Японски деца писаха върху пясък в НМО – Габрово

снимка: НМО – Габрово

снимка: НМО – Габрово

Група японски деца от Сейджо гимназия в град Тойоаке се забавляваха истински във възстановките на Националния музей на образованието в Габрово.

снимка: НМО – Габрово

Днес сутринта гимназистите направиха пътуване в историята на българската просвета и образование в автентичната атмосфера на килийното и взаимоучително училище, в класната стая от началото на миналия век.

снимка: НМО – Габрово

Писаха йероглифи в „пясъчника“, държаха перодръжки и с интерес разглеждаха училищните уреди и апарати, тетрадките и чантите на своите връстници.

снимка: НМО – Габрово

Техният преподавател г-н Ишида Хироки сподели, че е впечатлен от училищната система на поощрения и наказания през Възраждането. Той подчерта, че както в България, така и в Япония обществото засвидетелства почит и уважение към инициаторите и основоположниците на просветните традиции.

снимка: НМО – Габрово

„При нас, каза г-н Хироки, се стремим да научим и разберем какви са били личните подбуди и мотивацията на личностите, допринесли за развитието на образователното дело.“

снимка: НМО – Габрово

Директорът на музея Мая Карагьозова подари на японските ученици комплект рекламни и информационни материали.

снимка: НМО – Габрово

Десетте гимназисти са на двуседмичен ученически обмен в Габрово. В програмата им са включени посещения на музеи и училища, обучение по различни видове занаяти, кулинарни занимания, народни танци, походи и разходки из околностите на Габрово.

снимка: НМО – Габрово

По време на гостуването с тях като ръководител от българска страна ще бъде д-р Светла Хасегава, инициатор на обмена.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар