Свържи се с нас

Култура

Китайският художник Чен Уайонг откри изложбата „Хиляди планини и реки“

На 2 август в ХГ „Христо Цокев” беше открита дългоочакваната изложба „Хиляди планини и реки” на китайския художник Чен Уайнонг.

Published

on

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

На 2 август в Художествената галерия „Христо Цокев” – Габрово беше открита дългоочакваната изложба „Хиляди планини и реки” на китайския художник Чен Уайнонг.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Като приветства авангардния автор, Евгени Недев отбеляза: „Благодаря, Чен , че прие поканата ни да гостуваш на нашия град. С това ти доказваш, че изкуството няма граници, че единствено то е способно да преодолява разстояния, народи, езици, култури. Нашите два народа си приличат по това, че всеки има собствена азбука помогнала му да съхрани своята култура през вековете. Ние с теб като творци си приличаме по това, че и двамата намираме вдъхновение в планините. За нас, габровци, чийто град е възникнал и съществува благодарение на планината, е особена чест да бъдем домакини на тази изложба, вдъхновена и озаглавена „Хиляди планини и реки“. Добре дошъл Чен!“

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

За мен е чест, че моята художествена изложба е в Габрово днес. Благодарение на галерията, моите художествени творби и аз имаме възможността да се срещнем с вас. Миналият декември, имахме творчески обмен в Международната резиденция за изкуство Сйте Де з-ар в Париж заедно с директора на Галерията – Евгени. Идеята за тази изложба възникна след като се срещнахме.

Преди три дни съпругата ми и аз, за пръв път дойдохме в България. Като художник, идването на нова дестинация и възможността да направим тази изложба, ми дава шанс да опозная нов свят и да създам нови приятелства чрез изкуството.

Името на тази изложба е „Хиляди планини и реки“. Това е китайски идиом в Чианшан, Китай, чието произношение е qiān shān wàn shuǐ, което означава да се опишат много пейзажи, метафората е трудна и широка.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

От Китай до България трябва да се лети над планините и реките. Пейзажната живопис на китайското изкуство се различава от западната живопис. Китайските художници трябва да четат хиляди книги и да пътуват на хиляди километри, за да успеят да споделят това изкуство“, сподели в обръщениевто си Чен Уайнонг.

Изложбата е разделена на три части.

Първата част се състои от 27 картини, които са нарисувани чрез изпръскване на мастило върху ръчна хартия. Серията е създадена през 2017 г.

Втората част е голямата инсталация в средата на изложбената зала с видеопрожекции, проектирани върху нея.

„Използвах 160-те стола на галерията и 100 квадратни метра бяло платно за да пресъздам планините, които символизират непрекъснатостта, безкрая – подобно на родения в Габрово художник Христо Явашев – Кристо.

Първото видео „Хиляда километра реки и планини“ е картина на земята, снимана от самолет на височина 10 000 метра. Тя е свързана с известната картина „Хилядата мили от реката“ в династията Song на Китай.

Втората видео творба е „Chang Shu“, която създава абстрактна калиграфия в Китай. Музиката е древната китайска песен „Планинска течаща вода“.

Третото видео „Калиграфия във вятъра“, бе записано миналата година на площада пред музея за модерно изкуство „Помпиду“ в Париж.

Третата част от изложбата представлява пърформанс, в който Чен Уайнонг нарисува 10 метрова съвременна калиграфия. Чрез нея, авторът показва значението на „Тао“. (истина, път, посока, морал, причина, метод, говор).“

Тази изложба е подарък, който давам на град Габрово. Намерих ново художествено вдъхновение в този град и много нови приятели.

Накрая искам да завърша със стих на китайския поет от династията Тан: „Паметта на морето, краят на света“, каза още след пърформанса авторът. И добави: “Това означава, че има близки приятели на четирите морета. Дори и да са далеч, те изглеждат близо до вас.”

Творбата, създадена по време на изложбата остава, за галерия “Христо Цокев.”

Изложбата може да бъде разгледана до 20 август в ХГ „Христо Цокев”, етаж 3.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Класираха проектите по Програма Култура

Published

on

Приключи работата на Експертната комисия по Програма Култура на Община Габрово по Техническата оценка и оценката на качеството на проектните предложения, постъпили в Първата конкурсна сесия.

Към 2 юни разгледани и оценени са 11 проекта, класирани по обявения приоритет са 7 от тях. Четири проектни предложения не са класирани, тъй като са получили средна стойност на оценката под 70 точки.

Класацията на проектните предложения, които продължават е:
1. “Габровски огледала“, Музей Дом на хумора и сатирата – 91,6 т.
2. “Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков (1901 – 1987 г.) – вечният музикант и чаровният зевзек“ на Женско благотворително дружество „Майчина грижа” – 91 т.
3. „Експозиция на открито „Габрово – център на знание и просвета”, Национален музей на образованието – Габрово – 85,8 т.
4. „160 години Габрово в картини“, Школа за приложно изкуство – Ива Пенчева ЕООД – 81,2 т.
5. „160 минути от Габрово“, Фондация „От Бг“ – 75,8 т.
6. „Габрово – 160 години творчески град“, НЧ „Будителите 2017” – 72,8 т.
7. “Да открехнем прозореца”, ДТ „Р. Стоянов“ – 71,2 т.

В рамките на одобрените 40 000 лв. по приоритета „Сто и шестдесет години Габрово – град“, се финансират проектите:
1. “Габровски огледала“, Музей „Дом на хумора и сатирата“;
2. “Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков (1901 – 1987 г.) – вечният музикант и чаровният зевзек“ на Женско благотворително дружество „Майчина грижа”;
3. „Експозиция на открито „Габрово – център на знание и просвета”, Национален музей на образованието – Габрово.

Експертната комисия предлага на Кмета на Община Габрово да продължи работата си (получаване на необходими пояснения, както и обсъждане на финансовите параметри и възможни подобрения на проектните предложения) с вносителите на следващите в класирането 4 проектни предложения, включени в т.н. индикативния списък на проекти по приоритета, потенциални за съфинансиране, както и със своя заповед да увеличи ресурса на приоритета от Първата конкурсна сесия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Елиза Арт“ гостува в НМО с рисунки, родени в извънредното положение

Published

on

Изложбата „Моето ателие“ e подредена в Арт коридора на НМО

Възпитаниците на школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“ гостуват в Националния музей на образованието в Габрово с изложба под наслов „Моето ателие“. Името е избрано неслучайно, защото петдесетте рисунки са създадени вкъщи, в условията на извънредното положение заради пандемията КОВИД-19.

Откриване на изложбата „Моето ателие“ в двора на НМО

Изложбата беше открита на 1 юни по повод Международния ден на детето и е първо събитие в музея след като на 11 май НМО отвори врати за посетители. Въпреки разхлабването на мерките награждаването на младите творци и символичното завършване на учебната година в школата се състоя на открито в двора на НМО.

Вероника Кръстева, 16 години

Рисунките са подредени в Арт коридора на музея и могат да бъдат видяни до края на месец. Школата на Елиза Божидарова Ковачева – Цокова за четвърти пореден път представя годишната продукция на своите възпитаници в Националния музей на образованието.

Емили Цонева, 15 години

Тази година изложбата включва рисунки на деца и младежи от 3 до 20 години, които впечатляват с многообразието на теми, усет за цветовете, интересни композиционни решения, въображение и добра техника.

Андреа Лукянова, 12 години

Многообразието от теми и сюжети разкрива преживявания, чувства и интерес към заобикалящия свят и актуалните събития, включително появата на епидемията от коронавирус.

Вяра Пенчева, 10 години

Ръководителят на школата Елиза Божидарова Ковачева – Цокова и директорът на музея Любка Тинчева поздравиха младите творци за успешното участие в представителната годишна изложба на „Елиза Арт“.

Димитър Митов, 8 години

На тържественото откриване присъстваха народният представител Кристина Сидорова, общинският съветник Николай Григоров, родители и приятели на децата.

Денислав Георгиев, 9години
Даная Бончева, 12 години
Мария Илиева, 9 години

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музейният детски център в „Етър“ отново е отворен за посетители

Published

on

От днес, 1 юни, Музейният детски център в РЕМО „Етър“ отново е отворен за посещение. Спазват се мерките за безопасност, като в закритата част се допуска по едно семейство. Работното време е от 09:30 до 18:00 часа.

Заниманията в Музеен детски център дават възможност на подрастващите да се запознаят по достъпен начин с игри, занаяти и занятия от миналото. Първото семейство, което посети Музейния детски център получава безплатна семейна годишна карта, която му дава право на достъп до всички обекти и събития в „Етър“.

Какво ви очаква в Музейния детски център?

снимка: РЕМО „Етър“

Грънчарска работилница
Тук децата могат да поизцапат ръцете си и да усетят как парчето глина се претворява в чиния, ваза или стомна. За по-малките се предлага изработване на глинени фигурки „на калъп“, които могат да бъдат оцветени. За по-сръчните—изработване на глинен съд чрез техниката „фуршове“, при която се използват предварително подготвени глинени лентички.

Магията на тъканите
Този модул от програмата дава възможност на децата да се запознаят с богатството и красотата на традиционните български шарки. Да се опитат да тъкат на хоризонтален или вертикален малък стан и така да разберат лесно ли е било на техните прабаби да направят сами всичко, необходимо за дома—черги, килими, възглавници.

Който разбира, тук се спира
На създадения импровизиран пазар децата се забавляват, докато пресмятат и се пазарят за стоката си. Те лесно влизат в ролите на купувачи или продавачи, а музейният аниматор им помага да научат любопитни неща за старите мерки и теглилки, да разберат какво е „рабош“, или как се заменя „пълно за празно“.

Имало едно време
Модулът дава възможност на децата да представят любимите си народни приказки с помощта на кукли и декори на детски театър.

Открий—узнай
Играта дава възможност родители и деца да се забавляват заедно. Чрез карти памет, представящи различни стари български занаяти и инструменти, те могат да проверят и обогатят знанията си.

Игрите на баба и дядо—стари и забравени игри и играчки
„Ринги ринги рае, наш петел играе, чужд петел го гони за кило бонбони…“, „Отваряй, кралю, порти“, „Царю, честит имен ден“, „Тиквички“, „Кобра“, „Сляпа баба“, „Мечка“, „Челик“—любознателните посетители могат да разучат тези игри на поляната пред Музейния детски център.

Що е то?
Модул със забавни народни гатанки за малки и големи.

Участието в работилниците е 2 лв. с изключение на Грънчарската, в която е 4 лв. Комбинираният билет на стойност 5 лв. включва участие в грънчарска работилница и ползване на останалите модули.

За допълнителна информация и заявки търсете Любомира Иванова, музеен педагог на l.ivanova@etar.bg и 088 477-24-15.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица