Свържи се с нас

Любопитно

Пълното лунно затъмнение може да бъде наблюдавано и от Габрово

Пълното лунно затъмнение в габровската астрономическа обсерватория

Published

on

снимка: Гергана Григорова

Сигурно мнозина са се любували на този забележителен природен феномен – пълно лунно затъмнение.

В нощта на 27 срещу 28 юли тази година, от Южна Америка, Европа, Африка, Азия, Австралия, ще се наблюдава най-продължителното за този век пълно лунно затъмнение.

В България Луната изгрява след началото на затъмнението от земната полусянка, а всички останали фази са видими.

Продължителността на затъмнението от земната сянка ще бъде почти 4 часа, а продължителността само на пълното затъмнение ще е 102 минути.

снимка: Община Габрово

Характерни моменти на предстоящото пълно лунно затъмнение са:

Първи контакт със сянката: 21h 24m 27s;
Начало на пълното затъмнение: 22h 30m 15s;
Момент на най-голяма фаза: 23h 21m 44s;
Край на пълното затъмнение: 00h 13m 12s на 28 юли;
Последен контакт със сянката: 01h 19m 00s;

Лунното затъмнение ще е видимо и с невъоръжено око, а с помощта на оптически уреди ще могат да се наблюдават по-подробно видимите промени по лунния диск.

Още едно интересно явление ще се наблюдава на звездното небе – великото противостояние на Марс. Червената планета ще бъде в опозиция със Слънцето и най-близо до Земята от 15 години насам.

При ясно време габровската астрономическа обсерватория ще бъде отворена от 21.30 ч. на 27 юли до 02.00 ч. на 28 юли. За справки и информация можете да се обърнете на тел.: 066 808 234.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Готови са указателните табели за забележителностите в Дряново

Published

on

Указателните табели за забележителностите в Дряново са готови, съобщиха от местната общинска администрация.

Предстои пребоядисване на стълбовете и монтаж. Използван е вече познатият от клиповете шрифт, като надписите са на български и на английски език.

Има силен контраст между фона и буквите, за да бъдат лесни за разчитане. Цветовете са съобразени и с вече съществуващи табели, които предоставят информация за имената на улиците в града.

Целта е да има съгласуваност между визиите – както печатните, така и дигиталните.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба „160 години Габрово в картини“ – част I

Published

on

Цветна, пъстра, ефирна, нежна! Такава е изложбата, която ще бъде открита на 22 септември в двора на Интерактивния музей на индустрията в Габрово.

Експозицията представя над 20 картини – дело на малките художници от Школата за приложни изкуства – Ива Пенчева, които с много старание, прецизност и финес, пренасят върху копринени платна емблематични за Габрово сгради като Дечковата къща, Априловската гимназия, храм „Успение на Пресвета Богородица“, РБ „Априлов-Палаузов“, храм „Света Троица“ и др.

Събитието е част от проекта „160 години Габрово в картини“, финансиран по Програма Култура на Община Габрово, който предвижда създаване на художествени експозиции и арт-инсталации в градска среда, които да представят Габрово, неговата култура, история и дух пред местни, регионални, национални и международни публики.

Организаторите на изложбата предвиждат атрактивни демонстрации на техниката „рисуване върху коприна“, а всички, които проявяват интерес към това изящно изкуство, ще имат възможност да участват в творческо ателие на открито.

„Очакваме ви на 22 септември, в 11.00 ч., в двора на Интерактивен музей на индустрията!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Стена на гордостта в Трявна (снимки)

Published

on

Стена на гордостта, с ликовете на значими исторически личности, вече радва жителите и гостите на китна Трявна. Патриотичната инициатива се реализира по идея на Община Трявна и сдружение „Промяната е в Теб“. Чрез тях се осигури и финансиране на родолюбивия проект.

Част от средствата са дарени от благодетел, пожелал да остане анонимен. Надписите и рисунките са дело на Дмитрий Щенкин, който е съавтор на стената на спортистите и стената на революционерите във Варна.

На стената намират място родени в Трявна и Тревненския край личности, които имат значим принос в историята на България.

До момента са изрисувани ликовете на поета Пенчо Славейков, революционера Ангел Кънчев, иконописеца и революционер Цаню Захариев и майстора строител Уста Генчо Кънев.

Съдействие за намирането на образите оказаха специалисти от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.

Изрисуването на стената с ликове на значими личности ще продължи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица