Свържи се с нас

Култура

Читалище „Бъдеще – 1928“ ще отбележи 90-годишен юбилей

снимка: НЧ „Бъдеще – 1928“

Тази година Народно читалище „Бъдеще – 1928“, квартал Любово ще отпразнува 90 години от основаването си. Читалищното настоятелство отправя покана към жителите и гостите на квартала да се присъединят към юбилея, който ще се проведе идната събота, 15 септември.

снимка: НЧ „Бъдеще – 1928“

Празникът ще се проведе пред сградата на читалището, а началният час, в който ще започне е 17.30 часа. В програмата по случай 90-годишния юбилей участие ще вземат НЧ „Св.св. Кирил и Методий – 1928“, НЧ „Зора – 1872“, ТФ „Зорница“ – Трявна, „Еликсир Брас Шоу Бенд“ (духов оркестър) – Ловеч, група F.I.M.S., със специалното участие на Ралица Христова. Водещ на събитие ще бъде Светлана Кацарска.

снимка: НЧ „Бъдеще – 1928“

На 21 януари 1928 г. в село Газурници, Габровска околия е основано читалище „Бъдеще“ от 31 членове. В същия ден е приет уставът на читалището. На 23 януари същата година е избрано читалищно настоятелство и проверителна комисия. Първият председател на читалището е Стефан Балабанов. Касиер е бил Димитър Илиев, а за секретар е избран Генчо Начев.

Първоначално читалище се е помещавало в тогавашното начално селско училище. На 15 май 1928 г. индустриалецът Илия Илев, стопанин на фабрика Бъдещност е подарил един шкаф с приспособления за библиотека, на стойност 1500 лева, поради което е бил провъзгласен за благодетелен член на читалището.

Майстори, читалищни членове направили сцена в една от учебни стаи и при особен ентусиазъм през годината били дадени от читалището две вечеринки, на които са играни пиесите „Много бабривият бръснар“ и „Бъчва червено вино“.

В началото на 30-те години започва подготовка за строежа на новата сграда, а именно намиране на терен и събиране средства за строежа й. Първоначалният вид на новата сграда е бил малък салон, без сцена и с две стаички – в едната се е помещавала библиотеката, а в другата е била читалнята.

До 9 септември 1944 година читалището се е наричало „Бъдеще“. След това е преименувано на  „Георги Генев“. През годините са изнесени много театрални постановки, танцови забави за младежите от селото.

В началото на 50-те години започва изграждането на сцената, а след обявяването на село Газурници за квартал Любово на град Габрово, започва разширение и строеж на новото двуетажно крило, което и до момента се помещава библиотеката.

На новата читалищна сцена в края на 50-те години са изнасяли концерти професионални фолклорни състави. На тази сцена са пели именити изпълнители като Борис Машалов, Мита Стойчева, Йовчо Караиванов и други .

През 60-те години са изнесени множество театрални постановки като „Михал Мишкоет“ и  „Някой ден , някоя нощ“.

През 70-те години се създава детски танцов състав, който съществува до 1988 г. Ръководители на състава са Веска и Любка Якова. През 70-те години също е създадена школа по акордеон. Неин ръководител е педагожката Христина Колева. Изнесени са театрални постановки, като „Чуден човек“, „Когато гръм удари“ и „Женско царство“.

През 1988 година е създадена женската певческа група, която през годините има значителни успехи на национални и международни фестивали.

Втора награда на Копривщица 1995. На националния събор-надпяване Копривщица 2005 г., самодейците от читалището направиха много добро впечатление на журито, което ги класира за финалния етап и снимки пред Българска национална телевизия.

На Международния фолклорен фестивал гр. Хасково 2007, групата завоюва Трета награда в съревнование с 48 състави, от 8 държави.

През 2016 г . на Националния фестивал за хумористична песен в ЕМО „Етър“, групата завоюва втора награда, а през следващата 2017 г. печели Трета награда на националния фолклорен фестивал „Авлига пее“, в село Обединение. Ръководите на групата през годините са Росица Колева и Иван Станев.

Успехите, постигнати от читалището, освен на добрата работа в самодейните групи се дължат и на доброто читалищно ръководство. Тук е мястото да бъдат споменати някой от читалищните председатели и библиотекари пред годините, които са: Тяна Митева –председател и библиотекар Стиляна Костова, Иванка Колева –председател и библиотекар Веселина Григорова .

Други председатели през годините също са – Стефан Лесев, Валентина Стайчева, Павлин Колев . За успехите на читалището през годините са допринесли и библиотекари, като Рена Рачкова, Габриела Урукова, Марияна Демирева.

В момента читалището се ръководи от млад и ентусиазиран екип, с председател Йоана Кожухарова и библиотекар Илиян Станев, които вече трета година възстановяват на много високо художествено ниво празника на квартал Любово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Студенти от Национална художествена академия на практическо обучение в „Етър”

Студенти от трети курс, специалност „Метал” на Национална художествена академия, проведоха традиционната си практика в музей „Етър”. Тя е съобразена с учебните задачи на студентите през предстоящите два семестъра. Жанрът, който изучават е медална скулптура.

снимка: Музей „Етър“

„Целта ни е бързо въвеждане на младите колеги в спецификите и проблемите, съпътстващи създаването на художествени произведения в конкретната сфера. Медалът като обект, освен вид отличие, е част от съвременното и традиционно изкуство. Сцени и изображения, изпълнени в класически релеф, третиране на различни материали и техники, в допълнение с използване на символи и знаци, правят медалната скулптура разнообразна и интересна за зрителя”, коментира асистент Венцислав Шишков, който проведе практическото обучение на групата студенти в музея.

снимка: Музей „Етър“

В рамките на четири работни дни, участие в занятията взеха Елена Каушал, Рая Златкова, Валери Козарев, Цветан Панайотов и Павел Петков. Те направиха релефни изображения от гипс, които след това бяха отлети в метал.

снимка: Музей „Етър“

„През настоящата учебна година в предметите „Композиция” и „Метал”, работата на студентите е обвързана с участия в ежемесечен международен уъркшоп по проект на проф. Богомил Николов, в национални и международни изложби и конкурси.

снимка: Музей „Етър“
снимка: Музей „Етър“

Събитието е от особено значение с цел продуктивност, сплотяване и създаване на колектив, поддържащ творческа атмосфера с предпоставки за осъществяване на художествени идеи и бъдещи артистични реализации”, каза още асистент Венцислав Шишков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово прие ученици от 6 държави

Ученици и учители от 6 държави, участници в проекта Unique Notes of the Same Song (Уникални поти за една и съща песен), посетиха Националния музей на образованието – Габрово, за да се запознаят с просветните традиции в България.

снимка: НМО – Габрово

Проектът е на ОУ „Максим Горки” в град Левски по програма „Еразъм +” с партньори от Турция, Румъния, Полша, Германия и Италия.

Валентина Иванова – координатор на проекта от ОУ „Максим Горки”

Основната цел на проекта е чрез връзки на сътрудничество между отделни училища да повиши европейската и международна сфера на образование.

Учениците, които работят с връстници от други страни, да развиват своите културни, социални и граждански компетенции, да подобряват езиковите си и дигитални умения. В продължение на две години (2018 – 2020) участниците работят по създаването на една песен – композиране на мелодия, написване на текст и изпълнението й на традиционни за всяка държава музикални инструменти (акордеон, цигулка, маранзано, баглама…).

Музиката вече е готова, написани са и четири куплета (на английски език). Текстът е за приятелството, за щастието, което то носи на младите хора, съобщи старши учител по Математика и информационни технологии Валентина Иванова – координатор на проекта от ОУ „Максим Горки”.

снимка: НМО – Габрово

Уредниците от Националния музей на образованието Веселин Лазаров и Димитър Димитров, заедно с Андриан Гергинов, ученик от XI „в” клас на Националната Априловска гимназия, запознаха гостите с постоянната експозиция, възстановките на килийно и взаимно училище, с изложбата на училищни пособия, прожектираха им филм за Васил Априлов, подариха им рекламно-информационни материали.

Любка Тинчева, Димитър Димитров и Веселин Лазаров от НМО и Андриан Гергинов от НАГ

Главният координатор на UNSS Александер Хютер от училището във Франкентау, Германия, разговаря с директора на Националния музей на образованието Любка Тинчева за изпълнението на проекта, след което сподели и личните си впечатления.

Александер Хютер от училището във Франкентау, Германия – главен координатор на проекта

„За първи път съм в Габрово и всичко, което преживявам, за мен е съвсем ново. Бях в България преди 25 години, но тогава упражнявах друга професия, която не беше свързана с училището. Харесва ми, че всичко много се е променило – особено в устройството на държавата. Направи ми силно впечатление, че се строи много. Има промяна и в нагласата на хората – станали са много дружелюбни, а това е прекрасно! Всяка една страна, която посещаваме, е съвсем различна от Германия и това е напълно естествено. Различни са и впечатленията, които събираме. Те са нови, интересни, но не са толкова важни за нас, възрастните, колкото за децата. Учениците са настанени в приемни семейства, което им дава възможност да се докоснат отблизо до бита и нравите на хората в България. Получаваме познания за една или друга култура, а това е важно за нас, европейците. Няма как да бъдем едно цяло в нашия европейски дом, ако не познаваме културата, традициите и бита на всяка една от страните.”

Досега участниците в проекта са били по 10 дни във Франкентау – Германия, Анталия – Турция, Палермо – Италия, Реда – Полша, и в няколко български градове. Предстои им гостуване в Кохла – Румъния.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Отшелника“ на Габровския театър с две награди от международния фестивал в Сливница

Габровският театър спечели голямата награда „Най-впечатляващ спектакъл” и наградата „Нови хоризонти” от петото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър, което се проведе от 14 до 20 октомври в Сливница.

Участието на ДТ „Рачо Стоянов“ с постановката „За Първото българско царство: Отшелника“ беше определено като кулминацията на фестивала и заслужено закри международния театрален форум в последния му ден – 20 октомври.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Организатори и жури присъдиха голямата награда на габровската трупа, а актрисата Надежда Петкова бе отличена с втората награда – „Нови хоризонти“, за актьорската си игра и участие в спектакъла. Освен ДТ „Рачо Стоянов“, другите български участници във фестивала бяха Народен театър „Иван Вазов” с представлението „Контрабасът” и Драматичен театър – Ловеч с постановката „Майстори“.

Тази година засилено беше международното представяне на трупи от Балканите и централна Европа. Публиката видя различни театрални школи и похвати в играта на Михал Хехт от Чехия с „Пантомима на старите майстори“, Националния театър от Букурещ, Румъния със спектакъла „Играещият оркестър”, Националния театър от Ниш, Сърбия и постановката им „Легенда за лунната принцеса” и Македонския народен театър от Скопие, Република Северна Македония с представлението „Право в десятката“.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Организатори на Европейския фестивал на пътуващия театър са режисьорът Николай Гундеров и Община Сливница. Мисията на фестивала е да предоставя сцена за изява на талантливи и успешни театрални формации от България и Европа, да насърчава мултикултурния диалог и да стимулира културния обмен. През последните години театралният форум се утвърждава като средище за обмяна на професионални идеи между творци и артисти от Европа. Другата му цел е да запознае българската публика с постиженията на европейския театър.

Представлението „За Първото българско царство: Отшелника“ на режисьора Петринел Гочев е замислено като първа част от трилогия, посветена на трите български царства. То връща зрителите назад във времето, когато земята ни е владяна от славни царе, покровителствана е от богоугодни светци и е обходена от покаяли се грешници, търсещи изцеление.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Тук извадени на преден план и сякаш увеличени под лупа са обикновените хора, с техните човешки страсти и първичност. Разкъсани от смутното време, в което живеят, те отново търсят себе си чрез вярата в Бога и чудотворните деяния на най-значимия български светец.

С този текст Габровският театър се впуска в неподозирани изследвания на духовността, човешката болка, алчност, злонамереност, греховност, дадената прошка и потърсеното покаяние, но без да става морален коректив.

Съдник на случващото се на сцената е само публиката. Предизвикателство за актьорите е да работят с драматургичен текст, написан на югозападен диалект, характерен за региона на с. Ключ, Благоевградска област. Това придава чувство на автентичност, сякаш зрителите стават непосредствен наблюдател на действието от онова време.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

В спектакъла участват актьорите Адриана Димова, Даниел Тотов, Димо Димов, Живко Гущеров, Любомир Кръстев, Магдалена Славчева, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Стоян Руменин, Тони Христова и със специалното участие на 13-годишния Валентин Петров, който играе централната роля.

Драматургията е дело на Анна Петрова и Петринел Гочев. Музиката на спектакъла е написана от известния театрален композитор Ян Руменин, с който режисьорът е работил по други две постановки на габровци – „Жана д’Арк“ през 2015 г. и „Свекърва“ през 2019 г.

Сценографията е изработена от младата художничка Киряна Аврониева, хореограф-педагог е Светлана Цвяткова, а езиков специалист – Александър Ильов. Професионалните фотографии от спектакъла са на Росина Пенчева, която работи с Петринел Гочев от 2013 г. до сега. Тогава той направи „Ромео и Жулиета“ отново с габровската трупа.

В края на октомври тази година ДТ „Рачо Стоянов“ ще се изяви на театралната сцена в Атина, Гърция.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица