Култура, Новини|07.08.2018 9:21

Китайският художник Чен Уайонг откри изложбата „Хиляди планини и реки“

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

На 2 август в Художествената галерия „Христо Цокев” – Габрово беше открита дългоочакваната изложба „Хиляди планини и реки” на китайския художник Чен Уайнонг.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Като приветства авангардния автор, Евгени Недев отбеляза: „Благодаря, Чен , че прие поканата ни да гостуваш на нашия град. С това ти доказваш, че изкуството няма граници, че единствено то е способно да преодолява разстояния, народи, езици, култури. Нашите два народа си приличат по това, че всеки има собствена азбука помогнала му да съхрани своята култура през вековете. Ние с теб като творци си приличаме по това, че и двамата намираме вдъхновение в планините. За нас, габровци, чийто град е възникнал и съществува благодарение на планината, е особена чест да бъдем домакини на тази изложба, вдъхновена и озаглавена „Хиляди планини и реки“. Добре дошъл Чен!“

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

За мен е чест, че моята художествена изложба е в Габрово днес. Благодарение на галерията, моите художествени творби и аз имаме възможността да се срещнем с вас. Миналият декември, имахме творчески обмен в Международната резиденция за изкуство Сйте Де з-ар в Париж заедно с директора на Галерията – Евгени. Идеята за тази изложба възникна след като се срещнахме.

Преди три дни съпругата ми и аз, за пръв път дойдохме в България. Като художник, идването на нова дестинация и възможността да направим тази изложба, ми дава шанс да опозная нов свят и да създам нови приятелства чрез изкуството.

Името на тази изложба е „Хиляди планини и реки“. Това е китайски идиом в Чианшан, Китай, чието произношение е qiān shān wàn shuǐ, което означава да се опишат много пейзажи, метафората е трудна и широка.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

От Китай до България трябва да се лети над планините и реките. Пейзажната живопис на китайското изкуство се различава от западната живопис. Китайските художници трябва да четат хиляди книги и да пътуват на хиляди километри, за да успеят да споделят това изкуство“, сподели в обръщениевто си Чен Уайнонг.

Изложбата е разделена на три части.

Първата част се състои от 27 картини, които са нарисувани чрез изпръскване на мастило върху ръчна хартия. Серията е създадена през 2017 г.

Втората част е голямата инсталация в средата на изложбената зала с видеопрожекции, проектирани върху нея.

„Използвах 160-те стола на галерията и 100 квадратни метра бяло платно за да пресъздам планините, които символизират непрекъснатостта, безкрая – подобно на родения в Габрово художник Христо Явашев – Кристо.

Първото видео „Хиляда километра реки и планини“ е картина на земята, снимана от самолет на височина 10 000 метра. Тя е свързана с известната картина „Хилядата мили от реката“ в династията Song на Китай.

Втората видео творба е „Chang Shu“, която създава абстрактна калиграфия в Китай. Музиката е древната китайска песен „Планинска течаща вода“.

Третото видео „Калиграфия във вятъра“, бе записано миналата година на площада пред музея за модерно изкуство „Помпиду“ в Париж.

Третата част от изложбата представлява пърформанс, в който Чен Уайнонг нарисува 10 метрова съвременна калиграфия. Чрез нея, авторът показва значението на „Тао“. (истина, път, посока, морал, причина, метод, говор).“

Тази изложба е подарък, който давам на град Габрово. Намерих ново художествено вдъхновение в този град и много нови приятели.

Накрая искам да завърша със стих на китайския поет от династията Тан: „Паметта на морето, краят на света“, каза още след пърформанса авторът. И добави: “Това означава, че има близки приятели на четирите морета. Дори и да са далеч, те изглеждат близо до вас.”

Творбата, създадена по време на изложбата остава, за галерия “Христо Цокев.”

Изложбата може да бъде разгледана до 20 август в ХГ „Христо Цокев”, етаж 3.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар