Свържи се с нас

Новини

Паметен знак в село Баевци

Паметен знак, посветен на историята от 1877-1878 г. в село Баевци.

Published

on


През изминалата седмица представители от Военноисторическа комисия, водени от полковник Станчо Станчев и Иван Сапунджиев – заместник-председател на организацията, поставиха паметен знак на Голямата чешма в село Баевци, което е част от състава на Кметско наместничество Зелено дърво.

Гранитната табела е информационна и указва военноисторическия маршрут от селата на кметството до село Химитлий, днес Ясеново.


Тази плоча ще напомня, че на това място от 11 август до 25 декември 1877 година, по време на Руско-турската война, е бил разположен лагерът на Българското опълчение.

Тази табела беше готова за поставяне още в края на 2017 година, но няколкото вандалски посегателства върху чешмата не позволяваха да бъде монтирана, преди местните хора да я възстановят отново. Това вече е сторено, но камъните със символите и старобългарския надпис от 1867 година, за съжаление вече „украсяват“ нечий чужд двор, както е чуждо всичко от народната история на тези, които посегнаха на тях.


Организацията „Военноисторическа комисия“ съхранява и популяризира военноисторическата памет на българския народ. Запознава обществото ни и гражданите на НАТО и Европейския съюз с неизвестни факти от българската и световната военна история.

Събужда интерес у младите хора към професията на професионалния войник, опазва съществуващите и изгражда нови паметници на българската войска. Поставила си още е за задача да възстановява военни паметници, костници, гробове и чешми по местата, на които са се водили сражения от български войски.


Хората от Военноисторическата комисия, заедно с днешните жители на село Баевци, доказват, че паметта е жива, чрез поредните си доброволни дела.

В спомените на руския офицер и участник в Руско-турската война през 1877-1878 година Фьодор Михайлович Де Прерадович всеки може да добави още информация за тогавашните дни, посветени на едничката цел –Свободата на България.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Търсиха наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена през миналата седмица на територията на Севлиево.

В хода акцията са били проверени 202 моторни превозни средства, 366 души, шест училищни дворове и три градски парка.

В резултат на полицейските действия са установени двама извършители на престъпления по линия „наркотици“, срещу които са образувани наказателни производства, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Две жени от Габрово са с КОВИД – 19

Published

on

Две жени от Габрово са новите два потвърдени случая на КОВИД – 19 за областта. Едната е на 37 години, а другата – на 48 г. Тези данни към 6 юли изнесоха днес за медиите от Регионалната здравна инспекция.

37-годишната жена е контактна на потвърден случай на коронавирус. Хоспитализирана е в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и към момента е в добро общо състояние, без симптоми на вирусната инфекция.

48-годишната габровка към момента жената е в добро общо състояние, без симптоми на КОВИД – 19. Изготвено и връчено й е предписание за задължителна 14-дневна домашна изолация и лечение.

Екип от Дирекция „Надзор на заразните болести“ е предприел незабавно епидемиологично проучване в двете огнища на инфекция, уточняват още от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания до контактните лица на потвърдените случаи, за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Взет е носогърлен смив за изследване за КОВИД-19 от близки контактни лица на потвърдените случаи и е извършена организация за транспортиране на пробите до НРЛ „Грип и ОРЗ“ към НЦЗПБ София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

50-годишна дама наду дрегера „като за световно“

Published

on

Безразсъдно пияна 50-годишна жена от Габрово бе хваната зад волана да шофира с почти 2 промила алкохол.

„Налятата до козирката“ дама остана без книжка за много дълъг период и ще получи солидна парична глоба, след като вчера, 6 юли, вечерта, около 17.30 часа бе спряна от екип на полицията, патрулиращ в района на кръстовището за дряновското село Скалско.

Погубилата разсъдък от алкохол шофьорка веднага била изобличена в нарушението щом свалила прозореца на автомобила си, за да предостави документите си за проверката, тъй като от нея се разнасяли силни миризми, навяващи на мисълта, че е имало употреба.

Видимо изглеждащата в неадекватно състояние, полюлявайки се и хълцукайки, „жената под градус“ надула дрегера, а отчетеният резултат потвърдил, че органите на реда не грешали в преценката си за нейното изпробване.

Дисплеят на техническото средство изписал резултат от 1,96 промила алкохол в количеството издишан въздух, които подпечатали лишаването й от правоспособност и изобщо не й попречили да седне да кара.

По случая е образувано бързо производство за управление на моторно превозно под въздействие на алкохол, като след приключване на работата, материалите ще бъдат изпратени на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица