владението на дружеството, без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да я присвои.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Прокуратурата счита, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на лицето.

Обвинението по настоящото дело е за тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от три до петнадесет години. Това престъпление е извършено при условията на опасен рецидив, след като е осъждан 16 пъти за кражби, което го определя като извършител на престъпления с висока обществена опасност.

Налице е обосновано предположение за авторството на деянието, както и за опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, аргументират се от Прокуратурата.

Последната кражба е била извършена само три дни след като е бил освободен от Затвора в Ловеч, а непосредствено сред това той се е укрил, като напуснал страната. Задържан е бил веднага при връщането му в Република България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица