Култура, Новини|06.09.2018 7:35

Започна Майсторската надпревара в ЕМО „Етър“

снимка: ЕМО „Етър“

Възрожденски мраморен фриз е предметът, който трябва да изработят участниците в Майсторската надпревара по каменоделство

Предметът, който участниците в Майсторската надпревара по каменоделство трябва да изработят е мраморен фриз, открит през 1984 година при сондажни проучвания в района на шуменския безистен. Той е част от надгробен паметник и е престоял дълги години на метър и половина под каменната настилка. Мраморният фриз е собственост на Регионалния исторически музей в Шумен.

снимка: ЕМО „Етър“

Майсторската надпревара по каменоделство е важен акцент от ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда в ЕМО „Етър” на 6, 7, 8 и 9 септември.

Деветимата майстори от надпреварата, между които има и две жени, трябва да изработят точно копие на шуменския фриз, както и да представят създаден от тях втори предмет.

Журито е в състав Ваня Донева, главен уредник в ЕМО „Етър”, проф. Константин Денев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и доц. Цветослав Христов от Националната художествена академия.

снимка: ЕМО „Етър“

Победителят в Майсторската надпревара по каменоделство ще бъде обявен на 8 септември вечерта.

Днес в ЕМО „Етър” започват работа и тримата участници в Младежката секция към Майсторската надпревара, които са възпитаници на единственото на Балканите училище по каменообработване в село Кунино.

Организатори на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти са Министерство на културата, Община Габрово и ЕМО „Етър”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар